17. februar 2022
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen / Pompei
Reportage

“Når der er håndbold, sælger vi rigtig mange fastelavnsboller”

Danskerne kan ikke få nok af de cremefyldte boller, som hører fastelavn til. Hos bageriet Pompei i Ribe er de begyndt at producere dem i starten af januar, og der bliver flere og flere at vælge imellem.
0:00

Senest klokken otte i hverdagen og lidt før i weekenderne, kan sydjyderne få stillet deres fastelavnsbolle-trang hos bageriet Pompei i Ribe. Og med hele otte forskellige slags er det godt, at fastelavnsbolle-sæsonen er blevet lang.

- Vi bager dem fra uge to i januar. Der begynder kunderne at efterspørge dem, siger bager Mia Vestergaard Andersen, som går i gang med at bage bollerne kl. 06 og sender mellem 60 og 160 fastelavnsboller ud i butikken om dagen.

Antallet varierer en del, og som mestersvend Kristian Parmo siger, så er det som om, folk holder sig tilbage mandag og tirsdag, hvorefter salget stiger og bliver glødende i weekenden. Én bestemt begivenhed sætter dog også altid ekstra fut i salget:

- Når der er håndbold, sælger vi rigtig mange fastelavnsboller. Så er det tydeligt, at folk skal hjem og sidde og hygge med det, siger Mia Vestergaard Andersen.

Klik dig igennem billederne og se, hvordan fastelavnsbollerne bliver til. Artiklen fortsætter under galleriet.

Når bager Mia Vestergaard Hansen laver flødeskums-fastelavnsbollerne fyldes den nederste del af bollen med topping. Hos Pompei kan man vælge mellem 6 varianter: Æble og makron, nougat, svesker, jordbærmarmelade og jordbærfromage og endelig den helt traditionelle med udelukkende creme og flødeskum.

Når bager Mia Vestergaard Hansen laver flødeskums-fastelavnsbollerne fyldes den nederste del af bollen med topping. Hos Pompei kan man vælge mellem 6 varianter: Æble og makron, nougat, svesker, jordbærmarmelade og jordbærfromage og endelig den helt traditionelle med udelukkende creme og flødeskum.

Når bollerne har fået toppingen på, sprøjtes creme og flødeskum i.

Når bollerne har fået toppingen på, sprøjtes creme og flødeskum i.

Inden bollerne er klar til at blive serveret i butikken, pyntes de med forskellig slags glasur, chokolade og krymmel.

Inden bollerne er klar til at blive serveret i butikken, pyntes de med forskellig slags glasur, chokolade og krymmel.

Hos Pompei er de godt tilfredse med at sælge flere fastelavnsboller end før i tiden, da de i januar og februar ofte har oplevet, at salget falder lidt. De kan godt mærke, at fastelavnsbollerne erstatter en del af kundernes andre kager, men kanelstænger, som mestersvend Kristian Parmo laver her, er der altid salg i.

Hos Pompei er de godt tilfredse med at sælge flere fastelavnsboller end før i tiden, da de i januar og februar ofte har oplevet, at salget falder lidt. De kan godt mærke, at fastelavnsbollerne erstatter en del af kundernes andre kager, men kanelstænger, som mestersvend Kristian Parmo laver her, er der altid salg i.

Betina Hansen med bageriets første variant af en fløde-fastelavnsbolle, som består af creme og flødeskum og er pyntet med et ansigt lavet af flormelis og marcipan. Den variant er fortsat bageriets mest solgte.

Betina Hansen med bageriets første variant af en fløde-fastelavnsbolle, som består af creme og flødeskum og er pyntet med et ansigt lavet af flormelis og marcipan. Den variant er fortsat bageriets mest solgte.

Hos Pompei kan selv den allermest sultne kunde få stillet sin lyst med en enkelt fastelavnsbolle. De er kæmpestore og fire styks koster 95 kroner.

Hos Pompei kan selv den allermest sultne kunde få stillet sin lyst med en enkelt fastelavnsbolle. De er kæmpestore og fire styks koster 95 kroner.

En tur i medierne

Bagerne hos Pompei kan sagtens mærke, at fastelavnsbollerne er blevet mere populære, og de er ikke i tvivl om, hvornår det for alvor blussede op.

- For fire år siden havde vi vores gærbolle-fastelavnsboller og så én flødeskumskage med almindelig creme. Nu har vi seks forskellige slags fyld. Det er helt klart corona, som for alvor har givet danskerne lyst til fastelavnsboller, siger bagersvend Kristian Parmo, der alligevel blev overrasket, da han hørte, at deres fastelavnsboller nu var nået helt ud i damebladene.

- For fire år siden havde vi vores gærbolle-fastelavnsboller og så én flødeskumskage med almindelig creme. Nu har vi seks forskellige slags fyld.
- Bagersvend Kristian Parmo

- En dag skrev magasinet ’Alt for damerne’ til os og spurgte, om de måtte bruge et af vores billeder, fordi en læser havde skrevet ind om vores lækre fastelavnsboller. Ugeavisen i Ribe har også anmeldt dem meget positivt, og det er da en dejlig anerkendelse, siger han.

Avancerede fastelavnsboller ville ikke sælge her

I Pompei elsker de kreative idéer, og ejeren Mikkel Hansen har flere gange stillet op til VM i brød sammen med det danske bagerlandshold.

Sidste år begyndte de at pynte fastelavnsbollerne mere med blandt andet chokoladearbejde, og der er kommet flere smagsvarianter til. Men der er stadig et stykke til de dyre og meget avancerede fastelavnsboller, man ser i nogle bagerier i større byer. Og det er der flere grunde til, fortæller Betina Hansen, der er medejer af Pompei og gift med Mikkel Hansen.

- Det er muligt, at vi kunne sælge ti meget avancerede fastelavnsboller her i butikken, men det kan vi ikke leve af, siger hun.
- Medejer Betina Hansen

- For nylig var vi en tur i København, hvor vi smagte forskellige slags fastelavnsboller. Det var sjovt, og det er spændende at samle på inspiration. Men det er to forskellige produkter, vi sælger. Vores er mere traditionelle fastelavnsboller, som koster under det halve af nogle af dem, vi smagte. Vores er vel, hvad de fleste forbinder med en fastelavnsbolle, siger Betina Hansen.

Og selvom det er fedt at eksperimentere, så er der også en anden vigtig faktor at huske på: økonomien.

- Det er muligt, at vi kunne sælge ti meget avancerede fastelavnsboller her i butikken, men det kan vi ikke leve af, siger hun.