Nyhed

Nye regler presser produktionen: Tillidsrepræsentant frygter tab af arbejdspladser

Tillidsrepræsentanten på House of Oliver Twist frygter, at nye regler kan presse tobaksproduktionen ud af landet. Derfor er han glad for, at Fødevareforbundet NNF har blandet sig i lovgivningsprocessen.

Farvel til danske arbejdspladser. Nye regler og en strammere lovgivning presser tobaksbranchen og risikerer at flytte produktionen til udlandet.

- Tobaksindustrien i Danmark bliver mere og mere klemt, men vi kæmper for vores medlemmers arbejdspladser, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

Tobaksindustrien er en lovlig branche i Danmark
- Forbundsformand Ole Wehlast

Derfor har forbundet netop indsendt et høringssvar til Folketinget om røgfrie tobaks-og nikotinprodukter, der produceres i Danmark. I høringssvaret advarer forbundet politikkerne på Christiansborg om, at man med strammere lovgivning presser tobaksbranchen og risikerer, at produktionen og arbejdspladserne flytter til udlandet. 

- Tobaksindustrien er en lovlig branche i Danmark. Derfor nytter det ikke noget at drive hetz mod branchen med nye afgifter og regler, der truer gode, danske arbejdspladser, siger Ole Wehlast. 

Balance mellem sundhed og lokale arbejdspladser 

Hos House of Oliver Twist, som producerer tobakspastiller, vækker forbundets høringssvar glæd hos tillidsrepræsentant Erik Thulesen: 

- Det er rigtig godt, at Fødevareforbundet NNF går aktivt ind i sagen og sender et høringssvar. Vi har kæmpet for at få en stemme, og det får vi nu, siger han.

Det giver ingen mening for vores produktion, og det kan få store konsekvenser for os, hvis reglerne bliver gennemført.
- Erik Thulesen

I høringssvaret slår Fødevareforbundet NNF blandt andet fast, at forbundet bakker op om reguleringer, der er veldokumenterede og afbalancerede, så der både tages hensyn til sundheden og til de lokale arbejdspladser. Høringssvaret fokuserer derfor også på respekten for det specialiserede håndværk.

- De produkter, vi laver, er underlagt strenge krav og er enormt kvalitetssikret. Det kræver håndværk at spinde tobaksblade, som vi gør hos os. Mange bliver forargede, når de hører, hvad jeg arbejder med, men det er et godt alternativ til cigaretter, siger Erik. 

Svære krav at leve op til 

En af de store udfordringer for House of Oliver Twist i den nye, strammere lovgivning på området er, reglerne ikke hænger sammen med virksomhedens virkelighed og produktion. Fx stilles der i de foreslåede regler krav om, at virksomhedens produkter skal indeholde tyve styk. 

- Vi producerer syv gram i vores bøtter og opererer ikke med ’stykker’ på samme måde som andre tobaksprodukter. Det giver ingen mening for vores produktion, og det kan få store konsekvenser for os, hvis reglerne bliver gennemført uden hensyn til vores specifikke produkt, siger Erik.

Den danske tobaksindustri har ifølge Erik Thulesen allerede kæmpet imod den seneste afgiftspakke. Blandt andet har House of Oliver Twist haft ti fynske folketingspolitikere på besøg i virksomheden for at vise dem de udfordringer, tobaksindustrien står overfor.