Foto af Rune Evensen
Nyhed

En måned efter lukningen: Så mange slagteriarbejdere er ledige

Kort efter, at lukningen af Danish Crown i Ringsted blev annonceret, spirede et håb om, at de tidligere slagteriarbejdere hurtigt ville komme godt videre. Mange lokale virksomheder henvendte sig og efterspurgte arbejdskraft. Nu viser nye tal, hvordan det er gået.

Ikke i mål endnu. En måned efter, at den sidste gris blev slagtet på Danish Crown i Ringsted, er ca. hvert andet af de 965 opsagte medlemmer af Fødevareforbundet NNF endnu ikke videre i nyt job. 436 tidligere slagteriarbejdere er meldt ledige i denne uge, efter de havde sidste officielle lønningsdag fredag den 13. september. Det viser nye tal fra Fødevareforbundet NNF.

Det reelle antal ledige er dog omkring 500, da ca. 60 personer er på kursus, og andre holder ferie. De har derfor endnu ikke udfyldt en ledighedserklæring. At hvert andet medlem nu står uden job, ærgrer Per Hansen, der er forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF:

I alt er det lykkedes at få ca. 300 medlemmer videre i job på Sjælland, og det er for lidt.
- Per Hansen, forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF

– Omkring 120 er rykket videre til andre slagterier i Danish Crown, og så er der omkring 50, der er gået på efterløn. I alt er det lykkedes at få ca. 300 medlemmer videre i job på Sjælland, og det er for lidt, siger han.

Havde håbet at færre mødte op

På slagteriet har tillidsrepræsentant Jan Bruno ”Krumme” Christensen også kunnet mærke, at mandag var første officielle ledighedsdag for mange tidligere kollegaer. En stor del af dem var nemlig mødt op på slagteriet for at få hjælp til at udfylde ledighedserklæringer.

– Der har været knald på. Normalt er jeg glad for at se mine kollegaer, men lige i den her situation havde jeg håbet, at flere af dem havde fået arbejde og var kommet godt videre, siger han og fortsætter:

– Mange af dem, der kommer, har svært ved computere, og det vidste jeg godt. Jeg har hjulpet dem så godt, jeg kunne, og a-kassen har været rigtig gode til at hjælpe.  

Hans telefon har ringet uafbrudt hele ugen og gør det stadig. De tidligere kollegaer har mange praktiske spørgsmål om alt fra ledighedserklæringer til udbetaling af fratrædelsesgodtgørelse. Imellem de mange spørgsmål er der heldigvis også positive opkald:

– I dag er der fire, der har ringet og sagt, at de har fået nyt job. En skulle til DSV, en til PostNord, en på plejecenteret i Korsør og en på Haribo. Så det er dejligt, siger Jan Bruno Christensen.

Omfattende indsats fra forbundet

De ca. 500 ledige medlemmer skal hurtigt muligt i job. Det er ambitionen hos Fødevareforbundet NNF, som er i fuld gang med at kontakte de mange virksomheder, der tidligere har efterlyst arbejdskraft.

– Da lukningen af slagteriet blev annonceret, fik vi en del henvendelser fra lokale arbejdsgivere, der efterspurgte arbejdskraft, og vi afholdt en stor jobmesse for medlemmerne i juli, hvor der også kom en masse virksomheder og lovede medlemmerne udsigt til nyt job, siger Per Hansen og fortsætter:

– Men som tiden gik, var det som om, at virksomhederne glemte slagteriarbejderne lidt igen. Derfor er vi nu i gang med at holde dem op på deres udmeldinger. Vi hører så meget om manglen på arbejdskraft, så vi vil meget gerne i kontakt med de virksomheder, der mangler hænder, for lige nu har vi en masse.

I dag er der fire, der har ringet og sagt, at de har fået nyt job.
- Jan Bruno Christensen, tillidsrepræsentant og jobbankbestyrer, DC Ringsted

For at blive endnu mere synlige for arbejdsgiverne har forbundet lanceret en annoncekampagne i sjællandske dagblade. Budskabet er, at Fødevareforbundet NNF har den arbejdskraft, virksomhederne mangler. Samtidig sættes alle sejl ind for at hjælpe medlemmerne med at udfylde ledighedserklæringer og oprette CV. 300 af de ledige medlemmer har også allerede haft den første samtale med en jobkonsulent.

I næste uge er forbundet til stede på afdelingskontoret i Ringsted for at hjælpe medlemmerne med at udfylde ydelseskort, så de kan modtage dagpenge.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at fjerne utrygheden, så medlemmerne i stedet kan koncentrere sig om søge nyt arbejde, siger Per Hansen.