Foto af Rune Evensen
Nyhed

Peter blev fyret efter 43 år: Én ting har holdt ham fra at bryde sammen

Efter 43 år hos Tican blev 63-årige Peter Uno opsagt med øjeblikkelig virkning. Både hans krop og hoved har svært ved at forstå det, og fremtiden er pludselig uvis, men én ting er han helt sikker på.

Rastløs. Han er vant til at stå op klokken 4.00 og gå gennem porten hos Tican i Thisted en times tid senere. Klokken 6.00 plejer han at starte dagens arbejde.

Det har han gjort i 43 år, men mandag den 23. september blev Peter Uno eskorteret ud gennem porten.

Det var et chok.
- Peter Uno

Forinden var han blevet fyret og bedt om at tømme sit skab.

– Det var et chok. Jeg fik ikke engang lov til at snakke med min tillidsrepræsentant, inden jeg blev fulgt ud af porten, siger Peter Uno.  

Choktilstanden er nu afløst af en rastløshed. I ti dage har Peter Uno gået hjemme, men både hans krop og hoved har svært ved at forstå, hvad der er sket.

– Jeg føler mig urolig i min krop. Jeg laver lidt for adspredelsen, men tankerne farer rundt. Et eller andet sted har jeg forstået det, men samtidig er det surrealistisk og uvirkeligt, at det er sket, siger han.

På grænsen til sammenbrud

Gennem sine 43 år hos Tican har Peter Uno tidligere været tillidsrepræsentant i 22 af årene. Den pludselige afslutning betød også, at han ikke fik sagt farvel til alle de kollegaer, som står hans hjerte meget nær.

– Jeg har altid været glad for og stolt af at arbejde hos Tican – især på grund af kollegaerne. Jeg har altid prøvet at gå forrest, og selv om jeg har fået nogle hug, vil jeg gøre det bedste for mine kollegaer, siger han.

Jeg har været lige på grænsen til at bryde sammen, men deres beskeder har hjulpet mig.
- Peter Uno

Derfor er han også glad for, at så mange har rakt ud til ham efter fyringen.

– Jeg har fået så mange tilkendegivelser om, at de har været rigtig godt tilfreds med mig som person. Det luner lidt. Så føler jeg ikke, at jeg er værdiløs. Man kan godt føle sig kasseret, når man bliver fulgt helt ud til porten, som om jeg var en forbryder, der havde taget af kassen, siger han og fortsætter:

– Jeg har været lige på grænsen til at bryde sammen, men deres beskeder har hjulpet mig. Mange skriver også, at jeg godt kan holde hovedet højt, og det prøver jeg på.

Et punktum for karrieren?

Fyringen betyder også, at Peter Uno ikke får den afslutning på sit arbejdsliv, som han havde drømt om.

– Jeg har flere gange taget initiativ til, at Tican bestilte den kongelige belønningsmedalje til kollegaer, der har været her i 40 år eller mere. Den ville have været et fint punktum på min egen karriere, men den tænker jeg ikke, at jeg bliver indstillet til nu. Det er jeg ked af, for det har jeg altid set frem til, siger Peter Uno.

Jeg skal jo videre for fanden, jeg kan ikke bare sidde her ved køkkenbordet.
- Peter Uno

Selv om punktummet bliver anderledes, end han have forestillet sig, er han ikke klar til at sætte det endnu. Mandag den 7. oktober fylder Peter Uno 64 år, og han vil fortsætte med at arbejde, til han er 67 år.

– Jeg ved, at jeg har en svær alder ift. at finde et nyt job, men jeg er frisk på noget nyt. Jeg skal jo videre for fanden, jeg kan ikke bare sidde her ved køkkenbordet.

Fødevareforbundet NNF er gået ind i sagen.