Foto af Nikolaj Søndergaard
Medlemsinfo

Må din mester fyre dig som lærling? Få styr på de 8 vigtigste regler i din uddannelsesaftale

Mejerist, bager, konditor eller gourmetslagter. Uanset hvilken uddannelse du drømmer om, er din uddannelsesaftale fundamentet for din læretid. Her får du de 8 vigtigste regler i aftalen.

Som lærling skriver du under på en uddannelsesaftale med din arbejdsgiver. I aftalen står der, hvilke rettigheder du har , og derfor er det vigtigt, at du kender reglerne.

Vi giver dig et hurtigt overblik.

Du skal have en lærlingekontrakt

Din arbejdsgiver skal give dig en skriftlig lærlingekontrakt, når i laver en uddannelsesaftale. Aftalen er vigtig, for den er beviset på, at I har en aftale om uddannelse. 

Du har 3 måneders prøvetid

De første tre måneder af din praktiktid er prøvetid. I den periode kan du eller dit lærested opsige jeres aftale uden grund eller varsel. Skoleperioder tæller ikke med i prøveperioden – det er kun den, tid du er på din læreplads.

Efter prøvetiden kan uddannelsesaftalen ikke længere opsiges - kun i særlige tilfælde. Husk, at du altid kan kontakte Fødevareforbundet NNF, hvis du har brug for hjælp og gode råd.

Hvornår må du ophæve din uddannelsesaftale?

Hvis din arbejdsgiver ikke overholder det, I har aftalt i uddannelsesaftalen, kan du ophæve den.

Det kan du også, hvis din arbejdsgiver ikke opfører sig ordentligt. Det kan fx være, at din arbejdsgiver:

  • har en krænkende adfærd eller tone over for dig
  • chikanerer dig
  • ikke lever op til uddannelsesforpligtelsen

Husk altid at kontakte os, hvis du oplever krænkelser eller er i tvivl om noget. Vi kan hjælpe dig, og vi siger ikke noget videre, medmindre det er aftalt med dig. Ring til os på tlf.: 3818 7272

Hvornår må arbejdsgiver ophæve din uddannelsesaftale?

Hvis du ikke lever op til det, der er aftalt i uddannelsesaftalen, kan din arbejdsgiver ophæve den.  Arbejdsgiveren kan også ophæve aftalen, hvis du overtræder de grundlæggende regler for medarbejdere. Det kan fx være, hvis du:

  • begår tyveri, vold eller bedrageri
  • ignorerer et forbud mod at drikke alkohol på arbejdspladsen
  • møder alkohol- eller stofpåvirket på arbejde
  • udebliver fra din vagt uden gyldig grund
  • ikke overholder arbejdspladsens tavshedspligt

Ophæver din arbejdsgiver uddannelsesaftalen uden en gyldig grund, har du ret til en erstatning. Kontakt Fødevareforbundet NNF på tlf.: 3818 7272, så vi kan hjælpe dig. 

Det er altid en god idé at kontakte os, hvis din uddannelsesaftale bliver ophævet. Også selv om du er enig med din arbejdsgiver om at ophæve aftalen.

Husk også at tage fat i os, hvis du bliver syg, gravid eller har brug for en pause i din læretid. En uddannelsesaftale kan nemlig godt forlænges.