Foto af Rune Evensen, Per Daugaard og Søren Schnoor
Nyhed

DM i Skills: Julie fik fem ugers forberedelse

For fem uger siden vidste bagerlærling Julie Victoria Schier Kirkegaards ikke, at hun den 28.-30. april skulle dyste mod syv andre lærlinge ved DM i Skills. Med intensiv træning og hjælp fra mester lykkedes det at bliver klar til konkurrencen.

Det er ikke til at se på bagerlærling Julie Victoria Schier Kirkegaards udstillingsbord ved DM i Skills, at hun kun har haft fem uger til at forberede sig til konkurrencen. Wienerbrødet står sprødt, flutene er flot afbagt, og en kransekage er overtrukket med chokolade i toppen og forvandlet til en mølle.

– Overordnet er jeg meget tilfreds i forhold til, hvor kort tid jeg har haft til at øve mig, og hvor presset konkurrencen er. Mine baguette og min kransekage er jeg rigtig glad for, og de står, som de skal. Andre ting ser ikke helt ud, som jeg har øvet det, men det er fedt at lære processerne i det, siger 22-årige Julie Victoria Schier Kirkegaard, som er i lære i Bageriet Løgten og Hornslet.

Jeg begyndte at arbejde allerede næste dag, og jeg har brugt sindssygt mange timer på det. Nogle dage har jeg været i gang fra kl. 8-22.
- Julie Victoria Schier Kirkegaard, bagerlærling og deltager ved DM i Skills

For fem uger siden vidste hun ikke, at hun den 28.-30. april skulle dyste mod syv andre lærlinge om at blive Danmarks bedste bager ved DM i Skills i Høng. Selv om Julie i oktober 2021 blev nummer et ved skolemesterskabet på Uddannelsescenter Holstebro, var skolens to pladser ved DM i Skills 2022 allerede besat af de to, som skulle have været afsted til DM i Skills 2021, der blev aflyst på grund af corona.

I marts sprang den ene dog fra, og det betød, at Julie fik et uventet opkald:  

– Jeg blev helt vildt overrasket og glad og ringede til hele min familie. Jeg begyndte at arbejde allerede næste dag, og jeg har brugt sindssygt mange timer på det. Nogle dage har jeg været i gang fra kl. 8-22, fortæller hun.

Mester gav fri til at øve

Det har været altafgørende for Julies deltagelse, at hendes mester Jan Pedersen gav hende fri til at øve. Samtidig overtog hun alt det materiale, som hende, der meldte fra, havde nået at forberede.

– Jeg fik alt det, som hun havde forberedt af idéer og tanker, og det har jeg videreudviklet, som jeg gerne ville have det. Det var jeg virkelig taknemmelig for, siger Julie, som trods sin korte forberedelsestid til mesterskaberne har høje ambitioner:

– Målet er en plads i top tre, men uanset hvilken placering jeg får, er det en kæmpe oplevelse.

Smadrede skuestykker og udvandrede deltagere

Julie Victoria Schier Kirkegaard har trænet med bagerteamet på Uddannelsescenter Holstebro – blandt andet bager og faglærer Lars Jacobsen, som også har trænet en af de andre deltagere i bagerkonkurrencen Nicolai Brøndum, fra Brøndums Bageri i Herning: 

– Det er imponerende, at Julie er nået så langt på så kort tid. Hun er på sit andet hovedforløb og har kun været i lære i to år, så det er rigtig flot, at hun griber chancen. Det har jeg stor respekt for, og også for hendes mester, som gav hende fri til at øve, siger Lars Jacobsen og tilføjer:

– Jeg håber, hun fortsætter sin udvikling, så kan hun godt gå hen og blive rigtig giftig til næste års DM i Skills.

Lars har trænet to af deltagerne til dette års konkurrence, og selv om de er konkurrenter, glæder det ham, at de hjælper hinanden og hygger sig sammen, når konkurrencen er ovre. Han har dog også oplevet, at nogle deltagere ved tidligere tiders DM i Skills i raseri har smadret andres skuestykker eller er udvandret i vrede over at tabe.

Udover bager er Fødevareforbundet NNF's medlemmer repræsenteret ved tre fag: Konditor, gourmetslagter og slagter.

Klik dig gennem galleriet og se deltagere fra alle fire fag.

"Historisk industri og håndværk". Det er temaet for bagerkonkurrencen ved DM i Skills. Fredag havde de otte deltagere travlt med at lave kransekage, skuestykke, wienerbrød, tre slags brød og småbrød.

"Det udvikler en vildt meget. Så uanset om man vinder eller ej, så er det en fed oplevelse. Man bliver en bedre konditor, fordi man lægger så mange timer i det," siger Linda Aideh, konditor, ZBC, Brødkunsten. Hun dyster mod to andre om at blive Danmarks bedste konditor ved DM i Skills.

Om fredagen fik de seks deltagere i slagerkonkurrencen udleveret to midterstykker. Deltagerne skulle udbene svinekammen, og i brystet skulle hvert enkelt ben rykkes ud i hinden, så hinderne var hele. Til sidst skulle de afsvære brystet. Slaget skulle bruges til ponchetta, og de skulle selv krydre det. Til sidst skulle de fremlægge for dommerne og publikum, hvor de fik en karakter fra 1-5. Derefter ventede dagens sidste opgave, som var en joker.

Om fredagen fik de seks deltagere i slagerkonkurrencen udleveret to midterstykker. Deltagerne skulle udbene svinekammen, og i brystet skulle hvert enkelt ben rykkes ud i hinden, så hinderne var hele. Til sidst skulle de afsvære brystet. Slaget skulle bruges til ponchetta, og de skulle selv krydre det. Til sidst skulle de fremlægge for dommerne og publikum, hvor de fik en karakter fra 1-5. Derefter ventede dagens sidste opgave, som var en joker.

23-årige Lasse Kolmos er en af deltagerne i konkurrencen for slagterlærlinge. Til daglig er han slagterlærling på slagteriet i Blans, og han ser frem til, at vise de besøgende ved DM i Skills, hvad han kan:

23-årige Lasse Kolmos er en af deltagerne i konkurrencen for slagterlærlinge. Til daglig er han slagterlærling på slagteriet i Blans, og han ser frem til, at vise de besøgende ved DM i Skills, hvad han kan: "Jeg er stolt af at være slagter, så det betyder noget".

Ni deltagere kæmper om at blive Danmarks bedste gourmetslagter ved DM i Skills 2022. Fredag blev de stillet en hemmelig opgave: Fremstil to klassiske stjerneskud anno 2022. De fik udleveret en kurv med råvarer og måtte bruge de varer, der var på basisbordet - ikke egne råvarer. De fik 1,5 time til opgaven, og nogle var mere begejstrede for den end andre.

Ni deltagere kæmper om at blive Danmarks bedste gourmetslagter ved DM i Skills 2022. Fredag blev de stillet en hemmelig opgave: Fremstil to klassiske stjerneskud anno 2022. De fik udleveret en kurv med råvarer og måtte bruge de varer, der var på basisbordet - ikke egne råvarer. De fik 1,5 time til opgaven, og nogle var mere begejstrede for den end andre.

"Jeg skal bare ud at vise, hvad jeg kan. Det har været min drøm i fire år, og jeg er sikker på, at mn svendeprøve kommer til at gå rigtig godt efter det her. De andre inspirerer og presser mig," siger Thomas Risgaard, der er gourmetslagter, Uddannelsescenter Holstebro, SuperBrugsen Give.