Nyhed

Forlig med BA er en flot afslutning på OK23

Det nye forlig med Brugsens Arbejdsgiverforening indeholder flere væsentlige forbedringer, fastslår forhandlingssekretær Mette Bisgaard. Forliget er samtidig en flot afslutning på OK23.
Mette Bisgaard - NNF  - og Majken Skovgaaard - BA - skriver under på OK23
Mette Bisgaard - NNF - og Majken Skovgaaard - BA - skriver under på OK23

Overenskomstforliget mellem Fødevareforbundet NNF og med Brugens Arbejdsgiverforening (BA) skulle være forhandlet på plads for 19 månederne siden.

Men fordi forhandlingerne med BA først går i gang, når Fødevareforbundet NNF's overenskomstforlig med Coop er faldet på plads, har medlemmerne længe måtte væbne sig med tålmodighed.

I midten af september blev en ny overenskomst med Coop stemt hjem, og umiddelbart efter kunne forhandlingssekretær i Fødevareforbundet NNF Mette Bisgaard og hendes modpart hos BA, Majken Skovgaard, for alvor kaste sig over forhandlingerne. Men så gik det også stærkt, fortæller Mette Bisgaard:

- Vi har haft nogle gode forhandlinger, der har været præget af en konstruktive dialog og et fælles ønske om at nå et resultat. Det synes jeg også, at resultatet bærer præg af. 

Mette Bisgaard hæfter sig særligt ved, at det fremover er muligt at vælge en tillidsrepræsentant, hvis der er mindst fem organisererede kolleger i en butik på tværs af slagter- og bagerafdelingerne.

Det er vigtigt, når det kommer til den lokale løndannelse:

- Desværre ser vi mange steder, at det kan være svært for vores medlemmer at komme i mål med de lokale lønforhandlinger. Her kan en tillidsrepræsentant spille en nøglerolle og forhandle kollektivt på vegne af kollegerne. Derfor er vigtigt, at det nu bliver lettere for medlemmerne at vælge en tillidsrepræsentant, siger hun.

SKAL STEMME OM FORLIGET? Se her, hvordan du stemmer

Mette Bisgaard lægger ikke skjul på, at hun gerne havde set, at arbejdsgivernes ret til modregning blev fjernet. Men eftersom det øvrige arbejdsmarked ikke lykkedes med at få fjernet retten til modregning, så var det heller ikke muligt for Fødevareforbundet NNF.

Til gengæld glæder hun sig over, at medlemmerne på overenskomsten med BA har fået de samme forbedringer, som det øvrige arbejdsmarked fik i forbindelse med OK23 - fx en forhøjelse af fritvalgsordningen, en lavere pensionsindbetaling og bedre barselsvilkår.

Flot afslutning på OK23

Med forliget med BA lykkedes det Fødevareforbundet NNF at indgå selvstændige forlig på samtlige af de overenskomster, der skulle forhandles i forbindelse med OK23.

Det er mange år siden, at det sidst er sket, fortæller en tilfreds næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen:

- Vi har skrevet et stykke NNF-historie. Jeg kan ikke mindes, at vi tidligere har opnået selvstændige resultater på samtlige overenskomster - vel at mærke uden forligsmandens hjælp. Det er en stor kadeau til vores forhandlere og til vores modparter. OK23 er billedet på, hvor godt det kan gå, når lønmodtagere og arbejdsgivere beslutter sig for at ville nå hinanden, siger han. 

Jim håber, at de god toner klinger videre, når Fødevareforbundet NNF om få måneder mødes med arbejdsgiverne til forhandlinger om OK25.

- Vi skal snart i ilden igen, og med det senest forlig i tasken er vejen banet for endnu en omgang gode og konstruktive forhandlinger. 

STEM JA

Fødevareforbundet NNF's hovedbestyrelse anbefaler medlemmerne at stemme JA til forliget