Nyhed

Peter Uno har slagtet i tyve år: Det sætter sine spor

Et hårdt fysisk job kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Det har tillidsrepræsentant Peter Uno Andersen og flere af hans kolleger måtte sande.

Et hårdt fysisk job kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Det har tillidsrepræsentant Peter Uno Andersen og flere af hans kolleger måtte sande.

På svineslagteriet Tican i nordvestjyske Thisted er medarbejderne vant til at tage fat. I bogstaveligste forstand.

De står op hele arbejdsdagen, og når de døde grise skal slagtes, skæres og flyttes går det udover arbejdernes fysik. Flere døjer med skulderskader, tennisalbuer og seneskede-betændelse, skriver avisen.dk.

Det fortæller den 57-årige Peter Uno Andersen, der er tillidsrepræsentant på slagteriet, hvor han har været ansat i 37 år. I 20 af de år har han slagtet.

- Og jeg kan godt mærke i mine hænder, at jeg har stået og arbejdet og slagtet grise i 20 år. Det kan jeg love dig for. 20 år i produktion det sætter sine spor, siger Peter Uno Andersen til Avisen.dk.

Bekymringen for, om kroppen holder frem til pensionsalderen, deler han med flere andre.

Som Avisen.dk skriver i dag, er der 40 procent af danskerne, som i mere eller mindre grad er urolige for nedslidning.

Det viser en ny undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af danskerne, som Analyse Danmark har foretaget for Fødevareforbundet NNF.

Flere savner politisk fokus

Næsten to ud af tre af de adspurgte mener, at politikerne har for lidt fokus på, at lønmodtagere bliver nedslidt, før de når alderen for folkepensionen.

- Politikerne gør simpelthen for lidt. Og alle mine yngre kolleger, de hopper jo ikke på efterløn. Det vil sige, at nogle af dem skal arbejde, til de er over 70. Det holder vi simpelthen ikke til. Vi skal have fundet nogle løsninger, og det skal de tænke på inde på Christiansborg, siger han.

På det nordvestjyske slagteri forsøger han sammen med virksomhedens arbejdsmiljørepræsentanter at forbedre arbejdsgangene.

- Vi prøver at lave rotation, sådan at vi sænker mængden af kilo, vi står med. Men det er svært, for det er et kæmpe arbejde. Jeg håber, at vores politikere på en eller anden måde kan få øjnene op for, at det her ikke er holdbart i længden, fastslår tillidsrepræsentanten.

Tag hensyn til fag

Kun omkring hver fjerde af de adspurgte i den nye undersøgelse synes, at ens alder skal være afgørende for, hvornår man kan gå på pension.

De fleste foretrækker, at der indføres en individuel vurdering af folks helbred, viser undersøgelsen.

Står det til Peter Uno Andersen indfører man en model, hvor mulighederne for pension er afhængig af ens branche.

- Nogle brancher er i den grad hårdere ramt af fysiske belastninger, hvor det er betydeligt meget sværere at holde til så langt et arbejdsliv, siger han.

Han ser derfor også gerne, at der kommer en aldersgrænse for, hvor lang tid man må være i et fysisk nedslidende job.

- Efter 45 år på et slagteri, så er der sateme ikke meget tilbage. Det er jeg bare nødt til at sige.