Nyhed

Illegale udlændinge presser danske job

8.000 kroner om måneden sort. Det var hvad en makedonsk mand fik for at arbejde mellem 12 og 18 timer om dagen, seks dage om ugen i et københavnsk bageri

8.000 kroner om måneden sort. Det var hvad en makedonsk mand fik for at arbejde mellem 12 og 18 timer om dagen, seks dage om ugen i et københavnsk bageri

Nu er manden anholdt og kan se frem til at blive udvist fra Danmark, da han arbejdede og opholdte sig ulovligt i landet.

Hans tidligere arbejdsgiver, bageriets ejer, har fået en bøde på 720.000 kroner for at bruge ulovlig arbejdskraft.

En arbejdsgiver får typisk en bøde på 10.000 kroner for hver måned en ansat har arbejdet ulovligt.

En rapport fra Rockwoolfondens Forskningsenhed viser, at antallet af udlændinge der arbejder ulovligt i Danmark er vokset eksplosivt de seneste år.

Rapporten anslår at omkring 33.000 udlændinge arbejder og opholder sig ulovligt i Danmark.

Det er mere end en fordobling siden 2008. Tallene er et skøn, og er derfor usikre. Men en ting er sikkert.

Der er kommet mange flere udlændinge til landet ulovligt.

Flere virksomheder bruger ulovlig arbejdskraft

I 2014 blev 502 virksomheder sigtet for at bruge ulovlig arbejdskraft. Det er en stigning på 26 procent på et år og en fordobling siden 2008. Det dokumenterer en ny opgørelse fra Nationalt Udlændingecenter hos Rigspolitiet. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er meget bekymrende, når vi kan se at så mange udlændinge opholder og arbejder ulovligt i Danmark. Det kan ingen være tjent med, hverken de danskere som kan se deres arbejde blive udført ulovligt for ned til 40-50 kroner i timen, eller de udlændinge, der må leve og arbejde under kummerlige forhold. Så jeg er glad for at der i 2014 kun er sigtet en person i bagerbranchen for ulovligt arbejde, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.

Politiet bør fortsat holde øje med bagerier

Tidligere har politiet anholdt og sigtet mellem 10 og 15 udlændinge for ulovligt arbejde på bagerier. Men i 2014 er kun en ulovlig ansat opdaget på et københavnsk bageri.

- Vi har arbejdet benhårdt på at komme problemet til livs de sidste 10-15 år, og nu kan vi se resultatet i form af meget få sager om ulovligt arbejde. Men jeg håber fortsat, at politiet vil holde et ekstra vågent øje med branchen, så vi ikke kommer til at se flere sager i fremtiden, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.