Velkommen til Fødevareforbundet NNF's side for elever

Bliv medlem
Besim er slagterelev på Danish Crowns slagteri i Horsens

Elever og lærlinge fortjener ordentlige forhold

Fødevareforbundet NNF er fagforeningen for elever og lærlinge indenfor nogle af Danmarks vigtigste brancher: Bager, konditor, slagter, mejerist og tarmrenser.

Rettigheder sikret gennem overenskomsten

Gennem overenskomsten er dine rettigheder sikret på en lang række områder. Læs de vigtigste her.

Uddannelseskontrakten - dit bevis for din læreplads

Både du og din mester skal underskrive en uddannelseskontrakt. Det er dit bevis for, at du har en læreplads og din mesters bevis på, at han har en lærling. Uden en uddannelseskontrakt er du ikke i gang med en uddannelse.

Du skal også være opmærksom på, at din læretid altid begynder med en tre måneder lang prøveperiode. I prøveperioden kan du faktisk blive fyret uden begrundelse og med øjeblikkelig varsel. Efter de 3 måneder kan du ikke miste din læreplads, medmindre du eller din mester overtræder de regler, der står i uddannelseskontrakten.

Arbejdstid - 37 timer om ugen

For de fleste gælder det, at arbejdstiden for elever er 37 timer om ugen.

Derfor skal du også have betaling for dit overarbejde, hvis du arbejder mere end de 37 timer. Der gælder forskellige regler i forhold til overarbejde, alt afhængig hvilken overenskomst du arbejder under. Du kan finde samtlige overenskomster her.

Er du i tvivl om, hvad du skal have for overarbejde, kan du kontakte din tillidsmand eller Fødevareforbundet NNF. Har du spørgsmål til din uddannelse, kan du skrive på uddannelse@nnf.dk.

Ferieloven - du har ret til ferie

I din læretid er du dækket af ferieloven. Det betyder, at du optjener 2,08 feriedage hver måned, du arbejder. Den 1. september 2020 trådte en ny ferielov i kraft, der betyder, at du kan benytte den optjente ferie allerede måneden efter, du har optjent den.

Elevparagraffer - dine rettigheder

I din overenskomst finder du et kapitel der omhandler elever. I nogle overenskomster er disse kapitler meget specifikke og indeholder meget tekst. I andre står der blot, at der henvises til gældende lovgivning.

Det betyder, at de regler der gælder for dig som elev, er vedtaget i arbejdsmarkedslovgivning. Det er altid en god idé at orientere sig i sin overenskomst - find din her.

Ved du hvad du skal have i løn?

Din løn som lærling afhænger af, hvilken overenskomst du er ansat på, og om du er almindelig lærling eller voksenlærling. Find elevlønningerne i lønbladene sammen med overenskomsterne her. Er du i tvivl om din løn, kan du kontakte din tillidsmand eller Fødevareforbundet NNF.

Rabatter og fordele

Som medlem af Fødevareforbundet NNF er der masser af rabatter og fordele.

Du får for eksempel:

  • Gratis hjælp til løntjek
  • Gratis a-kasse
  • Billigt med medlemskab
  • Medlemskortet giver dig op til 50 % rabat mere end 1300 steder
  • Gratis rådgivning i forbindelse med uddannelse

Uddannelsessystemets opbygning og muligheder

Ud over at give adgang til et job, giver en erhvervsuddannelse også adgang til det meste af det danske uddannelsessystem.

En erhvervsuddannelse giver dig mulighed for at søge direkte ind på de maritime uddannelser, uddannelser indenfor politi og forsvar og på de kunstneriske uddannelser. Sidstnævnte uddannelser søger man ind på via en optagelsesprøve.

Og så kan en erhvervsuddannelse faktisk også give adgang til universitetet - og der er spændende stop på vejen.

Fra erhvervsuddannelse til erhvervsakademiuddannelse

En erhvervsakademiuddannelse er en 2-årig videregående uddannelse. Ligesom erhvervsuddannelsen er erhvervsakademiuddannelsen en kombination af teoretisk undervisning og erhvervspraktik.

Man kan blive optaget direkte på en erhvervsakademiuddannelse med en erhvervsuddannelse. Eksempler på erhvervsakademiuddannelser er handelsøkonom, laborant eller jordbrugsteknolog.

Fra erhvervsakademiuddannelse til professionsbachelor

Du kan læse en professionsbachelor som overbygning til din erhvervsakademiuddannelse. Normalt varer en professionsbachelor 3-4 år, men hvis du læser det som en overbygningsuddannelse, varer den kun 1,5 år.

En professionsbacheloruddannelse er en uddannelse rettet mod et bestemt erhverv, og derfor foregår dele af uddannelsen også i praktik.

Fra professionsuddannelse til universitet

En professionsbachelor giver adgang til universitetet. Her kan man for eksempel læse en masteruddannelse og specialisere sig indenfor sit felt.

Uddannelsernes adgangskrav

En erhvervsuddannelse giver altså mange muligheder. Du skal dog være opmærksom på at mange af uddannelserne kan have specifikke adgangskrav. Hvis man for eksempel ønsker at læse videre til handelsøkonom, er det et krav, at man har bestået engelsk på c-niveau.