OK25 er officielt skudt i gang. Mandag den 6. januar mødes parterne på industriens område til de første forhandlinger om en ny overenskomst.
Vi har glædet os til OK25 lige siden de flotte resultater i 2023.
På den ene side af forhandlingsbordet sidder CO-industris formand, Claus Jensen, og næstformand, Mads Andersen. De repræsenterer fagbevægelsen og lønmodtagerne.
På den anden side af bordet sidder administrerende direktør i DI Lars Sandahl Sørensen og viceadministrerende direktør Kim Graugaard. De repræsenterer arbejdsgiverne.
FAKTABOKS: Hvem er CO-Industri?
CO-industri har ni medlemsforbund med sammenlagt ca. 230.000 medlemmer.
De ni forbund er: 3F Industri, Dansk Metal, HK Privat, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Jernbaneforbund, Serviceforbundet og Malerforbundet.
Målet for de fire forhandlere er at indgå et nyt overenskomstforlig for omkring 230.000 privatansatte i industrien.
Resultatet af forhandlingerne udgør samtidig fundamentet for hele OK25 – herunder Fødevareforbundet NNF’s overenskomstforhandlinger.
Derfor vækker det begejstring hos forbundsnæstformand og chefforhandler i Fødevareforbundet Jim Jensen, at industriens OK25-forhandlinger nu er i gang.
– Vi har glædet os til OK25 lige siden de flotte resultater i 2023. Forhandlingsmødet mellem CO-Industri og DI i dag betyder, at vores egne forhandlinger også rykker et skridt tættere på, siger Jim Jensen.
Fuld gang i forberedelserne
Han må væbne sig med tålmodighed lidt endnu. For Jim Jensen og hans forhandlere i Fødevareforbundet NNF kan først for alvor trække i arbejdstøjet, når CO-Industri og DI er enige om et nyt overenskomstforlig.
Selv om der går lidt tid endnu, så er vi i fuld gang med at forberede os bedst muligt til vores forhandlinger.
Derudover skal transportforliget mellem 3F og DI også falde på plads, da begge forlig sætter rammen for Fødevareforbundet NNF’s forhandlinger.
– Selv om der går lidt tid endnu, så er vi i fuld gang med at forberede os bedst muligt til vores forhandlinger. Vores medlemmer er kommet med en masse ønsker og input til OK25, som vi er meget taknemmelige for og arbejdere videre med, siger Jim Jensen og tilføjer:
– Vi glæder os meget til at sætte os over for arbejdsgiverne og præsentere vores medlemmers ønsker.
Forbundets forhandlingsudvalg er også ved at forberede branchespecifikke temaer til de enkelte overenskomstforlig ligesom der foregår udvalgsarbejde med arbejdsgiverne.
I alt påvirkes omkring 850.000 ansatte af overenskomstforhandlingerne i år.
Tidslinje: Sådan foregår OK25
I 2025 skal Fødevareforbundet NNF’s overenskomster og de øvrige overenskomster på det private arbejdsmarked fornyes.
Sådan kommer det til at foregå:
Forhandlingerne indledes
Mandag den 6. januar mødes CO-Industri og DI til de første forhandlinger om en ny overenskomst for industrien.
”Gennembrudsforlig”
Forhåbentlig bliver CO-Industri og DI enige om et nyt overenskomstforlig for industrien. Det kaldes også ”Gennembrudsforliget”, fordi det sætter rammen for de andre overenskomster, der skal forhandles ved OK25 – herunder Fødevareforbundet NNF’s overenskomster.
”Transportforliget”
”Transportforliget” forhandles mellem 3F Transport og DI. Det omfatter ansatte på transportområdet som fx chauffører, havnearbejdere og lager- og terminalarbejdere.
”Transportforliget” sætter ligeledes rammen for de øvrige overenskomster, der skal forhandles.
Fødevareforbundet NNF’s forhandlinger
Når ”Gennembrudsforliget” og ”Transportforliget” er på plads, kan Fødevareforbundet NNF begynde sine overenskomstforhandlinger med fx DI om nye overenskomstforlig for slagteriindustrien og fødevareindustrien.
”Mæglingsforslaget”
Fødevareforbundet NNF’s nye overenskomstforlig og alle de andre indgåede forlig samles i én fælles pakke. Hvis der er på nogle områder er nedbrud i forhandlingerne, vil Forligsinstitutionen lave et bud på en aftale for dem.
Hele pakken - 'Mæglingsforslaget' - sendes derefter til urafstemning blandt lønmodtagere og arbejdsgivere.
Resultatet afsløres
Hvis et flertal blandt både lønmodtagere og arbejdsgivere stemmer 'ja', træder de nye overenskomster i kraft.
Er der derimod en part, hvor flertallet stemmer 'nej', kan der udbryde konflikt - altså at medarbejderne strejker, eller at arbejdsgiverne lock-outer dem.