Nyhed

OK25: Industriens forlig på plads. Hvad betyder det for Fødevareforbundet NNF?

Søndag kunne CO-industri og DI præsentere deres nye 3-årige overenskomst for de ca. 230.000 lønmodtagere på industriområdet. Dermed er vejen banet for de næste overenskomstforhandlinger.

Søndag middag præsenterede forhandlerne for henholdsvis DI og CO-Industri det såkaldte gennembrudsforlig. Overenskomstforliget fastlæggerne rammerne for de ca. 230.000 lønmodtagere, der arbejder i industrien.

Selvom medlemmerne af Fødevareforbundet NNF ikke direkte er omfattet af forliget, så markerer aftalen en vigtig milepæl i OK25, forklarer chefforhandler og næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen:

- Når der fra vores side er så stor fokus på netop forliget mellem CO-Industri og DI, så er det fordi, det sætter rammerne for de efterfølgende forlig. Gennembrudsforliget tegner med andre ord de økonomiske og sociale rammer for dette års overenskomstforhandlinger.

Jim Jensen vil senere på ugen gennemgå forliget i detaljer sammen med Fødevareforbundet NNF’s forhandlingsudvalg og hovedbestyrelse.

Industriforliget har en anden lønstruktur

Der er en helt afgørende forskel på søndagens forlig og størstedelen af forbundets overenskomster. Industriens overenskomst er nemlig en minimallønsoverenskomst. Det betyder, at det kun er dele af lønstigningerne, der fastlægges ved overenskomstforhandlingerne. Resten af lønnen forhandles lokalt på arbejdspladserne.

Langt de fleste af Fødevareforbundet NNF's overenskomster er normallønsoverenskomster. Her fastlægges hele lønstigningen i overenskomsten, og der er ikke efterfølgende lokale lønforhandlinger.

- Selvom vi ikke kan bruge lønstigningerne i CO-I-forliget som en 1:1rettesnor, så plejer normallønsoverenskomsterne at bygge ovenpå forliget mellem CO-industri og DI. De nyskabelser, de er blevet enige om, plejer vi også at blive præsenteret for ved vores forhandlinger, uddyber Jim Jensen.

Nu venter næste skridt

Det næste store skidt i OK25 bliver at få gennembrudsforliget på normallønsområdet på plads, nemlig transportforliget mellem 3F Transport og DI.  Når det forlig også er i hus, kan Fødevareforbundet NNF’s forhandlinger med DI for alvor tage fart.

- Vi har allerede forhandlingsmøder i kalenderen, både med DI og Dansk Erhverv. Sammen med vores forhandlingsudvalg er det nu vores opgave at udtømme mulighederne for at opnå forlig på vores mange overenskomster. Vi vil bestræbe os på at få lavet nogle gode aftaler til gavn for vores medlemmer, lover Jim Jensen.

FAKTA: DISSE OVERENSKOMSTER SKAL FØDEVAREFORBUNDET NNF FORHANDLE I ÅR

Marts-overenskomster

  • Slagterindustri overenskomsten med DI
  • Den fødevareindustrielle overenskomst med DI
  • Mejerioverenskomsten (fælles overenskomst med 3F) med DI
  • Produktionsoverenskomsten med Dansk Erhverv
  • Håndværksbageroverenskomsten med Dansk Erhverv
  • Bageroverenskomsten med Horesta
  • Fødevareoverenskomsten med Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 

Dertil kommer såkaldte virksomhedsoverenskomster 

April-overenskomster

  • Industrioverenskomsten med Dansk Slagtermestre
  • Butiksoverenskomsten med Danske Slagtermestre