Der er travlt i december. Rigtig travlt.
Slagteriarbejderne hos Danish Crown i Herning arbejder på højtryk op mod julen, for de skærer flæskestegene, som lander på de danske juleborde.
– Danskerne er vilde med flæskesteg, og derfor har vi ekstratravlt i tiden op mod jul med mange lange vagter, fortæller Martin Pedersen, mester i skærehallen hos Danish Crown i Herning.
Netop derfor har man på slagteriet en fast tradition i december på de travle dage med overarbejde.
Der er nemlig aftensmad til de slagteriarbejdere, der giver den en ekstra skalle og arbejder over: Mestre og mestersvende sørger for, at aftensmaden fra kantinen bliver varmet og stillet frem til kollegerne.
Og det er populært af flere grunde.
Mere end bare et varmt måltid
En af de kolleger, der knokler løs op mod julen i Herning, er slagteriarbejder Daniel Vinther Nielsen.
– Det er nogle lange dage, når vi arbejder over, men det betyder bare noget, at der bliver sørget for et varmt måltid til os. Det gør virkelig, at man føler sig værdsat, siger Daniel og tilføjer:
– Aftensmaden med kollegerne er altid hyggelig, for der er god tid til, at vi kan sidde stille og roligt snakke sammen. Det er en rar måde at runde arbejdsdagen af på.
Mestrene og mestersvendene serverer aftensmaden, men det er kollegerne selv, der lægger madplanen. Det kan være alt fra pizza og burger til takeaway fra Bones. Og på de mindre travle dage får kollegerne maden med hjem.
– Vi er som en stor familie her, og man skal selvfølgelig belønnes for at gøre en ekstra indsats, siger Martin Pedersen.
900.000 flæskestege til jul
I de sidste fire uger op mod jul skærer medlemmerne hos Danish Crown ca. 900.000 ovnklare flæskestege, og den store efterspørgsel betyder, at der er ekstra vagter, der skal afsættes.
– I december skal der ydes noget ekstra, og hos os er der faktisk rift om vagterne. Det hænger selvfølgelig sammen med, at man kan tjene en ekstra skilling, men det handler også om, at der bliver taget hånd om folk på de lange dage, siger Henning ’Kokken’ Sørensen, tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Herning.
Han fortæller, at ordningen med aftensmad er blevet en vigtig del af den travle julemåned i Herning:
– Det viser, at der bliver sat pris på kollegernes arbejde – og når man sidder og får noget mad sammen med kollegerne efter en lang dag, så løfter det automatisk humøret, siger han og afslutter:
– Selvom der er travlt op mod jul, er der altid god stemning.