Artikel

Gitte og kollegerne ved Arla Slagelse slår rekord hvert år: Danskerne kan ikke få nok af denne dessert

Julen starter tidligt i Slagelse – og i år er ingen undtagelse. I denne uge går Arla Slagelse nemlig i gang med at producere tonsvis af den populære risalamande, selvom sommervarmen stadig hænger i luften.

“Vi har slået rekord hvert år.”

Sådan lyder ordene fra Gitte Larsen, der er mejerist ved Arla Slagelse. 

Bag de velkendte risalamandebægre står Gitte og hendes 17 kolleger i Slagelse. For mens resten af Danmark nyder det sidste af sommeren, arbejder de på højtryk for at sikre, at der er risalamande nok til julen. 

På fredag sætter de maskinerne i gang på anlægget, og der bliver travlt – for efterspørgslen vokser år efter år.

Op til 20.000 liter om dagen

På anlægget i Slagelse kører risalamandeproduktionen næsten døgnet rundt fra nu og til juleaften. Førhen stod man og rørte grøden i store gryder med håndkraft, men i dag er stort set hele processen automatiseret.

Der skal dog stadig smages på risalamanden flere gange i døgnet.

– I bund og grund er det lidt mærkeligt at stå og spise risalamande, når der er fuld sol og 25 grader udenfor. Men det smager jo bare godt, og danskerne køber det som aldrig før, siger Gitte Larsen.

På anlægget kan de producere omkring 1.100 liter risalamande i timen, og på de travleste dage rammer de op til 20.000 liter om dagen.

– Der er virkelig drøn på, og vi slår ny rekord hvert år. Men det er også det, der gør det til den fedeste tid på året, fortæller hun.

Men når man så at blive træt af risalamande, når man producerer tusindvis af liter risalamande uge efter uge?

– Nej, absolut ikke, svarer Gitte og griner. 

- En klassiker som den bliver man aldrig træt af. Men til Mortens aften og juleaften laver jeg dog stadig min egen til familien, afslutter hun med et smil.