Nyhed

Farvel til chokoladeafgiften: Nu bliver fredagsslikket billigere

Chokoladeafgiften har været en torn i øjet på Fødevareforbundet NNF i årtier. Nu er den måske på vej ud. Og det skal kunne mærkes på priserne, fastslår Fødevareforbundet NNF

123 år. Så længe har chokolade været afgiftsbelagt. Men fra sommeren år kan det være slut. Regeringen vil nemlig fjerne den udskældte afgift

Det afføder roser fra forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast. 

- Man kan kun være tilfreds med et politisk forslag, der både gavner de danske lønmodtageres pengepung, og som samtidig giver en håndsrækning til de små private erhvervsdrivende. Afgiften er nemlig et bureaukratisk mareridt, siger han. 

Vi har sagt det i årevis: Chokoladeafgiften er en dårlig idé
- Ole Wehlast

Han deler således opfattelse med Dansk Erhverv, der tidligere har kaldt afgiften for ”kompleks, byrdefuld og administrativt bøvlet”. 

- Jeg kender mange bagermestre og konditorer, der har fået grå hår af at skulle beregne afgiften. Ifølge Dansk Erhverv bruger nogle op mod 1.000 timer om året på at sikre, at de betaler staten det, den skal have. Det gør ikke noget godt for priserne, mener Ole Wehlast.  

Skal komme forbrugerne til gode 

Chokoladeafgiften er blevet kritiseret for at skævvride konkurrencen. Det skyldes ikke mindst, at hverken Sverige eller Tyskland har en tilsvarende afgift. 

Derfor har organisationer som Fødevareforbundet NNF og BKD (Bager- og Konditormestre i Danmark) i årtier kæmpet for at få politisk opbakning til at fjerne afgiften. Det vil give en mere fair konkurrence, men kun hvis forbrugerne oplever lavere priser:

- Fødevarepriserne er alt for høje. Derfor skal de sparede omkostninger resultere i lavere priser, til gavn for forbrugerne, slår Ole Wehlast fast, og fortsætter:  

- Vi har sagt det i årevis: Chokoladeafgiften er en dårlig idé. Derfor er det på høje tid, at den bliver afskaffet.

FAKTABOKS

Regeringen foreslår at følgende afgifter fjernes:

  • Kaffe, kaffeerstatninger og -ekstrakter
  • Chokolade, chokoladevarer, kakaomasse, -pulver, -smør mv.
  • Lakrids, lakridsvarer mv
  • Marcipan- og nougatmasse
  • Konfekt, bolsjer, dragé, skum, sukkervarer af en enhver art - med flere.
  • Tyggegummi
  • Kandiseret frugt mv.
  • Sukkade, marmelade mv.
  • Kager, kiks, delvist bestående af skum, når bagværket ikke udgør mindst to tredjedele af varens rumfang