Foto af Rune Evensen
Det ku' ske for dig

Ekstrem allergi tvang Camilla til at opgive sit drømmejob, men så opstod en uventet mulighed

Smerterne i Camillas hænder var så voldsomme, at hun måtte dulme dem med kolde isbade. Lægens anbefaling var klar: Indstil karrieren. Men Camillas kærlighed til faget var for stor.
Camille Sara Brink blev tvunget ud af konditorfaget af en ekstrem allergi. Nu er hun i gang med uddannelsen som fødevareteknolog.
Camille Sara Brink blev tvunget ud af konditorfaget af en ekstrem allergi. Nu er hun i gang med uddannelsen som fødevareteknolog.

Der er ingen tvivl i lægens stemme. Camillas diagnose er entydig:

- Jeg kan sige allerede nu, at du er ekstremt allergisk overfor de her tre ting.

Vi er i 2021, og det, der startede som kløe på hænderne et år forinden, har nu udviklet sig til en smertefuld eksem. Camillas hænder er fyldt med sprækker og sår.

Hudlægen har sat en lappeprøve med nikkel på hendes ryg, og hun slår ud med det samme. Samme resultat giver prøverne med kobolt og palladium. Det er tre stoffer, der alle er i rustfrit stål, som hun er omgivet af i arbejdet som konditor. Nikkel findes desuden i en lang række fødevarer så som kakaopulver og nødder.

Min hudlæge siger flere gange til mig, at jeg skal stoppe i faget, men jeg vil jo bare gerne være konditor.
- Camilla Sara Brink

- Det er jo en rigtig dårlig kombination. Min hudlæge siger flere gange til mig, at jeg skal stoppe i faget, men jeg vil jo bare gerne være konditor, siger Camilla.

Hun har arbejdet som konditor siden 2012, og hun elsker det. Nu bliver hendes voldsomme allergi anmeldt som en arbejdsskade, men der skal gå flere år, før Camilla indser, at allergien koster hende drømmejobbet.

Hænderne splintret til atomer

Camilla Sara Brink arbejder som konditor i Ølstykke, da hun i 2020 begynder at få allergiske reaktioner. Der går næsten et år, før hun går til lægen, hvor hendes allergi straks bliver meldt som en arbejdsskade.

Hun får hjælp af Benny Mørch, der er arbejdsskadekonsulent i Fødevareforbundet NNF. De kender hinanden, fordi Benny tidligere har hjulpet Camilla efter en knæskade.

Han forsøger ligesom lægen at overbevise hende om, at hun må stoppe i faget.

- Hendes hænder bliver jo splintret til atomer. Så jeg siger til hende på en lidt moragtig måde, at hun hellere må stoppe, siger Benny og tilføjer med et grin:

- Men hun er stædig.

Han oplever ofte, at det er svært for personer, der bliver ramt af arbejdsskader at acceptere, at de kan blive nødt til at finde noget andet at lave.

- Vi er jo alle sammen tryghedsmennesker og vil gerne lave det, vi kan lide og er gode til. Samtidig er det svært bare finde noget andet, hvor man måske tjener mindre, hvis man har stiftet noget gæld og har faste udgifter, siger Benny.

Han hjælper Camilla med at køre arbejdsskadesagen, mens hun i slutningen af 2021 bliver chefkonditor i konditoriet Sweet Valentine i København. Det er op til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) at vurdere, i hvilken grad Camilla er ramt. Den slags ting tager tid, fordi speciallæger skal vurdere, om hun har varige mén. Sagsbehandlingen i AES trækker også ud.

Så årene går, mens Camilla hver dag går op og ned ad de stoffer, hun er allergisk over for.

Hænderne i isbad

Hun kan næsten ikke klare smerten mere. Så snart Camilla kommer indenfor døren i hjemmet, fylder hun en balje med isterninger og vand og stikker hænderne i. Kulden bedøver nerverne og giver en tiltrængt pause fra de smerter, hun har gået med hele dagen.

Hver gang hun bevæger sine fingre, kommer jagene som stik fra nåle. Som konditor bruger hun hænderne hele tiden.

- Jeg kan ikke gøre noget ved det. Jeg prøver at arbejde mindre med chokolade, kakaopulver og nødder, men det er jo virkelig svært. Det er et fag, hvor man arbejder med de her ting hele tiden. Jeg må bare bide smerten i mig, siger hun.

Det er et fag, hvor man arbejder med de her ting hele tiden. Jeg må bare bide smerten i mig.
- Camilla Sara Brink

Scenariet med isbadet er hverdag, mens Camilla venter på, at hendes sag bliver afgjort. Hun tropper troligt op på arbejde. Så meget elsker hun sit fag.

- Jeg elsker det her med at bruge min krop. Jeg har altid haft meget energi. Jeg kan lide at være kreativ, bruge mit hoved og mine hænder og fokusere på en opgave. Der er ikke noget, jeg ikke kan lide ved at være konditor, siger Camilla og tilføjer med et grin:

- Jo, måske at trille romkugler, men det tror jeg ikke, der er nogen, der kan lide.

Camilla fortsætter også trods smerterne, fordi hun har brug for sin indtægt.  

- Vi er totalt her og fru Danmark med hus, bil og børn. Jeg tænker: ”Hvad fanden gør vi nu? Kan vi overhovedet blive siddende i huset?” Der er mange tanker i gang, siger hun.

Camillas hænder svier og smerter konstant. Når hun har ferie, og huden får en pause fra de allergifremkaldende stoffer, bliver det lidt bedre. Men når Camilla er tilbage på arbejde, starter det forfra. Efter cirka en uge begynder hun at få store revner og sår igen.

Artiklen fortsætter efter billedet.


Camilla arbejdede som konditor i flere år, mens hendes hænder blev ødelagt af eksem, fordi hun elsker konditorfaget så højt.

Lyset i mørket

Camilla ved, at hun bør forlade faget, men hun kan ikke se et alternativ. Hendes arbejdsskadesag er endnu ikke afgjort, da hun i starten af 2024 får et opkald fra Benny Mørch, der fortæller hende om en ny ordning, der er på vej.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget at indføre uddannelsesgodtgørelse til personer, der bliver nødt til at skifte spor i arbejdslivet på grund af en arbejdsskade. Hvis Camilla kommer på ordningen, kan hun tage en ny uddannelse uden at skulle klare sig på en SU.

Hendes hænder bliver jo splintret til atomer. Så jeg siger til hende på en lidt moragtig måde, at hun hellere må stoppe.
- Benny Mørch, arbejdsskadekonsulent

Hendes øjne falder på uddannelsen som fødevareteknolog, da hun er fascineret af den mikroskopiske verden, der udfolder sig i vores mad.

- Jeg synes, at mikrobiologien og kemien i vores mad er fascinerende. Hvad vi kommer i vores mad, og hvordan vi sikrer, at vi har ordentlig mad i fremtiden. Hele den verden er enormt spændende, siger hun.

Uddannelsen giver hende en mulighed for at komme væk fra konditorfaget og få et arbejde, der ikke udløser hendes allergi.

Ordningen kræver dog blandt andet, at man skal have en såkaldt mén-grad af sine skader på mindst 10 procent, og Camillas sag er stadig ikke afgjort.

”Lyt til universet”

I foråret 2024 lader Camilla sig endelig overbevise af Benny Mørch.

- Han løfter en pegefinger og siger, at nu skal jeg altså stoppe som konditor. Først knæskaden og så flere år med det her eksem. Han siger, at nu bliver jeg altså nødt til at lytte til universet, siger Camilla.

I april 2024 stopper hun i konditoriet, samtidig med at hun søger ind på fødevareteknologuddannelsen – uden at vide, om hun egentlig har råd til det. Med huset, bilen og to børn på halvandet og seks år er det afgørende, at hun har en nogenlunde indtægt.

- Det ville slet ikke kunne gå på SU. Hvis jeg ikke kunne få uddannelsesgodtgørelse, ville det slet ikke kunne lade sig gøre, siger Camilla.

En sten falder fra hjertet

Endelig. I juni i år kommer resultatet: AES afgør, at Camila har en mén-grad på 15 procent. En måned senere træder ordningen om uddannelsesgodtgørelse i kraft, og kort efter får Camilla at vide, at hun er kommet på den.

Det betyder, at hun i de to år, som hendes uddannelse varer, får nogenlunde det samme udbetalt, som hun gjorde, da hun arbejdede som konditor.

- Det var en sten, der faldt fra mit hjerte, siger Camilla.

Jeg ville ikke stå, hvor jeg er i dag, hvis ikke jeg havde haft Benny ind over. Det tror jeg simpelthen ikke på.
- Camilla Sara Brink

Hun er lykkelig for den hjælp, hun undervejs har modtaget fra Benny Mørch. Det var ham, der var opmærksom på den helt nye ordning, og han hjalp hende igennem det store arbejde med at ansøge og dokumentere hendes situation.

- Man kan sige, at Benny har været min advokat i alt det her. Jeg ville ikke stå, hvor jeg er i dag, hvis ikke jeg havde haft Benny ind over. Det tror jeg simpelthen ikke på, siger Camilla.

Nu er hun godt i gang med sin uddannelse, og hun lever et liv uden konstante smerter.

- Men mine hænder klør altid, og det kommer jeg nok aldrig af med. Og hvis jeg begynder at lave kage derhjemme, kan jeg mærke, at det bliver værre, siger Camilla og tilføjer:

- Men på intet tidspunkt siden jeg stoppede, har jeg fået revner og sår.

REGLERNE FOR UDDANNELSESGODTGØRELSE

Uddannelsesgodtgørelse er et tilbud til dig, der ønsker at skifte spor i arbejdslivet, fordi du har en arbejdsskade og ikke kan arbejde fuld tid med det samme som før.

Ved at tage en ny uddannelse åbner du for nye jobmuligheder. Mens du dygtiggør dig og passer din uddannelse, får du hver måned et fast beløb udbetalt.
Du kan være i målgruppen, hvis:

  1. Du er motiveret for og kan gennemføre en uddannelse inden for et område med gode jobmuligheder.
  2. Du har en mén-grad på mindst 10 % efter en eller flere arbejdsskader.
  3. Du er uden job eller opsagt, og ikke kan arbejde på fuld tid inden for tidligere arbejdsområder.

Får du bevilliget uddannelsesgodtgørelse, får du udbetalt 83 pct. af det, du tjente i dit bedste indtjeningsår inden for de seneste fem år (efter at der er trukket 8 procent, som svarer til arbejdsmarkedsbidraget).

Pengene er øremærket til en specifik uddannelse, som du vælger sammen med dit kommunale jobcenter. Du kan højst få uddannelsesgodtgørelse i 4 år.

Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring