Foto af MidJourney af Nikolaj Søndergaard
Nyhed

Covid-19 ødelagde slagteriarbejderes liv. Nu får de stor erstatning

Under pandemiens hærgen i 2020 blev mange slagteriarbejdere smittet med Covid-19, mens de passede deres arbejde. Nu har to af dem fået en stor erstatning, fordi senfølgerne sendte dem på førtidspension.

”Du får erstatning”.

Sådan lyder beskeden til to tidligere slagteriarbejdere, der blev smittet med Covid-19 på deres arbejdsplads. De har siden kæmpet med så alvorlige senfølger, at de nu i en alder af 47 og 57 år begge er på førtidspension.

Vi har afgjort, at dit aktuelle tab af erhvervsevne er 90%.
- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i tidligere slagteriarbejder Lars' afgørelse om tab af erhvervsevne fra juli 2024

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der har vurderet, at slagteriarbejderne har ret til erstatning, fordi de var udsat for en arbejdsskade, da de blev smittet med Covid-19 i 2020 og 2021.

Vurderingen er samtidig, at ingen af dem kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det fremgår af en afgørelse om tab af erhvervsevne, som den ene tidligere slagteriarbejder 47-årige Lars modtog i juli 2024:

”Vi vurderer, at du på grund af dine gener ikke kan vende tilbage til dit arbejde som slagter. […] Vi har afgjort, at dit aktuelle tab af erhvervsevne er 90%.”

En næsten enslydende formulering findes i den midlertidige afgørelse, som 57-årige Søren modtog i februar 2024.

Søren og Lars er ikke de to slagteriarbejderes rigtige navne. De har begge sagt ja til, at deres sager må omtales, men ingen af dem ønsker at kommentere på erstatningen. Fødevareforbundet NNF er bekendt med deres identitet.

Afgørelser modtages med ambivalens

De var ikke bange for at blive smittet. Da Covid-19 rasede, mødte Søren og Lars på arbejde på slagteriet og fulgte forholdsreglerne.

De var sunde og raske og havde tiltro til, at hvis det nok skulle gå, hvis de blev smittet. Det har de fortrudt mange gange siden.

”Samlet set tyder alt på hjerneskader efter corona-infektion”
- Tidligere slagteriarbejder Sørens lægeattest fra november 2023

For dem blev den positive streg på testen for Covid-19 ikke kun starten på en sygemelding. Den blev også en klar skillelinje mellem et før og et efter i deres liv. For de blev aldrig sig selv igen.

Begge kæmper med omfattende kognitive udfordringer, der gør det umuligt for dem at udføre dagligdags opgaver som at lave mad eller køre bil, og de isolerer sig fra andre mennesker.

Der er ingen tvivl om, at de hellere ville undvære pengene, hvis bare de kunne få det bedre.
- Per Hansen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF

”Samlet set tyder alt på hjerneskader efter corona-infektion”, fremgår det af en lægeattest, som Søren fik lavet i november 2023. Han har fået erstatning for varige mén, og nu får han også for 90% tabt erhvervstjeneste, fordi han med hjælp fra Fødevareforbundet NNF fik anmeldt Covid-19 som en arbejdsskade.

Lars har ligeledes fået erstatning for både varige mén og for 90% tabt erhvervstjeneste.

I Fødevareforbundet NNF modtager Per Hansen, der er forbundssekretær i Arbejdsmarkedssekretariatet, medlemmernes afgørelser med blandede følelser:

– Det er ambivalent, for på den ene side er jeg rigtig glad for, at vores medlemmer nu får en erstatning. På den anden side ved jeg, hvor enorme konsekvenser Covid-19 har haft for dem og deres nærmeste. Nu er de sikret økonomisk, men der er ingen tvivl om, at de hellere ville undvære pengene, hvis bare de kunne få det bedre, siger han.

Indsats får afgørende betydning

Næsten 19.000 danskere har anmeldt Covid-19 som en arbejdsskade. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som afgør sager, hvor mennesker er kommet til skade eller er blevet syge på arbejdet.

Flere hundrede af sagerne er slagteriarbejdere, som blev smittet, mens de var på arbejde. På Danish Crown i Ringsted fik 165 slagteriarbejdere anmeldt sygdommen som en arbejdsskade, efter slagteriet i sommeren 2020 blev ramt af et så omfattende smitteudbrud, at det det måtte lukke ned i 12 dage.

Nogle er desværre blevet kronisk syge. For dem har det haft helt afgørende betydning, at de fik anmeldt deres Covid-19 som en arbejdsskade.
- Per Hansen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF

På Danish Crowns slagterier i Blans og Sæby var der også udfordringer, og på slagteriet i Herning hjalp forbundet over 123 medlemmer med at få anmeldt sygdommen til AES efter et større smitteudbrud.

– Vi har fra start insisteret på, at Covid-19 skulle anmeldes som en arbejdsskade, hvis vores medlemmer blev smittet på deres arbejdsplads. Dengang vidste ingen særlig meget om følgevirkningerne på sigt, og derfor var det vigtigt for os at sikre, at de kunne få erstatning, hvis deres senfølger fortsatte eller forværredes, siger Per Hansen og fortsætter:

– Langt de fleste smittede medlemmer er heldigvis kommet godt ud på den anden side af deres sygdomsforløb. Men nogle er desværre blevet kronisk syge. For dem har det haft helt afgørende betydning, at de fik anmeldt deres Covid-19 som en arbejdsskade, fordi de nu har ret til erstatning for varige mén og tabt erhvervsevne.

Arbejdstilsynet meddelte i marts 2023, at Covid-19 som udgangspunkt ikke længere skal anmeldes som arbejdsskade. Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen pr. 1. april 2023 ændrer kategoriseringen af COVID-19 fra ”en alment farlig sygdom” til ”en smitsom sygdom” som fx influenza.