Foto af MidJourney af Nikolaj Søndergaard
Nyhed

Slagteriarbejdere hiver Danish Crown i landsretten: Blev syge på slagteriet

Danish Crown passede ikke godt nok på slagteriarbejderne under pandemien i 2020. Det mener tre tidligere slagteriarbejdere fra Ringsted. Sammen med Fødevareforbundet NNF vil de nu stille Danish Crown til ansvar i landsretten i en ”historisk og principiel sag”.

Kunne Danish Crown have gjort mere for at beskytte slagteriarbejderne mod Covid-19 under pandemien? Og burde Danish Crown have gjort mere?

De spørgsmål skal Landsretten tage stilling til, når tre tidligere slagteriarbejdere fra Danish Crown i Ringsted møder deres forhenværende arbejdsgiver i Østre Landsret den 25. oktober.

Danish Crowns indsats var ikke tilstrækkelig. Vi vil have placeret et ansvar i den her sag.
- Per Hansen, der er forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF

Slagteriarbejderne har lagt sag an, fordi de blev smittet med Covid-19 på slagteriet under pandemien i 2020.

Alle tre har fået anerkendt sygdommen som en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), men nu hiver de sammen med Fødevareforbundet NNF Danish Crown i retten for at få placeret et ansvar.

– Under pandemien mødte slagteriarbejdere og mange andre af vores medlemmer i fødevareindustrien på arbejde hver dag. Det var arbejdsgivernes ansvar at passe på dem, men det mener vores tre medlemmer ikke, at Danish Crown gjorde, siger Per Hansen, der er forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF og fortsætter:

– Vi bakker 100% op om vores medlemmer. Danish Crowns indsats var ikke tilstrækkelig. Vi vil have placeret et ansvar i den her sag, så det bliver klart for arbejdsgiverne, at de skal passe bedre på deres medarbejdere, så vi undgår en lignende situation i fremtiden. Det er en rigtig vigtig sag, som absolut er værd at kæmpe for.

Sagen er "historisk og principiel" 

Sagen mod Danish Crown er historisk og principiel. Det fortæller advokat Emilie Therese Sylow fra Haug Advokater, som fører sagen for Fødevareforbundet NNF.

– Det er historisk, fordi vi aldrig har stået i en situation, hvor en sygdom lagde hele landet ned. Derfor har vi heller ikke nogen tidligere, lignende sager, vi kan læne os op ad, siger hun og fortsætter:

– Og så er sagen principiel, fordi den sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænserne for arbejdsgivers ansvar går. Afgørelsen får betydning for retspraksis fremover, og derfor er den henvist direkte til landsretten. Det særlige ved landsretten er, at sagen kan ankes til Højesteret, og det kan være, at vi ender der, siger Emilie Therese Sylow.

Der kan være en økonomisk gevinst forbundet med at få placeret et ansvar. Det åbner nemlig mulighed for at søge om godtgørelse, men slagteriarbejdernes sag handler kun om ansvar – ikke om godtgørelse.

Det betyder noget, at der er nogen, der tager ansvar for det, der er sket.
- Emilie Therese Sylow, advokat

Økonomi er sjældent drivkraften bag en ansvarssag, fortæller Emilie Therese Sylow:

– Man kan få et økonomisk plaster i form af godtgørelse for svie og smerte og tabt arbejdsfortjeneste, men ingen bliver rige af at være kommet til skade. For de fleste handler det i højere grad om at få placeret et ansvar. Det betyder noget, at der er nogen, der tager ansvar for det, der er sket, siger hun.

Afgørelse kan få betydning for andre

Næsten 19.000 danskere har anmeldt Covid-19 som en arbejdsskade. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som afgør sager, hvor mennesker er kommet til skade eller er blevet syge på arbejdet.

Falder sagen ud til vores fordel, kan den få konsekvenser for mange.
- Emilie Therese Sylow, advokat

Slagteriarbejdernes sag mod Danish Crown kan få betydning for dem.

– Det er klart, at når den her sag er afgjort, så kan det give anledning til, at flere medlemmer af Fødevareforbundet NNF, men også andre faggrupper, kan genoverveje, om der er grundlag for, at de kan rejse en ansvarssag mod deres arbejdsgiver, hvis de har fået anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade, siger Emilie Therese Sylow og tilføjer:

– Falder sagen ud til vores fordel, kan den få konsekvenser for mange.

Foruden de tre slagteriarbejdere skal en arbejdsmiljørepræsentant og en tillidsrepræsentant vidne i sagen.

Retssagen starter den fredag den 25. oktober og forsætter den 29. og 30. oktober. Der forventes domsfældelse ca. fire uger efter. Herefter har parterne mulighed for at anke afgørelsen til Højesteret.

Faktaboks: Sagen går direkte i landsretten

Domstolene i Danmark har tre instanser: Byret, landsret og Højesteret.

Alle retssager begynder som udgangspunkt i en byret, men fordi slagteriarbejderes sag er principiel, er den henvist direkte til landsretten.

Efter afgørelsen kan parterne anke sagen til Højesteret.  

Faktaboks: Udfordringer med Covid-19 på Danish Crown i Ringsted

Slagteriet i Ringsted havde i sommeren 2020 massive udfordringer med Covid-19.

165 slagteriarbejdere fik anmeldt sygdommen som en arbejdsskade, efter slagteriet i sommeren 2020 blev ramt af et så omfattende smitteudbrud, at det det måtte lukke ned i 12 dage.