Nyhed

Slagteriarbejdere blev syge på Danish Crown. Nu skal landsretten træffe historisk afgørelse

Danish Crown kunne have forhindret, at tre slagteriarbejdere blev smittet med Covid-19 på slagteriet i Ringsted under pandemien i 2020. Det understregede de tre tidligere slagteriarbejders advokat i sin afsluttende procedure i den principielle retssag, hvor ansvaret for smitten skal placeres. Nu er det op til landsretten at besvare ét helt afgørende spørgsmål.

Det sidste ord er sagt. Nu er det op til tre landsretsdommere i Østre Landsret at afgøre, om tre tidligere slagteriarbejdere fra Danish Crown i Ringsted får ret i deres anklage om, at Danish Crown ikke passede godt nok på dem under pandemien i 2020, og de derfor blev smittet med Covid-19 på slagteriet.

– Vi har gjort, hvad vi kan. De tre har fået lov at fortælle om deres oplevelser og sagt det, de gerne ville. Det var vigtigt for dem. Resten er jura og op til retten at vurdere, siger advokat Emilie Therese Sylow, der fører sagen for de tidligere slagteriarbejdere og Fødevareforbundet NNF.

Over tre retsdage har først slagteriarbejderne og siden hen Danish Crown fremlagt deres forskellige sider af sagen, og spørgsmålet, der nu står tilbage, er:

Kunne og burde Danish Crown have gjort mere for at undgå, at de tre slagteriarbejdere blev smittet med Covid-19 på slagteriet?

Fulgte ikke reglerne

Dagen før nedlukningen af Danmark den 11. marts 2020, nedsatte Danish Crown en Covid-19 taskforce, som bestod af en række repræsentanter fra både ledelsen og medarbejderne.

Der blev gjort forskellige tiltag på slagteriet for at forebygge smitte med Covid-19, som fx håndsprit ved indgangen til kantinerne, men ifølge de tre slagteriarbejdere fulgte mange kollegaer ikke henstillingerne om at bruge håndsprit og holde afstand i fx kantinen.

Blev der fulgt op på, om reglerne blev overholdt?
- Emilie Therese Sylow, advokat

Det problem fremgik også af referater fra møderne i taskforcen, hvor det flere gange undervejs i forløbet blev konstateret, at medarbejderne stod for tæt i fx kantinen og ikke alle brugte håndsprit.

Hvis reglerne skulle overholdes, krævede det ifølge de tidligere slagteriarbejdere en påtale fra en mester eller en med flere stjerner på skulderen, og det oplevede de kun sjældent.

– Blev reglerne formidlet godt nok til medarbejderne i alle hjørner af fabrikken? Og blev der fulgt nok op på, om reglerne blev overholdt? spurgte Emilie Therese Sylow i sin afsluttende procedure onsdag den 30. oktober.

Ingen forandring i hverdagen

Ingen af de tre tidligere slagteriarbejdere oplevede den store forandring i deres hverdag på slagteriet efter nedlukningen af Danmark i marts 2020. Der var fx ikke noget afstandskrav i hverken omklædningsrummet eller produktionen.

Arbejdsgangene gav rig mulighed for at blive smittet.
- Emilie Therese Sylow, advokat

De havde alle tre fortsat tæt kontakt med mange forskellige kollegaer på hele slagteriet, og flere brugte det samme udstyr uden at spritte det af efter brug.

– Arbejdsgangene gav rig mulighed for at blive smittet. De stod tæt i garderoben, skærestuen, kantinen, og når de bevægede sig rundt fx på gangene. Der var god grobund for at tage smitten med til slagteriet og lade den vandre. Det var problematisk, pointerede Emilie Therese Sylow.

”Three strikes and you’re out”

Udover de tre tidligere slagteriarbejdere afgav også en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant forklaringer. De fortalte alle om en særlig kultur på slagteriet omkring sygdom og sygemeldinger.

”Three strikes and you’re out”, sagde det ene af vidnerne og uddybede, at det var gængs viden, at kollegaerne risikerede at få en skriftlig advarsel eller en fyreseddel, hvis de inden for en kortere periode havde tre sygemeldinger. Det betød, at kollegaer ofte kom på arbejde på trods af sygdom.

Den forståelse sad fortsat i dem under pandemien, og selv om Danish Crown indførte en særlig Covid-19-aflønning, blev kollegaerne ifølge vidnerne ikke tilstrækkeligt informeret om den. Det betød, at kollegaerne fortsat mødte op, selv om de ikke var 100% raske.

– Medarbejdernes tendens til at møde på arbejde trods sygdom skærpede kravene til, at Danish Crown skulle sikre ny information til dem, argumenterede Emilie Therese Sylow.

Ingen tiltag fra maj til sommerens smitteudbrud

Smitteudbruddet i sommeren 2020 blev skæbnesvangert for de tre tidligere slagteriarbejdere. I perioden fra maj 2020 og frem til udbruddet i slutningen af juli 2020 indførte Danish Crown ikke yderligere Covid-19-tiltag .

– Man kan fristes til at tro, at Danish Crown mente, at det kørte, som det skulle. Det mener sagsøgerne ikke, sagde Emilie Therese Sylow.

Den 26. juli 2020 blev den første kollega fra slagteriet i Ringsted testet positiv for Covid-19, og derefter gik det stærkt.

Smitten bredte sig især blandt de 100 kollegaer, der stod tæt i skærestue 1. Flere og flere kollegaer blev sendt hjem i løbet af de følgende dage, men da var de tre tidligere slagteriarbejdere allerede prisgivet. Kort efter blev de en efter en testet positiv.

Smitten kunne være forhindret

Den 8. august 2020 besluttede Danish Crown at lukke slagteriet i en uge for at stoppe smitten. Slagteriet indførte også yderligere tiltag som fx temperaturmåling ved indgangen til slagteriet og afstandskrav i omklædningsrummene, men det var ifølge anklager Emilie Therese Sylow en postgang for sent:

– Danish Crown kunne og burde have gjort mere på et tidligere tidspunkt. Efter udbruddet kom der flere tiltag, men de forbedringer skulle være sket før. De tiltag kunne have forhindret, at de tre tidligere slagteriarbejdere blev smittet, sagde Emilie Therese Sylow afsluttende.

Danish Crown fastholdt sin påstand om frifindelse. Afgørelsen bliver nu op til landsretten. Der ventes dom i sagen den 20. december.

Faktaboks: Sagen går direkte i landsretten

Domstolene i Danmark har tre instanser: Byret, landsret og Højesteret.

Alle retssager begynder som udgangspunkt i en byret, men fordi slagteriarbejderes sag er principiel, er den henvist direkte til landsretten.

Efter afgørelsen kan parterne anke sagen til Højesteret.  

Faktaboks: Udfordringer med Covid-19 på Danish Crown i Ringsted

Slagteriet i Ringsted havde i sommeren 2020 massive udfordringer med Covid-19.

165 slagteriarbejdere fik anmeldt sygdommen som en arbejdsskade, efter slagteriet i sommeren 2020 blev ramt af et så omfattende smitteudbrud, at det det måtte lukke ned i en periode.