Den grønne trepart er en realitet.
Knap fem måneder efter, at Fødevareforbundet NNF og de øvrige parter bag den grønne trepart kunne præsentere en fælles aftale om en klimaafgift, er politikerne på Christiansborg blevet enige om, hvordan klimaafgiften skal implementeres.
De væsentligste forudsætninger i aftalen om klimaafgiften er der ikke ændret ved.
Det betyder fx, at Fødevareforbundet NNF’s krav om, at regeringen vil tage initiativer til at udligne den forskel, der er på klimaafgiften mellem smågrise og slagtegrise, er bevaret.
Jeg er glad for, at der fortsat er lagt op til at bevare danske arbejdspladser – blandt andet ved at begrænse eksporten af smågrise
Det glæder forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast:
- Jeg er glad for, at politikerne nu er blevet enige om implementeringen af den aftale, vi forhandlede sammen med de øvrige parter i foråret. Og jeg er især glad for, at der fortsat er lagt op til en afgift, som overordnet set afværger tab af arbejdspladser i fødevareindustrien, og som vil beskytte slagteriernes råvaregrundlag, siger Ole Wehlast og fortsætter:
- Det har gennem hele forløbet været en mærkesag for mig at bevare danske arbejdspladser. Det var der heldigvis opbakning til fra de andre parter.
Det er et bredt politisk flertal, der mandag præsenterer aftalen om implementeringen af den grønne trepart.
Netop den brede opbakning er vigtig, mener Ole Wehlast:
- Det er vigtigt, at der nu bliver sat gang i omstillingen af dansk landbrug med dette afgørende skridt, og nu har vi brug for stabilitet og ro. Det nytter ikke noget, hvis indsatsen bliver ændret hver gang det politiske flertal skifter farve. Vi har brug for langsigtede løsninger, og det får vi kun, hvis en bred række af de politiske partier på Christiansborg forpligter sig til det.
FAKTABOKS: Hvad betyder klimaafgiften for danske arbejdspladser?
Det afhænger af, hvordan landmændene vælger at implementere aftalen.
Landmændene kan undgå en afgift, hvis de mindsker deres udledning. Det giver grund til at tro, at klimaafgiften kan gennemføres uden, at det vil gå udover råvareforsyningen til de danske slagterier og mejerier.
Fødevareforbundet NNF har desuden fået indføjet i klimaaftalen, at regeringen skal tage initiativer til at udligne den forskel, der umiddelbart er på klimaafgiften for smågrise. Det skal enten ske ved at basere klimaafgiften for grise på udledningen i hele grisens liv - hvad enten den fedes op i Danmark eller udlandet. Eller ved at indføre en fødselsafgift for alle grise, og bruge den ekstra indtægt til at give griseproducenterne en pengepræmie, når de leverer slagtegrise til de danske slagterier.
Kvælstofudledning ikke en del af den grønne trepart
Formålet med den grønne trepart var at finde en model for en kommende klimaafgift. Resultatet blev den aftale, som et politisk flertal nu er enig om, hvordan skal implementeres.
Den aftale, Fødevareforbundet NNF har været med til at bakke op om, forholder sig kun til en klimaafgift.
Men under den politiske behandling besluttede partierne bag dagens aftale at inddrage spørgsmålet om kvælstofudledningen.
Partierne blev enige om en aftale for kvælstofudledningen, men hverken Fødevareforbundet NNF eller de øvrige parter bag den grønne trepart har været en del af denne aftale.
Jeg har ikke deltaget i forhandlinger om en ny udledningsmodel for kvælstof.
- Den aftale, Fødevareforbundet NNF har været med til at bakke op om, forholder sig kun til en klimaafgift. Jeg har ikke deltaget i forhandlinger om en ny udledningsmodel for kvælstof. Det er alene Folketingets partier, der har forhandlet sig frem til den model, de i dag præsenterer, siger Ole Wehlast.
Han ser frem til, at der bliver fremlagt beregninger om de nye regler for kvælstofudledning påvirker beskæftigelsen i den danske fødevareindustri.