Foto af Rune Evensen
Nyhed

Mac Baren lukker: Medarbejdere afventer afklaring om fremtiden

Den historiske tobaksfabrik i Svendborg står over for en lukning. Medarbejderne forsøger at forberede sig på fremtiden, mens de afventer forhandlinger.

Tobaksfabrikken Mac Baren i Svendborg lukker senest i starten af 2027.

Udmeldingen kommer efter, at Scandinavian Tobacco Group (STG) tidligere på året opkøbte virksomheden.

Selv om udmeldingen om fabrikkens skæbne er trist, oplever Johnny Pedersen, som er en af tillidsrepræsentanterne for de 38 medlemmer af Fødevareforbundet NNF, at den trods alt har givet lidt ro blandt kollegaerne.

Nu ved de, at virksomheden først i sidste kvartal af 2025 begynder at kigge på, hvad der skal ske med de timelønnede i produktionen.

Da meldingen kom, ramte den kollegaerne hårdt.
- Johnny Pedersen, tillidsrepræsentant

Men selve nyheden om lukningen har gjort ondt på kollegerne. 

- Da vi fik meldingen om, at der ikke var nogen fremtidig plan for produktionen i Svendborg, ramte det kollegaerne hårdt. Mange havde et spinkelt håb om, at noget kunne blive tilbage, siger Johnny Pedersen.

Endnu ikke indkaldt til forhandlingsmøder 

Når en virksomhed lukker, er det ifølge loven et krav, at der indkaldes til forhandlingsmøder med medarbejderrepræsentanter, som har ret til faglig bistand under processen. 

Jeg håber, at vi kan få forhandlet os frem til løsninger, der sikrer så mange som muligt.
- Johnny Pedersen, tillidsrepræsentant

Tillidsrepræsentanterne afventer stadig en invitation. 

- Vi har ventet længe på at komme i gang med forhandlingerne. Jeg håber, at vi kan få forhandlet os frem til løsninger, der sikrer så mange som muligt. Både med fastholdelse gennem gulerodsløsninger eller muligheder for uddannelse. Jeg gør mit bedste for, at mine kolleger får de bedst mulige vilkår, siger han. 

STG har også fabrikker i Holstebro og Assens, men afstanden fra Svendborg gør en eventuel overflyttelse udfordrende for mange af kollegaerne.

- Det tager over en time at køre til Assens, så jeg tror, at den lange transporttid vil få flere til at takke nej. Samtidig ved vi stadig ikke, hvor mange produktionsmedarbejdere virksomheden ønsker at tage med, siger Johnny Pedersen.

Ventetid skaber usikkerhed

Faglig konsulent Søren Lind fra Fødevareforbundet NNF undrer sig over, at der går så lang tid, før forhandlingerne går i gang.

- Normalt starter man med det samme, når en virksomhed varsler lukning eller store afskedigelser. Det er usædvanligt, at der stadig ikke er sket noget på dette område, siger Søren Lind.

Han peger på, at den lange ventetid øger usikkerheden blandt medarbejderne, der reagerer forskelligt på situationen.

- Nogle har allerede fundet nyt arbejde, mens andre håber, at lukningen kan blive omgjort. Der er mange, der har været der i over tyve år. Så det er en stor forandring, siger han.

Vi tager hånd om hver enkelt.
- Søren Lind, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF

Selvom forhandlingerne endnu ikke er påbegyndt, forsikrer Søren Lind, at Fødevareforbundet NNF står klar til at hjælpe medarbejderne videre.

- Vi tager hånd om hver enkelt. Det kan være gennem opkvalificering, uddannelse eller støtte til at finde nyt arbejde. Vi håber, virksomheden snart inviterer til forhandlinger, så vi kan få en plan for medarbejdernes fremtid på plads, siger han.