- Sikke noget skidt.
Det var reaktion, da næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen fik besked om, at Toms vil lukke koncernens chokoladefabrik i Ballerup. Fabrikkens omkring 170 medarbejdere skal dermed ud at finde nyt job.
- Vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores medlemmer godt videre. Det er dygtige folk, og dem er der heldigvis rift om, konstaterer Jim Jensen.
Det er dygtige folk, og dem er der heldigvis rift om.
Der er dog noget tid at løbe på. Produktionen skal nemlig flyttes til Polen, og her skal koncernens eksisterende fabrik først udvides.
Det betyder, at produktionen fortsætter som hidtil de næste par år, og først om tre til fire forventer Toms at lukke fabrikken i Ballerup helt ned.
Toms slikfabrik på Avedøreholme i Hvidovre bliver ikke berørt af lukningen.
En voldsom lang opsigelse
Jim Jensen undrer sig over, at ledelsen vælger at melde lukningen ud i så god tid.
- Det er lang tid for folk at have en opsigelse liggende i lommen. Hvis ledelsen vil sikre sig, at den kan fastholde de dygtige medarbejdere helt frem til sidste produktionsdag, så bør den nok overveje at stille folk en gulerod i udsigt, siger han.
Jim Jensen understreger, at Fødevareforbundet NNF naturligvis vil indgå i forhandlinger om at sikre medlemmernes rettigheder samtidig med, at produktionen kan fortsætte så længe, der er behov for det.
- Hvis ledelsen vil sikre sig, at de kan fastholde de dygtige medarbejdere helt frem til sidste produktionsdag, så bør de nok overveje at stille folk en gulerod i udsigt.
Den udenlandske drøm er ofte bristet
Toms er ikke den første danske fødevarevirksomhed, der har lukket produktionen ned i Danmark og rykket den til udlandet. Erfaringen i Fødevareforbundet NNF er dog, at forventningerne til den udenlandske produktion ofte ikke er blevet indfriet:
- Vi har gennem årene set gentagne eksempler på, at produktionen efterfølgende også er blevet lukket ned i udlandet. Men vi har også oplevet, at virksomhederne har fortrudt udenlandseventyret og har rykket produktionen tilbage til Danmark, fortæller Jim Jensen.
Det viser sig nemlig, at der stor forskel på den danske måde at producere fødevarer på, og på hvordan man gør det i udlandet.
- En af de ting, vi har hørt flere gange, er, at danske fødevarearbejdere i højere grad engagerer sig i produktionen. De blander sig, hvis de for eksempel kan se, at dele af produktionen kan tilrettelægges bedre. Dermed er de med til at sikre både en høj kvalitet og en høj effektivitet, forklarer Jim Jensen.
Det er ikke kun fødevarevirksomheder, der fortryder de udenlandske eventyr. I 2018 indtog Danmark førstepladsen blandt europæiske lande, der trak produktionen hjem.
Siden har coronapandemien, transportkaos og internationale spændinger fået endnu flere virksomheder til at trække deres produktion fra udlandet og hjem.
- Man kan jo håbe, at Toms har gennemtænkt deres udflytningen. Erfaringerne fra de mange, der tidligere har gjort det samme, er unægtelig ikke gode, konstaterer Jim Jensen.