Ét ord fra radioen fik ham til at tabe kniven.
Robert Nørgaard er voksenlærling hos Danish Crown i Ringsted, men denne dag i april var han på skoleforløb og i gang med at skære. Han arbejdede koncentreret, men fire ord fra radioen, der kørte i baggrunden, fik ham pludselig til at spidse ører:
- Danish Crown i Ringsted...
Det var det næset ord, der fik ham til helt at slippe kniven:
- …lukker.
- Jeg tænkte: ”Hvad pokker sker der?”. Jeg havde slet ikke set den komme og gik lidt i panik, fortæller han.
Jeg kommer ikke til at rykke teltpælene op og flytte til Horsens.
Robert Nørgaard er 35 år og har boet hele sit liv i Ringsted. Efter at have droppet en tilværelse som autolakerer, havde han nu endelig fundet sit kald. Det var en drøm, der bristede, da han midt under et skoleforløb hørte nyheden i radioen.
- Jeg havde planer om at blive på slagteriet resten af min tid på arbejdsmarkedet. Jeg har kolleger, der har været her i både 30 og 40 år, så jeg tænkte, at det kunne jeg sgu da også. Min drøm var selv at blive lærlingeansvarlig en dag. De planer er faldet til jorden, siger han.
Ét stort problem
Han ringede straks til sin mester, der også var i chok. Han vidste ikke mere end Robert. Alle medarbejderne havde fået nyheden ti minutter forinden. Tankerne farede gennem hovedet på Robert. Han var kun halvvejs på uddannelsen. Hvordan skulle han gøre den færdig? Hvad med drømmen om at gøre karriere på slagteriet?
Han besluttede at slå koldt vand i blodet. Robert vidste, at lærlingene på slagteriet i Sæby blev tilbudt pladser på andre Danish Crown-slagterier efter lukningen. Måske ville han også blive det. Der var bare ét stort problem:
- Jeg har en kone og tre børn i Ringsted. Jeg har et hus. Jeg kommer ikke til at rykke teltpælene op og flytte til Horsens, siger han.
Ingen vej uden om Jylland
Det er altid problematisk, når et lærested lukker, men særligt når et slagteri forsvinder, fortæller Per Hansen, der er forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF. Det skyldes, at der er så få slagterier i landet.
- Der er nu ingen slagterier på hverken Sjælland eller Fyn, så i praksis er lærlingene tvunget til Jylland, hvis de vil fortsætte deres uddannelse, siger han.
Der er i alt 12 lærlinge på slagteriet i Ringsted, som nu mister deres arbejde og lærested. For industrislagterlærlinge kan det være en mulighed at skifte til uddannelsen som gourmetslagter og finde en læreplads i en butik i stedet. Det er dog ikke en mulighed for tarmrenserne.
Der er nu ingen slagterier på hverken Sjælland eller Fyn, så i praksis er lærlingene tvunget til Jylland, hvis de vil fortsætte deres uddannelse.
- Der er så lidt sammenfald mellem uddannelserne, at lærlingene i praksis skal starte helt forfra, hvis de skifter, siger Per Hansen.
Slagterfagets Fællesudvalg – der består af repræsentanter for arbejdsgiverne og Fødevareforbundet NNF – har siden meddelelsen om lukningen arbejdet på højtryk for at finde løsninger for lærlingene sammen med Danish Crown og erhvervsskolen i Roskilde.
- For nogle kan en løsning være at erstatte noget virksomhedspraktik med noget skolepraktik. For andre kan man løse det med blot nogle få praktikuger på et andet anlæg. Vi kigger på, hvor langt lærlingen er, og hvor dygtig vedkomne er, og om vi kan korte noget af uddannelsen af. Det er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, og det skal altid være fagligt forsvarligt, siger Per Hansen.
Heldigvis er fremtiden nu faldet på plads for alle 12 lærlinge – inklusive Robert Nørgaard.
Deltidsjyde med familien på Sjælland
Kort efter meldingen om lukningen blev Robert indkaldt til et møde med den lærlingeansvarlige fra Danish Crown.
- Jeg sagde, at jeg gerne ville fortsætte industrislagteruddannelsen, men jeg kunne jo næsten regne ud, at det så blev i Jylland. Det havde jeg ikke lyst til, for jeg ville ikke flytte hele familien, siger han.
Heldigvis lykkedes det at finde en løsning, så Robert hverken skal droppe uddannelsen eller flytte familien. I stedet betaler Danish Crown for, at Robert kan bo på et skolehjem fem dage om ugen, mens han færdiggør sin uddannelse på slagteriet i Horsens. Weekender og ferier kan han tilbringe derhjemme.
Hun støtter heldigvis op om det, fordi hun ved, at det er min drøm. Hun kan se og høre, at jeg elsker det.
Det tilbud tog Robert glad imod, men det har krævet en god snak med konen, Camilla.
- Hun støtter heldigvis op om det, fordi hun ved, at det er min drøm. Hun kan se og høre, at jeg elsker det. Men det bliver selvfølgelig hårdt, at jeg er væk 24 timer i døgnet i fem hverdage om ugen, siger han.
Nu venter Robert på at få at vide, hvornår hans nye liv som deltidsjyde starter. Drømmen om at gøre karriere på slagteriet i Ringsted døde med meddelelsen om, at slagteriet skal lukke. Men drømmen om at blive slagter lever stadig i bedste velgående.
- Nu kan jeg blive i faget. Det er jeg meget glad og taknemlig for. Så må vi se, om der er kommet et slagteri igen på Sjælland, når jeg er færdig. Ellers har jeg mit svendebrev, som jeg kan bruge på et af de små udbenersteder. Slagter skal jeg i hvert fald være, det er helt sikkert, siger han.