En ny overvejelse havde meldt sig: Får vi brug for flyttekasser?
Brystkræften truede Heidi Kjærulff på livet, men den tog også livtag med hendes økonomi.
Selv om hun fik fuld løn af Arla i tre måneder, fra hun sygemeldte sig i slut december 2022, var det helt utænkeligt, at hun til april 2023 kunne vende tilbage til sit job på Taulov Mejeri.
Jeg var begyndt at tænke over, det blev nødvendigt at finde en anden lejlighed.
Hun stod derfor over for en markant nedgang i sin indtægt, når hun i stedet for sin løn overgik til at modtage sygedagpenge fra kommunen.
– Jeg var vant til at tjene en god årsløn, og lige pludselig havde jeg udsigt til at få under det halve. Jeg var begyndt at tænke over, det blev nødvendigt at finde en anden lejlighed til os, siger 57-årige Heidi Kjærulff.
Derfor var det en stor lettelse, da hun i slutningen af februar 2023 tjekkede sin konto og opdagede, at der var overført 150.000 kroner til den.
Tager kommunen pengene?
Det sekscifrede beløb kom fra PensionDanmark.
Gennem sin pensionsordning var Heidi forsikret ved kritisk sygdom, men fordi hun 20 år tidligere havde fået en lignende udbetaling på grund af et forstadie til brystkræft, havde der været uenighed om, hvorvidt hun havde ret til endnu en udbetaling.
Pengene fra PensionDanmark havde en enorm betydning.
Hun havde derfor fået hjælp af både sin tillidsrepræsentant Yacob Said Peters Touati og Fødevareforbundet NNF, og nu kom pensionsselskabet hende også i møde.
– Pengene fra PensionDanmark havde en enorm betydning, for så faldt der fuldstændig ro på det hele. Det var en kæmpestor hjælp, siger Heidi.
Men kort efter meldte en ny bekymring sig.
Selvom Heidi fortsat var ansat på mejeriet, ville hendes almindelige lønudbetaling stoppe den 1. april, og hun ville i stedet overgå til sygedagpenge fra kommunen.
Kommunen fandt sikkert en regel, hvor den kunne inddrage alle mine søgnehelligdagspenge.
Det gjorde hende usikker på, hvad der ville ske med den søgnehelligdagsopsparing, som hun plejede at få udbetalt den 1. juli hvert år.
– Jeg blev nervøs for, at kommunen sikkert fandt en eller anden regel, hvor den kunne inddrage alle mine søgnehelligdagspenge, siger Heidi.
Ingen aktier i situationen
Heidi gik derfor igen til sin tillidsrepræsentant Yacob Said Peters Touati. Han foreslog, at hun kontaktede Fødevareforbundet NNF, og så ville han undersøge, om Arla kunne gøre noget for at hjælpe hende.
”De penge kan kommunen ikke røre. Punktum”
Det blev dog ikke nødvendigt, for i Fødevareforbundet NNF fik Heidi en kontant udmelding af konsulent i arbejdsskade- og socialsager Susanne Hansen:
– Susanne sagde: ”De penge kan kommunen ikke røre. Punktum”. Så det stolede jeg på. Vi aftalte også, at hvis kommunen forsøgte på noget, skulle jeg ringe til hende, siger Heidi og tilføjer:
– Men jeg fik mine søgnehelligdagspenge udbetalt den 1. juli uden problemer.
At snakke med Susanne var som at slå op i et opslagsværk.
Hun fik også gode råd af Susanne om den nye ferielov, så alle Heidis feriedage blev overført til 2024.
– Det var rigtig rart at snakke med en, som ikke havde aktier i situationen, men kunne fortælle, hvordan reglerne er. At snakke med Susanne var som at slå op i et opslagsværk og få at vide, ”Det forholder sig sådan og sådan”, siger Heidi.
En afgørende sms
Udover gode råd fra fagforeningen fik Heidi også rabat på sit kontingent.
Hendes tillidsrepræsentant Yacob tippede hende nemlig om, at hun som langtidssygemeldt kunne søge om nedsat forbundskontingent til Fødevareforbundet NNF.
– Jeg tænkte, at det var nok for sent eller besværligt, men det var meget enkelt. Efter et par klik på hjemmesiden fik jeg det bevilget. Jeg har søgt tre gange, for jeg fik det for tre måneder ad gangen, siger Heidi og fortsætter:
– Det var en stor hjælp, at Yacob gjorde mig opmærksom på det. Han er god at snakke med, fordi han kender mig, arbejdspladsen og mange af reglerne. Hvis han er i tvivl, så undersøger han det og vender tilbage med et svar eller et nummer til en, som ved det.
I januar 2024 vendte Heidi tilbage til sit arbejde på Taulov Mejeri to dage om ugen. I dag er hun raskmeldt, og når sommeren slutter, forventer hun at genindtræde fuldt ud i sin gamle arbejdsplan.
Se, hvordan du søger om nedsat kontingent længere nede.
Faktaboks: Om forsikringen Kritisk Sygdom
Bliver du ramt af ondartet kræft, blodprop i hjertet eller andre kritiske sygdomme fra listen, er du forsikret gennem din pensionsordning.
Du kan derfor søge om en skattefri éngangsudbetaling hos dit pensionsselskab.
Vælg din forsikringssum
Log ind på dit pensionsselskabs hjemmeside og se, hvordan du lige nu er forsikret gennem din pensionsordning.
Her kan du selv vælge, hvor stor en sum, du vil forsikres for.
I PensionDanmark er engangsbeløbet ved kritisk sygdom på 100.000 kr. skattefrit, men du kan også vælge mellem 50.000 kr. eller 150.000 kr.
I Industriens Pension er 100.000 kr. også standardudbetalingen ved kritisk sygdom, men du kan ændre det til 0 kr., 50.000 kr., 150.000 kr. eller 200.000 kr.
Sådan gør du:
Har du din pension i PensionDanmark, kan du ansøge om udbetalingen på pension.dk/kritisksygdom. Her skal du give samtykke til, at PensionDanmark må indhente sundhedsoplysninger vedrørende din sag.
Når du søger, kan du vælge at vedhæfte din journal i din ansøgning (der er en guide til, hvordan at du finder din journal på hjemmeside). Du kan også søge uden din journal, så indhenter PensionDanmark den fra hospitalet.
Der er normalt ikke en frist for, hvornår du senest skal søge. Selvom du blev syg for flere år siden, kan du stadig søge. Du skal bare have haft forsikringen, da du fik diagnosen.
Den eneste undtagelse er, hvis du dør, før pensionsselskabet får din ansøgning.
Har du din pension i Industriens Pension, kan du ansøge om udbetalingen her
Pengene ind på din Nemkonto
Når din ansøgning er behandlet, får du besked.
Hvis du har ret til at få udbetalt penge fra forsikringen, bliver de sat ind på din Nemkonto.
Kilde: PensionDanmark.dk og Industriens Pension
Sådan søger du om nedsat kontingent
Hvis du betaler fuldt forbundskontingent, kan du søge om nedsat forbundskontingent, når du er ledig, på barsel, langtidssygemeldt eller under ressourceforløb.
Du kan søge om nedsat kontingent i den periode, hvor du ikke modtager løn fra din arbejdsgiver.
Sådan gør du:
- Log på Min Side
- Gå til Selvbetjening og vælg Mit forbundskontingent.
- Udfyld den blanket, der passer til din situation.
Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på tlf.: 3818 7272.