Danskere over 60 år er verdens lykkeligste. Det viser en ny rapport fra FN. Derfor er der alle mulige gode grunde til at se frem til 60’erne, som for de flestes vedkommende også byder på en tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på et tidspunkt.
Netop overgangen til pensionisttilværelsen var omdrejningspunktet, da Arla inviterede medarbejdere over 60 år til seniorkursus på Severin Konferencehotel i Middelfart den 11. juni.
Kurset foregik meget passende i lokalet med navnet ”Fremtiden” - og fremtiden, ja den ser på mange måder lys ud for dagens deltagere, hvis de ellers er ved godt helbred, og hvis de bruger tid på at forberede sig på, hvad der venter dem.
ET TILBUD TIL ALLE OVER 60 ÅR
Arla inviterer alle ansatte over 60 år til seniorkursus. Der bliver afholdt 4-5 kurser om året forskellige steder i landet, så alle har mulighed for at komme til et kursus nogenlunde tæt på deres arbejdsplads. Derudover tilbyder Arla alle ansatte over 60 år en seniorsamtale. Her har den ansatte mulighed for at komme med ønsker for, hvordan resten af tiden på arbejdsmarkedet skal skrues sammen.
- Alt for få forbereder sig ordentligt til seniorlivet. Men det er altså en god idé at sætte jer ind i det og spørge jer selv, hvad der skal til for, at I får et langt og godt liv? Jeg kan bare sige, at for mig er friheden til selv at vælge, hvad jeg vil bruge dagene på, fantastisk!, lød det optimistisk fra oplægsholder og seniorrådgiver Bent Mathiasen, som selv havde rundet de 70 år og ifølge ham selv aldrig havde været lykkeligere.
Positive pensionsudfordringer
En af forudsætningerne for et trygt pensionistliv er, at der er styr på økonomien. Her er de ansatte mejerister i Arla godt dækket ind via en solid pensionsopsparing hos PensionDanmark.
Men det kan stadig godt være en positiv udfordring, hvordan man vil have pensionen udbetalt. For mens en del af pensionen bare automatisk bliver udbetalt resten af livet, så er andre dele – ratepensionen og aldersopsparingen mere fleksible.
Hvordan det hele skal skrues bedst sammen, afhænger også af, om man har friværdi og en opsparing derhjemme under hovedpuden. Så alt i alt kan det være en god idé at få sig en snak med en pensionsrådgiver, lød opfordringen fra PensionDanmarks udsendte.
Blandt de 25 deltagere på dagens seniorkursus var de to kollegaer Helle Christensen og Sanne Dralle fra Gjesing Mejeri. De var begge glade for at være med:
- Vi har en ret høj gennemsnitsalder på vores mejeri, så det er en rigtig god ting at sende folk på seniorkursus, vurderer Helle Christensen.
- Jeg synes, det har været meget oplysende. Jeg har fået meget godt at vide i dag, supplerer Sanne Dralle.
- Ja, vi har fået meget at tænke over og regne på!, slutter Helle Christensen.
SKRU NED FOR ARBEJDSTEMPOET MED SENIORDAGE
Er du over 62 år og ansat på en virksomhed med overenskomst, så har du i de fleste tilfælde ret til at holde op til 32 fridage – såkaldte seniordage – om året. På den måde kan du skrue lidt ned for arbejdstiden frem mod pensionen. Du skal dog være opmærksom på, at du selv skal betale for fridagene. Du kan enten betale for seniordagene ved at få mindre i løn, ved at bruge indbetalingen til fritvalgskontoen eller ved at konvertere en del af dit pensionsbidrag til seniordage.