Søndag den 9. juni skal vi vælge de nye danske kandidater til EU-parlamentet. For de danske fødevarearbejdere er der meget på spil. Mange fødevarejobs er nemlig helt afhængige af den lovgivning, der bliver bestemt af EU-parlamentet i Bruxelles.
Vi har spurgt fire medlemmer, en fra hvert overenskomstområde, om hvilken betydning EU har for netop deres arbejde.
Helle Raahauge, bager Kvickly Vordingborg, 48 år
Hvilken betydning har EU for dit arbejde?
Det er svært at sige helt nøjagtigt. Jeg har aldrig tænkt så meget over, hvilke regler og rammer, der kommer fra EU, og hvilke der kommer fra folketinget. Til gengæld er jeg blevet meget opmærksom på, at vi er meget langt fremme, når det kommer til lønmodtagerrettigheder.
Vi er jo en del af et større samarbejde. I vores ende af Europa har vi en god styrke i forhold til beskyttelse af arbejdstagerne. Her kan vi være med til at trække andre op.
Ser du EU som en med- eller modspiller?
Jeg ville være bekymret, hvis vi ikke var med i EU. Puha, så ville vi stå meget alene og ikke så stærkt, som vi gør nu. Forholdene i England efter Brexit er jo et godt eksempel på, hvordan det ser ud, hvis man ikke er med. Det går ud over den lille mand. De store skal nok klare sig, så det bliver de almindelige lønmodtagere, der betaler prisen.
Fylder EU noget, når du taler med dine kolleger?
Nej, det er det ikke. Det taler vi faktisk aldrig om.
Mogens Nielsen, Arla Troldheden, 57 år,
Hvilken betydning har EU for dit arbejde?
Det har en kæmpe indflydelse. Vi eksporterer over 85 % af vores produkter. Derfor har det stor betydning, når de fx indfører et emballagedirektiv eller skrappere krav til miljøvenlige løsninger. Det er godt for den grønne omstilling, men det er vanskeligt at overholde, når man producerer fødevarer. Vi skal nemlig samtidig overholde skrappe krav til opbevaring og holdbarhed, og nogle gange modarbejder de forskellige regler hinanden.
Ser du EU som en med- eller modspiller?
Begge dele. Det er en medspiller i forhold til at styrke fødevaresikkerheden. Arla har været hurtig og dygtig til at leve op til kravene, og det har været en fordel.
Omvendt producerer de danske mejeri meget til eksport, mens andre EU-lande fokuserer på hjemmemarkederne. De har derfor behov for at beskytte den nationale produktion, og det kan de få EU’s beskyttelse til at gøre. Dermed er EU med til at underbygge skæve konkurrenceforhold.
Fylder EU noget, når du taler med dine kolleger?
Nej, det er ikke fordi, at vi taler om det hver dag over frokosten. Men vi taler tit om, at Arla er en international spiller og et top-brand indenfor vores branche. Og derfor betyder samhandel og internationale love og regler ret meget. Så indirekte taler vi om EU.
Benjamin Mølholt, aftenholdet på Danish Crown Horsens, 26 år
Hvilken betydning har EU for dit arbejde?
EU betyder meget for os på slagteriet. Vi er Danmarks største slagteri, og alligevel mangler vi slagtegrise. Halvdelen af alle danskfødte grise bliver eksporteret til opfedning og slagtning i udlandet. Desværre tillader EU transporttider på 24 timer af levende dyr. Dels er det dårlig dyrevelfærd, og dels er EU’s regler på den her måde med til at presse de danske slagterier. Men forhåbentlig kan det også gå den anden vej, så EU’s transportdirektiv kan sætte en stopper for de lange dyretransporter.
Ser du EU som en med- eller modspiller i forhold til dit arbejde?
Jeg ser EU som en kæmpe medspiller. Særligt fordi, jeg gerne vil have EU til at begrænse mulighederne for eksporten af smågrise. Danske grise bør slagtes i Danmark, og så kan vi måske sende delstykker med en kølebil til videre forarbejdning i udlandet.
Hvor meget fylder EU hos dig og dine kolleger - er det noget, I taler om en gang imellem?
Når jeg snakker med mine kollegaer på kontoret, fylder EU mere, end når jeg er sammen med mine kolleger i produktionen. Men jeg kunne nu godt tænke mig, at vi fik en større debat om EU her på slagteriet. EU har stor betydning, hvad enten du er dansker, tysker, polak eller kommer fra Eritrea. Jeg bliver derfor lidt skuffet, når folk bare er ligeglade med EU.
Morten Lazarotto, dagholdet Tom’s Helseholme, 50 år
Hvilken betydning har EU for dit arbejde?
Det har rigtig stor indflydelse. Vi arbejder jo med fødevarer, og alt fra indkøb af råvarer, over forarbejdningen, til emballagen og muligheden for at afsætte varerne til EU eller lande udenfor EU, er styret af Bruxelles. Det er EU, der bestemmer, hvilke ingredienser og tilsætningsstoffer vi må bruge og hvordan.
Ser du EU som en med- eller modspiller i forhold til dit arbejde?
EU’s mange regler er med til at gøre arbejdet mere besværligt. Det er absolut ikke alle regler, der gavner hverken TOM’S eller fødevareindustrien. Samtidig synes jeg også, at det er problematisk, at EU med sine principper om fri bevægelighed over grænserne, er med til at undergrave det danske arbejdsmarked, fx i forhold til udenlandske chauffører, der kører rundt i Danmark, eller vikarbureauer, der formidler job i Danmark til udenlandske – ofte østeuropæiske – medarbejdere på dårligere vilkår end de danske.
Hvor meget fylder EU hos dig og dine kolleger - er det noget, I taler om en gang imellem?
Nej, det gør vi ikke. EU fylder meget lidt, og det er yderst sjældent, at det er noget, vi taler om. Mine kolleger er mere optagede af her-og-nu problemer eller udfordringer på virksomheden. Og det kan jeg sådan set godt forstå.