Han er stolt slagteriarbejder og holder af både opgaverne og kollegerne på slagteriet.
- Og af lønsedlen, tilføjer 29-årige Rafał Jaskula med et smil.
Han er fra Polen og arbejder på Ticans slagteri i Brørup. Selvom han er glad for arbejdet, fandt han på et tidspunkt ud af, at han havde brug for noget mere.
- Jeg har behov for at være kreativ og bruge min hjerne efter arbejde. Jeg kedede mig lidt ved bare at tage på arbejde og så tage hjem, siger han.
Jeg ledte efter noget mere at have i livet, og det har jeg fundet.
Derfor tog han for halvandet år siden en beslutning, der kom til at ændre hans liv.
Skulle blot være her ét år
Inden Rafał kom til Danmark, havde han læst økonomi og filosofi på universitetet i Polen, men han havde svært ved at få et job på grund manglende erfaring. Han besluttede sig for at arbejde på et slagteri i Danmark i et års tid, tjene nogle penge og så at tage tilbage til Polen og prøve at finde en praktikplads.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Rafal arbejder i kølerummet på Ticans slagteri i Brørup. Han har også prøvet at være i tre andre afdelinger - herunder i pakkeriet.
Det er nu fire år siden, men Rafał er her stadig. Han opdagede, at slagteriarbejdet passer ham godt.
- Alle dage er lidt forskellige. Jeg har gode forhold, ansvar for mine egne opgaver, stabile arbejdstider og fleksibilitet. Jeg har været i fire forskellige afdelinger, og jeg har altid kunnet nå til enighed med mester, når jeg har haft brug for en fridag, siger han.
Kollegaen blev oversætter – Rafał blev chauffør
Efter nogle år begyndte Rafał at se sig om efter aktiviteter, der kunne give adspredelse, og hvor han samtidig kunne lære dansk. På slagteriet er der nemlig så mange udlændinge, at han fint kan klare sig med engelsk og polsk – men Rafał vil det anderledes.
Han fik øje på et opslag på tillidsrepræsentantens opslagstavle om et grundkursus i Fødevareforbundet NNF Ungdom om den grønne omstilling. En dansk kollega tilbød, at de kunne tage af sted sammen.
Det er vigtigt for mit ikke at være bange for at gå ud og prøve mig selv af. Du må ikke være bange for at gå udenfor din komfortzone.
- Han tilbød at hjælpe med at oversætte på kurset. Han havde til gengæld ingen bil, så jeg kunne tilbyde at være chauffør, siger Rafał med et smil.
I januar 2023 deltog Rafał på det kursus, der skulle vise sig at blive skelsættende. For siden den dag har Fødevareforbundet NNF Ungdom været en fast og stor del af hans liv. Rafal har været med til to ungdomskongresser, demonstreret foran Christiansborg, deltaget ved DM i debat, været næstformand i Fødevareforbundet NNF Ungdom i Sydjylland, deltaget i et internationalt ungdomsseminar i Portugal, rendt rundt i et grisekostume på Folkemøde på Bornholm og meget, meget mere.
- Jeg ledte efter noget mere at have i livet, og det har jeg fundet, siger Rafal og tilføjer:
- Og jeg har fået nye venner.
Går uden for komfortzonen
Fra næsten ikke at tale noget dansk kan Rafał nu føre samtaler. Sproget er endnu ikke flydende, og der kommer ofte engelske ord i sætningerne, men han er fast besluttet på at prøve.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Rafal deltog på Folkemødet 2024, hvor han og Fødevareforbundet NNF Ungdom kæmpede mod den enorme smågriseeksport, der har skabt en krise på slagterierne.
- Det er vigtigt for mit ikke at være bange for at gå ud og prøve mig selv af. Du må ikke være bange for at gå udenfor din komfortzone, siger Rafał.
Hvad fremtiden bringer for den unge polak er uvist. Han overvejer at tage videregående kandidatstudier i Danmark, men ser helst ikke for langt fremad. Lige nu vil han fortsætte med at lære sproget – og fortsætte sit engagement i Fødevareforbundet NNF Ungdom.
- NNF Ungdom er en del af mit hjerte. Jeg kan ikke se mig selv uden NNF, siger han.
BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET I FØDEVAREFORBUNDET NNF UNGDOM
Er du under 35 år, og vil du være med i et fællesskab med faglige og sociale arrangementer, hvor der sættes fokus på arbejdet i din fagforening?
Så kontakt Katrine Egholm på mail: kle@nnf.dk eller tlf.: 2233 1648 og hør mere.