Nyhed

De ufaglærte betaler dyrt for ny beskæftigelsesindsats

Fødevareforbundet NNF vender tommelfingeren ned til regeringens ekspertgruppes bud på en ny beskæftigelsesindsats. Hvis ekspertgruppens anbefalinger føres ud i livet, vil især én gruppe lønmodtagere blive de helt store tabere.

Ufaglærte lønmodtagere, der bliver fyret fra deres arbejde, bliver de helt store tabere, hvis nye anbefalinger til beskæftigelsesindsatsen bliver til virkelighed. Det er en ekspertgruppe nedsat af regeringen, der er kommet med anbefalingerne, der blev fremlagt mandag den 24. juni.

- Hårdt sat op, så mister ledige ufaglærte retten til uddannelse og opkvalificering. De overlades til den enkelte kommunes gøren og laden. For fremtiden vil kommunale budgetter og politiske prioriteringer blive afgørende for ufaglærtes mulighed for at komme videre i nyt job, forklarer Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Ekspertgruppen lægger nemlig op til at sløjfe lediges ret til seks ugers jobrettede kurser efter 5 ugers ledighed. Rettigheden veksles til en mulighed, og for fremtiden skal ledige vente i 26 uger, før de kan være heldige at få tilbudt jobrettede kurser.

Fyrede slagteriarbejdere i Sæby og Ringsted ville blive hårdt ramt

For Fødevareforbundet NNF er det ikke en teoretisk diskussion at stå med en stor gruppe fyrede ufaglærte, der skal videre i beskæftigelse. For et år siden mistede 700 slagteriarbejdere i Sæby deres job, og i midten af august lukker Danish Crowns slagteri Ringsted, og 1.000 slagteriarbejdere skal ud at finde nyt arbejde.

- De 1.700 har været dygtige slagteriarbejdere, men nu står de overfor et arbejdsmarked, hvor deres kompetencer ikke længere rækker. Hvis jobrettede kurser ikke længere er en mulighed, er de efterladt med udsigten til et andet ufaglært arbejde, ofte kendetegnet ved at være nedslidende og uden den store fremtidssikkerhed. Deres mulighed for at komme godt videre, ofte i en anden branche, er i høj grad afhængig af en tidlig og målrettet uddannelsesindsats, siger Per Hansen.

Han frygter, at man marginaliserer de ufaglærte yderligere, hvis man fjerner retten til opkvalificering.

- Som ufaglært ledig er der kæmpestor forskel på, hvad man har af rettigheder, og hvad man har af muligheder. I en tid med pressede kommunale budgetter frygter jeg, at alt for mage ledige ufaglærte må gå forgæves til kommunen for at få hjælp til at få deres næste job. En ret kan du kræve, en mulighed kan du håbe på, siger Per Hansen.

Det er en ommer

Han er på ingen måde imponeret over ekspertgruppens anbefalinger. Listen over ugennemtænkte anbefalinger er lang:

- Anbefalingen om, at det ikke længere skal være muligt at gennemføre et sporskifte, vil også ramme også vores medlemmer hårdt. Det samme gælder anbefalingen om at fjerne seniorjobordningen og nedlæggelsen af de regionale arbejdsmarkedsråd. Sidstnævnte bærer en stor del af æren for, at det er lykkedes at få så mange af fyrede slagteriarbejdere fra Sæby videre i nyt job. Det kan faktisk siges helt kort: Det er en ommer.