Nyhed

COOP melder sig ind i Dansk Erhverv. Hvad betyder det for overenskomstforhandlingerne?

COOP har besluttet at melde sig ind i Dansk Erhverv pr. 1. januar 2025. Det har affødt en række spørgsmål fra Fødevareforbundet NNF’s medlemmer. Vi giver et overblik over situationen

COOP’s beslutning om at melde sig ind i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv pr. 1. januar 2025 har affødt en del spørgsmål fra de medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der arbejder som bagere og slagtere i COOP. Desværre er der fortsat mange ubekendte, men vi forsøger at give et overblik over situationen, som den ser ud lige nu.

Hvad betyder det for overenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og COOP?

Indtil videre ved vi ikke så meget om, hvad der konkret kommer til at ske. Det afhænger i høj af, hvad COOP og Dansk Erhverv bliver enige om. I første omgang ved vi dog, at COOP har opsagt en række af de aftaler, der ligger under Fællesbestemmelserne.

Et sandsynligt scenarium kan være, at vi fremover skal forhandle overenskomsten for bagere og slagtere i COOP med Dansk Erhverv. Vi har allerede to overenskomster med Dansk Erhverv: Produktionsoverenskomsten (der dækker bagere og slagtere i de øvrige supermarkedskæder) og Håndværksbageroverenskomsten (der dækker de private bagerbutikker). Overenskomsten for slagtere og bagere i COOP vil blive således den tredje overenskomst mellem Fødevareforbundet NNF og Dansk Erhverv.

Men det er vigtigt at gentage, at der er mange ubekendte. Og helt grundlæggende er det COOP og Dansk Erhverv, der har bolden. Først når de er blevet enige om vilkårene for indmeldelsen kommer vi på banen.

Hvordan vil en nye overenskomst mellem Fødevareforbundet NNF og Dansk Erhverv til at se ud?

Det ved vi ikke endnu. Men hen over efteråret skal vi have såkaldte ”tilpasningsforhandlinger”, hvor vi sammen med Dansk Erhverv skal finde ud af, hvordan den nye overenskomst for bagerne og slagterne i COOP skal se ud. Sideløbende skal de andre fagforbund, der har overenskomst med COOP, gennem samme øvelse (herunder HK og 3F). Vi planlægger derfor et tæt parløb med de andre forbund.

Hvad sker der med OK23?

Vi havde torsdag den 12. juli et kort møde med COOP, hvor vi vendte mulighederne for at komme i mål med OK23. Mødet kom i stand på baggrund af den ændrede situation i COOP. Det var ikke et forhandlingsmøde, og vi blev enige med COOP om at mødes på den anden side af sommerferien for at lave en reel afdækning af muligheden for at opnå et forhandlingsresultat og få en ny overenskomst på plads.

Hvad betyder det for de medlemmer, der arbejder på overenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og Brugsens Arbejdsgiverforening (BA)?

Indmeldelsen får indirekte betydning for de medlemmer, der arbejder på forbundets overenskomst med BA. BA flytter nemlig ikke med COOP i Dansk Erhverv, og det betyder først og fremmest, at det endelig burde blive muligt at få ordentligt hul på de overenskomstforhandlinger, der i over et år har ligget og ventet på en ny overenskomst mellem Fødevareforbundet NNF og COOP. Fødevareforbundet NNF er i kontakt med BA, og parterne har aftalt at sætte nogle forhandlingsdatoer i kalenderen på den anden side af sommerferien.

Hvad sker der nu?

Vi følger udviklingen i COOP meget tæt, og når der er nyt – enten om OK23 eller om tilpasningsforhandlingerne – holder vi medlemmerne opdateret. Der kan dog godt gå noget tid, før der er nyt at berette. Dels på grund af sommerferien, der står for døren, og dels fordi der er mange ting, der skal falde på plads for COOP.

FLERE SPØRGSMÅL?

Hvis du er medlem af Fødevareforbundet NNF og arbejder i COOP, er du velkommen til at kontakte forhandlingssekretær Mette Bisgaard, hvis du har spørgsmål, som ikke er blevet besvaret i denne artikel. Du kan kontakte Mette på mail: mbl@nnf.dk eller mobil: +45 2855 8546