Nyhed

Steffens grillguide 

Sommeren går på hæld, men det er ikke helt slut med lune aftener. Få her slagteriarbejderens Steffens bedste grill-tips

Mangen en hyggelig grillaften er blevet ødelagt af pølser, der er sorte som kul og majskolber, der ligner noget, som blev glemt på grillen sidste år. Men her kommer Steffen Jørgensen dig til hjælp. 

Hvordan griller man den perfekte grillpølse?

  • Læg pølsen tidligt på grillen, så den kan nå at blive varm indeni
  • Læg pølsen på indirekte varme – f.eks. ude i siden. Ikke direkte oven på kul og flammer
  • Vend den undervejs og tag den af, når den er flot og sprød.

Sådan sikrer man en pølse, der er varm indeni og samtidig har bevaret saft og kraft uden at sprække!

Gode råd til at vælge den bedste grillpølse

  • Kig efter en pølse, der er produceret af dansk kød.
  • Find en lokal slagter. Pølserne hos slagteren har typisk en mere koncentreret smag, og der er flere smagsvarianter, end hvad du kan købe i supermarkedet. Derudover er det jo altid godt at støtte lokalt.
  • Gå efter en høj kødprocent. Kvalitet koster penge – og ligesom med så meget andet, så får man også, hvad man betaler for.

Hvilke udskæringer skal man gå efter, når man griller?

Gå efter nakken på en gris! En marmoreret nakkekotelet i en god marinade er helt fantastisk. Jeg kan også anbefale den lidt ukendte udskæring ”pluma”, som er virkelig god. Den bliver skåret lige bag nakken og smelter nærmeste på tungen. Igen: Spørg din lokale slagter!

Vi skal jo også huske at spise grønt til – så hvad er den ultimative grøntsag til grillen?

  • Majskolbe: Kog dem først og giv dem så den sidste hårde varme på grillen. Husk også at pensle majskolberne med smør. Kombinationen af det søde fra majsen og det salte fra smørret er simpelthen ren kærlighed!
  • Spidskål: Skær dem i kvarte stykker, pensl med god olivenolie og grill dem. Lige inden servering kan du gratinere med dem revet ost. Jeg anbefaler ”Vesterhavsost” eller ”Ravost”. Begge oste fremstilles af Thise Mejeri, og de har begge vundet priser. Prøv dem!

Grøntsager i sæson fra Danmark er generelt lækre og har masser af frisk smag.

Kul- eller gasgrill?

Det er en evig debat. For grillentusiasten, der griller i alt slag vejr og ikke altid har tid til at tænde kul efter arbejde, er det gas. Det går hurtigt og er klar på ti minutter. Hvis du kan lige hyggen og den tid, det tager at tænde op, skal du vælge kul.

Nogle grill kan faktisk begge dele – så behøver man ikke at vælge. Det smarte ved kul er også muligheden for lidt bål bagefter, hvis man f.eks. har et bålfad. Så kan man riste skumfiduser og få en hyggelig sommeraften.

Vigtigt udstyr til at ligne en, der ved, hvad man laver?

  • Alt der står ”performance” eller ”professional” på.
  • Et forstykke af brunt læder. Det indikerer lidt knowhow og får det til at ligne, at du har styr på det.
  • Få et trådløst stegetermometer. Så kan du gå rundt i haven og samtidig holde styr på, hvor varmt dit kød er. Måske ligegyldigt, men et fedt flash?
  • Skaf dig en ordentlig grilltang.
  • Alt der lyser, blinker og bipper.

Steffen Jørgensen arbejder på Danish Crowns slagteri i Herning, og så er han aktiv i Fødevareforbundet NNF Ungdom