Foto af Rune Evensen
Nyhed

Niels stak den første gris i Ringsted i 1976. I dag stak han også den sidste

72-årige Niels Kristiansen stak den første gris på slagteriet i Ringsted, da det åbnede i 1976. Onsdag stak han også den allersidste. Dermed er en 128 år lang epoke med slagteri i byen midt på Sjælland slut, og tillidsrepræsentanten håber, at alle kollegaerne kommer godt videre.

Den allersidste gris er slagtet på Danish Crown i Ringsted.

Onsdag klokken 9.35 blev grisen stukket af 72-årige Niels Kristiansen, som også stak den allerførste gris, da slagteriet åbnede i 1976.

Det var noget af en ære.
- Niels Kristiansen, tidligere slagteriarbejder

Han gik på pension i 2017 efter 48 år på slagteriet i Ringsted, men i sidste uge fik han et uventet opkald. Det var fabrikschefen, som tilbød ham at stikke den sidste gris i slagteriets historie.

– Det ville jeg gerne. Det var noget af en ære, siger Niels Kristiansen, som trods nervøsitet udførte opgaven med vanlig rutine.

– Det var nøjagtig det samme som dengang. Jeg fokuserede på bare at gøre det og undgå at se for meget på alle menneskerne omkring mig, så jeg blev for påvirket af situationens alvor, siger han.

Med stikket satte han punktum for 128 års slagtning i Ringsted. Den sidste gris er slagtet på det sidste industrielle svineslagteri på Sjælland.

”En hård dag”

Onsdag morgen klokken 4.30 trak de første slagteriarbejdere i arbejdstøjet til deres sidste arbejdsdag på slagteriet i Ringsted.

Fem timer senere stod der blot én enkelt gris tilbage i stalden. Dens sidste rejse blev fulgt tæt. For i takt med at grisen bevægede sig gennem slagtegangen, lukkede afdeling for afdeling ned, og kollegaerne stimlede sammen for at følge og forevige den sidste gris på dens vej.

Det har været en hård dag i dag. Det er der ingen tvivl om. Nu har vi sagt farvel til omkring 300 ud af 900 kollegaer.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant

Mange krammede eller klappede hinanden på skuldrene. Nogle måtte tørre en tåre bort, mens andre kærligt drillede hinanden, som var det enhver anden arbejdsdag.

Efter 35 minutter var det overstået. Den sidste gris blev kørt på frys. I morgen bliver den opskåret, og så lukker skærestuen ned, og fredag er sidste dag for pakkeriet.

– Det har været en hård dag i dag. Det er der ingen tvivl om. Det bliver det også i morgen og fredag. Nu har vi sagt farvel til omkring 300 ud af 900 kollegaer. Det kraftedeme trist, siger fællestillidsrepræsentant Jan Bruno Christensen også kaldet ”Krumme” og fortsætter:

– Jeg håber selvfølgelig, at alle kollegaerne kommer godt videre. I uge 38 har vi et overblik over, hvor mange der melder sig ledige, og hvor mange der er videre i nyt job. Det er jeg spændt på at se.

Mange kollegaer har allerede forladt slagteriet. Fire hold sagde endegyldigt farvel til deres arbejdsplads, da de gik på ferie den 2. august, mens andre allerede er videre i nyt job eller uddannelse.

Varme tanker fra næstformanden

I Fødevareforbundet NNF gør dagens lukning også indtryk på næstformand Jim Jensen:

– Det er en trist dag, og jeg sender mange varme tanker til alle vores gode folk på slagteriet. Jeg håber det bedste for dem allesammen, og vi er i fuld gang med at hjælpe dem bedst muligt videre, siger Jim Jensen.

Vores medlemmer kan være stolte af sig selv og vide, at de i hvert fald har gjort, hvad de kunne for at bevare deres arbejdsplads.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Selv om dagen er vemodig, håber han, at medlemmerne vil ranke ryggen, når de for sidste gang går ud gennem porten til slagteriet.

– Danish Crown har budt vores medlemmer i Ringsted meget gennem tiden. Hver gang har de været omstillingsparate og knoklet videre. Jeg synes, at de kan være stolte af sig selv og vide, at de i hvert fald har gjort, hvad de kunne for at bevare deres arbejdsplads, siger Jim Jensen og tilføjer:

De blev desværre ofre for nogle omstændigheder, der var ude af deres hænder.

Lukningen i Ringsted sker fire uger tidligere, end Danish Crown oprindeligt havde meldt ud, men der mangler slagtegrise, oplyser koncernen. Det er også årsagen til, at slagteriet lukker.

Faktaboks: Tidslinje

1896: Ringsted Andelssvineslagteri blev etableret af 986 andelshavere.

1968: Slagteriet var selvstændigt, indtil det blev en del af Forenede Sjællandske Slagterier (FSA).

1972: Efter opkøb af Steff-Houlberg skiftede sammenslutningen navn til Steff-Houlberg Slagterierne.

2001: Selskabet fusionerede med Danish Crown.

2016: Aftenholdet bliver lukket ned og 120 medarbejdere mister deres arbejde på grund af manglende slagtegrise.

2018: Danish Crown lukker natholdet i Ringsted og 140 medarbejdere mister deres job på grund af mangel på slagtegrise.

2020: Danish Crown opretter et nyt aftenhold og ansætter 300 nye medarbejdere på slagteriet i Ringsted på grund af en større efterspørgsel fra Asien og flere grise til slagtning.

2022: Danish Crown melder ud, at de forventer at opsige 75 medarbejdere i Ringsted på grund af det faldende antal slagtegrise. Det lykkedes at reducere antallet til 24.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen