De kunne ikke blive enige. Det måtte 32-årige Tia Marie Vikkelsø Deltorp konstatere.
Sammen med Fødevareforbundet NNF havde hun forsøgt at lave en aftale med sin tidligere læreplads DAT-Schaub om, hvor mange penge tarmproducenten skulle betale for at have afbrudt hendes uddannelse før tid.
Når man skriver under på en uddannelsesaftale, er det en bindende kontrakt.
Uenigheden handlede om 33.000 kroner. Tia mente nemlig, at hun havde ret til 53.000 kroner, mens DAT-Schaub syntes, at deres tilbud på 20.000 kroner var rimeligt.
Men for Tia handlede det egentlig ikke om pengene. Det var princippet. Det var DAT-Schaub, der havde ophævet hendes uddannelsesaftale, og derfor måtte de også betale den fulde godtgørelse.
– Det var ikke fair, at de skruede ned for beløbet. Når man skriver under på en uddannelsesaftale, er det en bindende kontrakt. Derfor skal man som lærling også have det fulde beløb, hvis lærepladsen opsiger den. Ellers er uddannelsesaftalerne ikke noget værd, siger Tia Marie Vikkelsø Deltorp.
Det blev nu op til en dommer at afgøre, hvem af parterne der fik ret.
Drømmen om en uddannelse
Glæden var ellers stor, da Tia Marie Vikkelsø Deltorp i oktober 2020 skrev under på en uddannelseskontrakt med DAT-Schaub. Som tarmrenserlærling fik hun mulighed for at arbejde med hænderne, og det tiltalte den skoletrætte nordjyde.
– Drømmen var at få et svendebrev og vise, at jeg kunne fuldføre en uddannelse. Men sådan endte det ikke, desværre, siger Tia.
Under sin læretid blev hun gravid, og midt i sin barselsorlov fik Tia i april 2023 besked om, at Danish Crown havde indstillet slagteriet i Sæby til lukning. Det betød, at DAT-Schaubs tarmhus på slagteriet også lukkede.
– Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, eller hvad der skulle ske. Hvad så med min uddannelse? Havde de noget andet, så jeg kunne gøre den færdig og få noget på papir? Og hvad med min indkomst fremadrettet? Der var så meget usikkerhed, siger Tia.
Umuligt at flytte
Nogle af de i alt 13 lærlinge hos DAT-Schaub i Sæby valgte at færdiggøre deres uddannelse på et andet af Danish Crowns slagterier, men det var ikke en mulighed for Tia.
– Jeg havde lige fået barn, og Horsens ligger for langt væk fra Ålborg, hvor jeg bor. Jeg kunne ikke bare rykke det hele op. Jeg har min mand, min familie og mine rødder her, siger hun.
Uddannelsesaftalen er netop til for, at lærlinge ikke risikerer at blive fyret uden grund.
Det havde DAT-Schaub forståelse for, men efter et stykke tid stod det klart, at virksomheden ikke havde andet at tilbyde. DAT-Schaub tilbød derfor Tia 20.000 kroner for at ophæve hendes uddannelsesaftale.
– Jeg blev mega ked af det. Jeg ville rigtig gerne have en uddannelse, siger Tia.
Nægtede at skrive under
Tia kontaktede Fødevareforbundet NNF, hvor faglig konsulent Lisbeth Kildegaard Andersen ikke var i tvivl:
– Der er helt fastlagte takster for, hvad en lærling skal have i godtgørelse, når det kun er virksomheden, der ønsker at ophæve uddannelsesaftalen. Tia havde ret til 53.000 kroner, og DAT-Schaub havde ikke nogen gode argumenter for, at beløbet skulle være mindre, forklarer hun.
Det ville heller ikke være retfærdigt over for andre lærlinge fremadrettet, hvis DAT-Schaub fik rabat på at opsige min aftale.
Men DAT-Schaub og DI havde en anden opfattelse. Et mæglingsmøde bragte ikke parterne tættere på hinanden, og Tia nægtede derfor at skrive under, da virksomheden ophævede hendes uddannelsesaftale.
– Uddannelsesaftalen er netop til for, at lærlinge ikke risikerer at blive fyret uden grund. Derfor ville det heller ikke være retfærdigt over for andre lærlinge fremadrettet, hvis DAT-Schaub fik rabat på at opsige min aftale, siger Tia.
Hvis DAT-Schaub slap for at betale den fulde godtgørelse, risikerede vi, at andre virksomheder fremover kunne også kunne slippe billigere.
Det var Lisbeth Kildegaard Andersen helt enig i:
– I uddannelsesaftalen står der, hvor arbejdsstedet er. Når det pludselig ligger over 200 kilometer væk, så overholder virksomheden ikke det, der er aftalt, siger hun og fortsætter:
– Hvis DAT-Schaub slap for at betale den fulde godtgørelse, risikerede vi, at andre virksomheder fremover kunne også kunne slippe billigere ved at tilbyde lærlinge ansættelse andre steder i Danmark.
Fik betydning for andre lærlinge
Fødevareforbundet NNF sendte derfor sagen til Tvistighedsnævnet, som afgør uenigheder mellem lærlinge og virksomheder.
Her fik Tia medhold i, at hun havde ret til det fulde beløb. Det var en enorm lettelse og glæde for hende, da dommen blev afsagt.
– Jeg tog kampen op, fordi jeg var så sikker på, at jeg havde ret. Og det havde jeg, siger Tia og fortsætter:
– Jeg står tilbage med en rigtig god fornemmelse. Det var virkelig vigtigt for mig, fordi afgørelsen også kunne få betydning for andre fremadrettet.
Det var vigtigt at få slået fast, at reglerne for lærlinge skal overholdes.
I dag arbejder Tia i Service- og Rengøringsafdelingen på Aalborg Universitetshospital, og det er hun rigtig glad for.
Hendes sag har allerede haft betydning for andre lærlinge:
– Da Danish Crown i Ringsted lukkede, var der risiko for, at lærlingene på slagteriet endte i samme situation som Tia. Men på grund af den her dom har de allesammen fået den fulde godtgørelse. Derfor var sagen så afgørende for os, da det var vigtigt at få slået fast, at reglerne for lærlinge skal overholdes, siger Lisbeth Kildegaard Andersen.
Danish Crown: Vi tager det til efterretning
Hos Danish Crown oplyser pressechef Jens Hansen:
"Vi valgte at få prøvet den konkrete sag, fordi vi i forbindelse med lukningen af Sæby gjorde et stort stykke arbejde for at sikre, at vores elever kunne fortsætte deres uddannelse et andet sted.
Det fravalgte eleverne, og derfor syntes vi, at det var vigtigt at få prøvet, om vi i så fald stadig skulle betale den fulde godtgørelse.
Det har det vist sig, at vi skulle. Det tager vi til efterretning, og så kommer vi til at tage det op med vores organisationer, hvordan vi skal håndtere lignede situationer fremadrettet."
Faktaboks: Hvad er en uddannelsesaftale?
- En uddannelsesaftale indgås mellem en lærling og en virksomhed.
- De første tre måneder er prøvetid, hvor aftalen kan ophæves af enten lærlingen eller virksomhed uden grund.
- Efter prøvetiden kan aftalen som udgangspunkt kun ophæves, hvis begge parter er enige om det.
- Uddannelsesaftalen kun dog også ophæves, hvis den ene part ikke overholder det, der er aftalt.
- Hvis lærlingen overholder aftalen, men virksomheden alligevel ophæver den, har lærlingen ret til en godtgørelse fra virksomheden.
Husk at kontakte Fødevareforbundet NNF, hvis din uddannelsesaftale bliver ophævet. Også selv om du er enig med din arbejdsgiver om at ophæve aftalen.
Ring til os på tlf.: 3818 7272