En søndag i slutningen af oktober 2022 vågner Anders Sloth Bendtsen op og kan ikke rigtig se med sit højre øje.
Jeg skulle henvende mig på skadestuen hurtigst muligt for at redde mit syn.
I ugen op til havde han haft lidt ondt i det, men pludselig er hans syn på højre øje helt sløret.
– Jeg troede, at det var et eller andet øjenbetændelse, så jeg ringede til vagtlægen, siger 40-årige Anders Sloth Bendtsen.
Fra vagtlægen bliver Anders sendt videre til øjenafdelingen, hvor han får scannet sine øjne. Han får besked på at gå en lille tur, men ti minutter senere bliver han ringet op af sygehuset.
– Jeg fik at vide, at jeg skulle henvende mig på skadestuen hurtigst muligt for at redde mit syn. Der tænkte jeg: ”Hold da op, det er voldsomt det her”, siger Anders.
Stive ben og svimmelhed
Det er ikke kun højre øje, som Anders oplever udfordringer med. Næsten et år tidligere, mens kalenderlyset og hans børn tæller dagene til juleaften i 2021, begynder hans krop at opføre sig anderledes.
– Jeg fik nogle mærkelige symptomer. Stive ben, svimmelhed og problemer med maven, men jeg troede ikke, at det var noget alvorligt, siger Anders, som trods sin svimmelhed godt kan passe sit arbejde som mejerist hos Arla Bislev.
Efter et stykke tid går han alligevel til læge, som først tror, det er en løs øresten. Men da de efter 3-4 konsultationer stadig ikke er klogere på, hvad Anders fejler, bliver han henvist til en neurolog og MR-scannet.
Jeg var bange for, om jeg nogensinde kom tilbage.
En uges tid senere ringer neurologen med en ubehagelig mistanke: Hun mener, at Anders har sclerose, men sender ham videre til yderligere undersøgelser.
– Det var noget af et chok. Hun var ikke helt sikker, så der gik jeg stadig og håbede på, at det ikke var det. Midt i oktober 2022 får Anders sin diagnose: attackvis multibel sclerose.
– Jeg havde været inde at google mine symptomer, så jeg havde nok indset, at det var det, siger han.
Derfor er personalet på sygehuset også ekstra opmærksomme på Anders, da han kommer ind med sløret syn på højre øje. Det er sclerosen, der har angrebet hans synsnerve. Anders kommer straks i behandling for synsnervebetændelsen og bliver samtidig sygemeldt fra sit arbejde hos Arla Bislev.
Ikke arbejde fuld tid eller foran skærm
Sygemeldingen er hård for Anders. Han er rastløs, savner kollegaerne og bekymret for fremtiden.
– Jeg var bange for, om jeg nogensinde kom tilbage, og om sygdommen ville udvikle sig, siger Anders.
Efter et halvt års sygemelding starter Anders i april 2023 i arbejdsprøvning for at finde ud af, hvor meget han kan klare at arbejde på mejeriet.
Ryger jeg nu ud af vagten, fordi jeg kunne jo nærmest ingenting af det, jeg kunne før.
De første uger er han der henholdsvis seks og otte timer om ugen, og selv om han er lykkelig for at være tilbage, er det ikke nemt.
– Jeg blev træt i øjnene, og mit syn blev sløret af at se på skræm i længere tid. Jeg kæmpede mig igennem nogle uger, indtil jeg måtte sige til min leder, at det ikke gik så godt med skærmarbejde, siger Anders og fortsætter:
– Det kunne han heldigvis godt forstå og sagde, at de ville prøve at finde nogle andre opgaver til mig. Opgaverne er dog ikke det eneste, der udfordrer Anders.
Artiklen fortsætter under billedet.
Siden Anders startede på sin medicin mod sclerose, har han ikke haft flere attacks.
Da arbejdstiden øges til 20 timer om ugen, begynder han at blive presset.
– Jeg var træt i min krop, og jeg fik ikke passet min træning, som jeg skulle. Overskuddet var heller ikke særlig stort derhjemme. Det var for hårdt, siger Anders, som derfor igen må tage fat i sin leder.
– Der var jeg godt nok nervøs. Ryger jeg nu ud af vagten, fordi jeg kunne jo nærmest ingenting af det, jeg kunne før, siger Anders.
Ny funktion 16 timer om ugen
Selv om Anders’ leder er forstående, kan han ikke love noget. Han er nødt til at snakke med produktionschefen først.
Bislev Mejeri er et super godt sted at være, og jeg er så glad for min nye funktion.
Efter nogle lange dage i uvished får Anders endelig besked: Mejeriet gerne vil ansætte ham i et fastholdelsesfleksjob 16 timer om ugen.
– Det blev jeg mega glad for. Bislev Mejeri er et super godt sted at være, og jeg er så glad for min nye funktion, hvor jeg skal kalibrere temperaturfølere, trykfølere og flowmålere, siger Anders, som nu arbejder fire timer fire dage om ugen.
Han har fleksibel mødetid, mulighed for selv at tilrettelægge sine opgaver og fri hver onsdag, hvor han træner.
Jeg har en rigtig god leder og tillidsrepræsentant, som har kæmpet en kamp for mig.
Siden Anders startede på sin medicin mod sklerose, har han ikke haft flere attacks. Selv om sygdommen også har betydet, at han ikke længere kan løbe og har problemer med balancen, er han positiv omkring fremtiden:
– Det har betydet alt for mig, at jeg kunne blive herude. Jeg har en rigtig god leder og tillidsrepræsentant, som har kæmpet en kamp for mig, og produktionschefen og mejerichefen har også været åbne og forstående. De har alle sammen gjort et fantastisk stykke arbejde.
Fødevareforbundet NNF hjalp med paragraffer og regler
Da Anders Sloth Bendtsen under sin sygemelding blev indkaldt til jobafklaringsforløb i Jobcenter Aalborg, kontaktede han Fødevareforbundet NNF.
– Det havde jeg aldrig prøvet før, så jeg var lidt nervøs, siger Anders, der blev sat i forbindelse med konsulent i A-skade og sociale sager Ghita Elmo Andersen, som har hjulpet ham gennem hele forløbet.
– Ghita har været med til alle møderne med kommunen, og det var fint at have en med, der vidste noget om alle paragraffer og regler. Det har givet noget tryghed, at hun kunne forklare, hvis jeg havde spørgsmål, siger Anders.
Ghita Elmo Andersen sender også roser til Aalborg Kommune:
- Kommunen har ydet en stor indsats, og vi har haft et godt samarbejde i bestræbelserne på, at Anders blev hjulpet til fastholdelse på sin arbejdsplads, siger hun.
Hvad er sclerose?
Sclerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig ved forskellige symptomer som fx føleforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller hukommelses- og koncentrationsbesvær. Sygdommen viser sig forskelligt afhængigt af, hvilken type sclerose, du har.
Der findes tre forskellige former for multipel sclerose:
Attakvis, primær progressiv og sekundær progressiv sclerose. Anders Sloth Bendtsen har attakvis sclerose, som mere end otte ud af ti, der diagnosticeres med sclerose, har. Attakvis sclerose er kendetegnet ved såkaldte attaks, som er et sygdomsangreb, der kan vare i dage, uger og nogle gange måneder.
Der er ingen medicinsk behandling, som kan helbrede sclerose, men der findes flere former for behandling der kan bremse sygdommens udvikling.
Kilde: Scleroseforeningen