Foto af Rune Evensen
Nyhed

Skatteminister: En CO2-afgift får ikke lov til at ødelægge fødevareindustrien

Skatteminister Jeppe Bruus (S) slår fast, at fødevarearbejderne ikke skal frygte en kommende CO2-afgift: ”Danmark er et landbrugsland”

At der vil blive en indført en CO2-afgift, der skal være med til at sikre en reduktion af landbrugets udledning af CO2, ligger helt fast.

Det konstaterede skatteminister Jeppe Bruus (S), da han mandag den 6. november besøgte Fødevareforbundet NNF’s Forbundsmøde 2023. Han kan ikke løfte sløret for, hvordan en afgift konkret vil blive skruet sammen, men han beroliger de 103 tillidsvalgte, der deltog i Forbundsmødet, og deres kolleger hjemme på virksomhederne:

Det kan godt være, politikere er dumme. Men vi er ikke dumme nok til at slagte en høne, der lægger guldæg.
- Skatteminister Jeppe Bruus

- En ny CO2-afgift får ikke lov til at ødelægge dansk fødevareindustri. En ny CO2-afgift kommer ikke til at stjæle jeres arbejdspladser. Sådan kommer vi ganske enkelt ikke til at skrue den sammen, forklarede skatteministeren og fortsatte:

- Danmark er et landbrugsland. Og jer i fødevareindustrien, I leverer massivt til dansk eksport, til betalingsbalancen og til arbejdsmarkedet med tusindvis af arbejdspladser. Ikke mindst rigtig mange gode arbejdspladser for folk med korte uddannelser, som hellere vil arbejde, end at sidde på skolebænken. Det kan godt være, politikere er dumme. Men vi er ikke dumme nok til at slagte en høne, der lægger guldæg, slår Jeppe Bruus fast.

Flere – ikke færre arbejdspladser

Lytter man til virksomhederne eller landbrugets interesseorganisationer, er der ikke meget positivt at sige om en kommende CO2-afgift - tværtimod. En CO2-afgift kan næsten blive dødsstødet for dansk landbrug og dermed for dansk fødevareindustri.

I modsætning til hvad dommedagsprofeterne har spået, så tyder alt på, at der bliver flere arbejdspladser. Ikke færre. Eksporten stiger. Den falder ikke.
- Skatteminister Jeppe BRuus

Men Jeppe Bruus tegner et noget mere positivt billede af, hvilken betydning en CO2-afgift kan få for den danske fødevarebranche. Han lægger nemlig op til, at de penge, der opkræves i afgifter, bliver tilbageført til erhvervet – og mere til.

- Men i modsætning til hvad dommedagsprofeterne har spået, så tyder alt på, at der bliver flere arbejdspladser. Ikke færre. Eksporten stiger. Den falder ikke. Regeringen vil knokle for, at klimaafgiften på landbruget bliver sammensat på en klog og fremtidssikret måde, fastslår skatteministeren.

Og så understreger han, at en afgift skal indrettes på en måde, så alle involverede parter føler sig hørt og kan se sig selv i det.

Skatteministerens budskaber blev vel modtaget af tilhørerne – der dog samtidig opfordrede ministeren til at komme i arbejdstøjet. Usikkerheden om en kommende afgift frustrerer både arbejdsgivere og lønmodtagere.