Artiklen er bragt første gang i maj 2022.
Over 350.000 kroner. Så mange penge manglede ca. 180 medarbejdere hos kagefabrikken Bisca at få i feriepenge, pension og søgnehelligdagstillæg. Problemet opstod i november 2020, da Bisca fik et nyt firma til at stå for medarbejdernes løn. Da medarbejderne fik den første lønseddel, opdagede de, at der var noget galt.
– Vi blev snydt for nogle penge på vores søgnehelligdagsopsparing, ferieopsparing og pension, siger tillidsrepræsentant Gitte Larsen og fortsætter:
– Jeg tror ikke, at firmaet gjorde det bevidst. De vidste bare ikke bedre. De tror, at deres system kan det hele, og vi alle sammen er omfattet af den samme overenskomst, men nogle kollegaer er jo funktionærer, og andre i den tekniske afdeling er omfattet af en anden overenskomst. Det tager deres lønsystem ikke højde for.
Vi blev snydt for nogle penge på vores søgnehelligdagsopsparing, ferieopsparing og pension.
De kontaktede derfor Fødevareforbundet NNF, hvor faglig konsulent Lisbeth Kildegaard Andersen modtog lønsedlerne:
– Da jeg tjekkede dem, kunne jeg hurtigt konstatere, at der var sket en fejl, siger hun.
Får ikke den løn, der er aftalt i overenskomsten
Medlemmerne af Fødevareforbundet NNF, som arbejder hos Bisca, er omfattet af den fødevareindustrielle overenskomst, som er indgået mellem DI og Fødevareforbundet NNF. I 2022 optjener medarbejderne 9,25% af deres løn til deres fritvalgskonto, som de kan bruge på frihed, løn eller pension. I overenskomsten står der: ”Når medarbejderen vælger fritvalg som løn eller frihed, skal der beregnes feriepenge, søgnehelligdagstillæg og pension af beløbet”.
Konsekvensen bliver, at vores medlemmer ikke får den løn, der er aftalt i overenskomsten.
Men Biscas lønfirma beregnede hverken søgnehelligdagstillæg, feriepenge eller pension af medarbejdernes fritvalg.
– Fritvalg er en del af lønnen, og derfor skal der beregnes søgnehelligdagstillæg, feriepenge og pension af fritvalgsbeløbet, når man vælger det til løn eller frihed. Men det gjorde lønfirmaet hos Bisca ikke, og jeg har kendskab til flere andre sager, hvor vi også har hjulpet medlemmer med at få deres penge, siger Lisbeth Kildegaard Andersen og fortsætter:
– Mange virksomheder misforstår det og beregner kun søgnehelligdagstillæg, feriepenge og pension af grundlønnen. Eller også går de ud fra, at deres lønfirma har styr på det. Det er sjældent i ond mening, men konsekvensen bliver, at vores medlemmer ikke får den løn, der er aftalt i overenskomsten.
Artiklen fortsætter under boksen.
FÆRRE PENGE AT HOLDE FRI OG FERIE FOR
Jens er fødevarearbejder og omfattet af den fødevareindustrielle overenskomst. Han arbejder 37 timer om ugen og får 150 kroner i timen. Det giver Jens en løn på:
5.500 kroner om ugen.
Derudover får han i 2022 ifølge overenskomsten, hvad der svarer til 9,25% af sin løn indbetalt til sin fritvalgskonto. Det betyder, at Jens opsparer:
513,38 kroner på sin fritvalgskonto om ugen.
Af de 513,375 kroner skal der beregnes feriepenge, pension og søgnehelligdagstillæg, som skal sættes ind på Jens' feriepengeopsparing, pensionsopsparing og søgnehelligdagsopsparing.
Pension | 8% | 41,07 kr./uge |
Ferieopsparing | 12,50% | 64,17 kr./uge |
Søgnehelligdagstillæg | 3,50% | 17,97 kr./uge |
Det er små beløb, men på ét år kan det løbe op i omkring 1.800 kroner i pension og 2.800 kroner i feriepenge. Konsekvensen bliver, at Jens får færre penge ind på sin pensionsopsparing, søgnehelligdagsopsparing og feriepengeopsparing.
Han har stadig ret til at holde 25 feriedage som alle andre lønmodtagere, men fordi beløbet på hans feriepengeopsparing er mindre, er der færre penge at fordele ud over de 25 dage. Det bliver derfor dyrere for ham at holde ferie. Det samme gælder for søgnehelligdage.
Husk at tjekke lønsedler
Både Bisca, Fødevareforbundet NNF og DI var enige om, at der var sket en fejl, og til sidst lykkedes det også at få lønfirmaet til at forstå, hvad problemet var. I september 2021 blev de ca. 180 medarbejderes fritvalgskonti efterreguleret, og tilsammen fik de udbetalt omkring 350.000 kroner.
– Igennem alt det her har vi fået en kæmpe hjælp af konsulenterne i Fødevareforbundet NNF. Det er helt klart på grund af dem, at vi har fået styr på det. Og der er ingen tvivl om, at er man den mindste smule i tvivl om, om det er rigtigt, så står de klar til at hjælpe, siger Gitte Larsen.
Der er ingen tvivl om, at er man den mindste smule i tvivl om, om det er rigtigt, så står Fødevareforbundet NNF klar til at hjælpe
Det er stadig det samme firma, som står for lønnen hos Bisca, men alt ser ifølge Gitte Larsen fint ud nu. Hun opfordrer dog fortsat kollegaerne til at holde et vågnet øje med deres lønsedler.
– Det er kommet meget bag på mig, at folk er ikke særlig gode til at tjekke deres lønsedler. Derfor opfordrer jeg kollegaerne til at notere ned, hvor mange timer de er på arbejde hver dag og så kigge efter, om deres timetal er korrekt, og om de har fået det rigtige i fritvalg, når de får deres lønseddel. Er der noget, de er i tvivl om, laver vi en beregning eller kontakter Fødevareforbundet NNF.
Få tjekket din lønseddel
Få din tillidsrepræsentant eller en faglig konsulent til at tjekke dine lønsedler. Hvis du selv kan se, at fritvalgsbeløbet ikke er indberegnet i den ferieberettigede løn, er du i tvivl kontakt os.
Så meget optjener du på din fritvalgskonto
Fritvalgsordningen er en del af overenskomsten for de fleste medlemmer af Fødevareforbundet NNF. Det er den enkelte overenskomst, der fastlægger, hvor stor en procentdel af lønnen arbejdsgiveren skal indbetale til fritvalgskontoen.
Slagterindustri
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder under slagterioverenskomsten, får 9,20% af deres løn sat ind på fritvalgskontoen.
Fødevareindustri
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der arbejder under den fødevareindustrielle overenskomst, får 9,25% af deres løn sat ind på fritvalgskontoen.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der arbejder under den fødevareindustrielle overenskomst – forædling – får 9,20% af deres løn sat ind på fritvalgskontoen.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der arbejder på industrioverenskomsten med Danske Slagtermestre (DSM), få 9,90% af deres løn sat ind på fritvalgskontoen.
Mejeri
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder på mejeriernes fællesoverenskomst, har en individuel fritvalgskonto, der udgør 5,88% af lønnen.
Butik
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder som bagere under overenskomsten med Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA) får sat 10,05% af deres løn ind på fritvalgskontoen.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder som slagtere under overenskomsten med Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA) får 10,55% af deres løn sat ind på fritvalgskontoen.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder under overenskomsten med Coop får sat 10,05% af deres løn ind på fritvalgskontoen.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder under produktionsoverenskomsten, får sat 7% af deres løn ind på den særlige opsparing.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder under håndværkbageroverenskomsten, får sat 8,5% af deres løn ind på den særlige opsparing.
Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder under butiksoverenskomsten med Danske Slagtermestre (DSM) får sat 8,7 % af deres løn ind på deres fritvalgskonto.