Ungdommen stiller skarpt på branchens største udfordringer
Det er en af den slags mørke, våde januardage, hvor det føles som om, at det aldrig rigtig bliver lyst. Alligevel er der lys, liv og ivrig debat inden døre ved træf i Fødevareforbundet NNF Ungdom i Silkeborg.
36 unge fødevarearbejdere er samlet i to dage for at diskutere branchens store spørgsmål – og for at hygge sig imens. Og der er god liv i debatten, når de unge diskuterer alt fra klima til den danske model.
Vi skal gøre op med uddannelsessnobberiet
Et af træffets tilbagevendende emner er, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. For mejeristen Agnes Stengaard Bülow-Olsen på 21 år starter det med, at vi får gjort op med fortællingen om, at hvis man vælger en erhvervsuddannelse, er det fordi, man ikke er klog nok til gymnasiet.
- Jeg startede selv på HTX for at følge mine kammerater, og jeg var ulykkelig i det, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Agnes Stengaard Bülow-Olsen er med på ungdomstræffet for at finde ud af, om et større engagement i fagforeningen kunne være noget for hende.
Hun stoppede efter blot to uger og skiftede til mejeristuddannelsen, og det har hun aldrig fortrudt. Nu er hun udlært og tjener ’fornuftige’ penge – længe inden de kammerater, der valgte gymnasievejen.
- Så kan man komme ind på boligmarkedet, hvis man ønsker det, eller man kan spare op til at rejse. Jeg synes, at det giver en masse muligheder, siger hun.
”Jeg er her for sammenholdet”
En anden deltager er 27-årige Anders Plessner Koch. Økonomien under uddannelsen har spillet en stor rolle i hans eget valg, så han mener også at et større fokus på det er vejen frem.
- Jeg tror, at flere ville vælge det, hvis de kendte til lønnen under uddannelsen, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Anders Plessner Koch kunne godt se sig selv som tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant en dag.
Anders er voksenlærling på slagteriet i Ringsted, og han var ikke i tvivl om, at han skulle med til i ungdomstræf.
- Jeg er her for sammenholdet. Det er vigtigt at støtte op om fagforeningen og det, som vores forfædre brugte så meget tid på at kæmpe for, siger han.
Forhandlingerne er højaktuelle
Et uundgåeligt emne på ungdomstræffet i år er de aktuelle overenskomstforhandlinger. Deltagerne fik derfor som noget af det første et oplæg fra en forbundets forhandlere, og det var både Anges og Anders glade for.
- Det er jo noget af det, som jeg sidder og snakker om med mine kolleger på arbejdet lige nu, siger Agnes.
Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg er en del af sådan noget.
Anders Plessner Koch vil klart anbefale andre unge at deltage i lignende arrangementer i Fødevareforbundet NNF Ungdom. Han kunne godt se sig selv som tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant en dag, og ungdomstræffet som en god lejlighed til at lære mere – og have det hyggeligt med andre unge imens.
- Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg er en del af sådan noget, siger han.
Ungdomstræffet affødte også et klart signal fra de unge til regeringen vedrørende planerne om at afskaffe store bededag. Se de unges budskab på Facebook her.
Se flere billeder fra ungdomstræffet her: