
Fem millioner romkugler på fem år
Hele 4.000 procent. Så meget steg overskuddet i bagerforretningen, da Baks Bakery and Deli i 2018 vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved Foodexpo i Herning.
Siden konkurrencen har de solgt over fem millioner romkugler hos mange forskellige forhandlere og åbnet en kombineret café og bageri ved Middelfart station, hvor romkuglerne også bliver solgt.
Når kunderne kommer ind efter romkugler, kan jeg høre, at de også roser vores øvrige sortiment.
De populære romkugler har ifølge tillidsrepræsentant og konditorchef Torben Holm også haft en afsmittende effekt på bageriets andre produkter:
- Når kunderne kommer ind i caféen efter romkugler, kan jeg høre, at de også roser vores øvrige sortiment. Det er både brød, kager og sandwich, som de er vilde med, fortæller han.
Udvidelse af forretningen betød flere kollegaer
Den store succes og medieomtalen i 2018 resulterede i en kæmpe omvæltning for Baks Bakery and Deli. Hvad der før var en lille håndværksbager, er nu en forretning med 60 medarbjedere og lokaler på 500 kvadratmeter, som formentlig skal udvides 300 kvadratmeter mere.
Mange kollegaer har meldt sig ind i Fødevareforbundet NNF, fordi jeg fortæller dem om fordelene ved det.
De mange nye kollegaer betød også, at konditorchef Torben Holm blev udnævnt til tillidsrepræsentant. En rolle, som han befinder sig godt i:
- Der er mange kollegaer, der har meldt sig ind i Fødevareforbundet NNF, fordi jeg fortæller dem om fordelene ved det. Især er der mange, der kan se fordelen ved, at de har indflydelse på overenskomsten. Jeg har fået rigtig god støtte af Fødevareforbundet NNF, som har klædt mig på med kurser, siger Torben og fortsætter:
- Vi har et godt samarbejde med ledelsen og skal ikke råbe højt for at få det, som vi beder om. Generelt trives vi rigtig godt her. Forholdene og arbejdstiderne er gode, lokalerne er lækre, og vi får de bedste arbejdssko og vasketillæg.
Fra andenrangsprodukt til gin- og whiskeykugler
Romkuglerne er så stor en succes, at virksomheden har indgået aftaler med flere store samarbejdspartnere - blandt andet den franske chokoladeproducent Valrhona Chocolaterie, der anses som en af verdens førende producenter indenfor mørk, bitter chokolade.
- Det er jo en kontrast til den originale romkugle, som på en eller anden måde altid har været et andenrangsprodukt, siger bagermester, ejer og direktør Carsten Bjørn Bak Matthiesen.
Til juni vil folk gerne holde ferie. Derfor producerer vi hele tiden for meget, som vi så fryser ned og bruger fra juni til september, hvor vi slet ikke producerer.
Romkuglerne med den meget luksuriøse Crand Cru chokolade fås i tre forskellige varianter med gin, whiskey eller rom, som også er af fin kvalitet.
- Vores nyeste samarbejdspartner er RumISH, som laver alkoholfri rom. Jeg har været på en messe i Tyskland, og her fandt jeg ud af, at der er mange unge tyskere, som fravælger alkohol. Det tror jeg er en udvikling, som vi også vil se i Danmark. Desuden er der gravide og mennesker som på grund af religion ikke drikker alkohol. Så jeg tror, der er et marked for den variant, siger han.
Klik dig frem i billedgalleriet og se produktionen i bageriet: