Det var nyheden om en ny overenskomst, der fik Simon til at tjekke sine lønsedler. Efter at have kigget på dem blev han i tvivl om, hvorvidt han havde fået de penge i pension, som han havde ret til.
Jeg kan rigtig godt lide min mester, og tanken om at bede ham om penge var svær
Simon arbejder i en lille slagterbutik, og hans mistanke gjorde ham ubehagelig til mode.
- En del af mig havde faktisk ikke lyst til at finde ud af det. Jeg ved godt, at det er mine penge. Det er min ret at få dem. Men jeg kan rigtig godt lide min mester, og tanken om at bede ham om penge var svær, siger Simon.
Simons ven havde tidligere fået hjælp af faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF Steen Munk Nielsen, og vennen opfordrede Simon til at kontakte Steen.
- Min ven sagde, at Steen helt sikkert ville hjælpe mig. Og jeg ville aldrig selv kunne gennemskue, om der reelt var fejl på lønsedlerne, og hvor mange penge jeg manglede, siger Simon.
Gik selv til mester
Simon fik sendt sine lønsedler til Steen, der hurtigt kunne konstatere, at noget var galt. Det krævede en dialog med Danske Slagtermestre og Simons mester at finde ud af præcis hvor mange penge, han skulle have.
Det ville være mærkeligt, hvis vi ikke talte om det. Som en elefant i rummet.
Simon skulle derfor tage stilling til, om han selv eller Steen skulle tage snakken med mester.
- Jeg besluttede hurtigt, at det ville jeg selv. Vi går jo op ad hinanden hver dag. Det ville være mærkeligt, hvis vi ikke talte om det. Som en elefant i rummet, siger Simon og fortsætter:
- Min mester tog det heldigvis rigtig pænt. Han sagde med det samme, at vi bare skulle finde ud af, hvor meget jeg manglede, så jeg kunne få dem.
Steen snakkede med Danske Slagtermestre, og de blev enige om, at Simon manglede 137.000 kroner i pension og 17.000 kroner på fritvalgsordningen.
- Steen var rigtig god til at informere mig undervejs. Jeg synes, det var rart lige at få en opdatering undervejs i forløbet, når der var noget nyt, eller hvis der var ventetid, siger Simon.
“Det lærer man ikke lige i folkeskolen”
Simon synes, at han havde et rigtig godt forløb med både Fødevareforbundet NNF og sin mester. Efterfølgende har han tænkt over, hvorfor det krævede en del overvindelse for ham at få sagt det til sin mester.
- Jeg vidste jo, at han aldrig ville gøre det med vilje. Så en del af mig synes ikke, det var fair over for ham. Samtidig er jeg 24 år, og jeg startede i lære som 20-årig. I så mange år har jeg enten ingen løn fået - eller en mindre løn. Nu får jeg jo mange penge. Jeg tror, jeg følte mig lidt krævende.
Der er ifølge Simon en del ting i voksenlivet, som han godt kunne have brugt lidt information om, da han gik i skole.
- Jeg skal jo virkelig være opmærksom på mine lønsedler. Det er en ny opdagelse for mig. Jeg er i hvert fald glad for, at jeg fik noget hjælp til det. Jeg kunne sagtens have overset det, siger han.
Det her skal du holde øje med på din lønseddel
- Er din timeløn korrekt, og passer antallet af arbejdstimer?
- Får du de tillæg, du skal have, hvis du fx har skæve arbejdstider eller weekendarbejde?
- Bliver der indbetalt til din pension? Det kan du se på din lønseddel, men du kan også tjekke hos dit pensionsselskab.
- Får du feriepenge? Det skal altid fremgå af din lønseddel, hvor meget du har sparet op til at holde ferie for.
- Er der styr på fritvalg eller feriefridage? Mange medlemmer har ifølge deres overenskomst ret til en fritvalgskonto. Det skal fremgå af din lønseddel, hvor stort dit fritvalgstillæg er.
- Har du ikke en fritvalgskonto, opsparer du feriefridage. De skal også fremgå af lønsedlen.
Gode råd
- Tag et billede af din arbejdsplan, når du får den.
- Skriv dine arbejdstimer ned i en kalender eller et hæfte, du kan hente i din lokale afdeling.
- Husk at aftale overarbejde med din arbejdsgiver.
- Har du haft overarbejde, så skriv også de timer ned i kalenderen.
- Er du i tvivl, og har du spørgsmål, så kontakt Fødevareforbundet NNF på tlf.: 38187272 eller mail: nnf@nnf.dk