Hans afdeling er lukket ned. Langt de fleste af hans tidligere kollegaer har forladt slagteriet i Sæby og fundet nyt job andre steder eller er i gang med at uddanne sig til andet arbejde. Men Jens Erik Hansen går stadig gennem porten til slagteriet hver dag.
Jeg har arbejdet her i 30 år og er vant til, at der er folk omkring mig næsten hele tiden. Lige pludselig er her meget tomt.
Opgaven som tillidsrepræsentant er på papiret slut, men frem til februar 2024 bestyrer han jobbanken og hjælper de sidste kollegaer med at komme videre efter lukningen.
– Det er specielt at være her. Jeg har arbejdet her i 30 år og er vant til, at der er folk omkring mig næsten hele tiden. Lige pludselig er her meget tomt, siger Jens Erik Hansen og fortsætter:
– En dag gik jeg over i produktionen for at se, hvordan det så ud derovre. Det gjorde kraftedeme ondt. Det er selvfølgelig på grund af alle de minder, man har. Der var altid en frisk bemærkning, når man trådte ind i produktionen. Nu er det hele forladt. Det gjorde sgu ondt at stå i de tomme haller. Det skal man nok holde sig lidt fra.
Lukning af aftenholdet
Jens Erik Hansen havde været reservetillidsrepræsentant i 12 år, da han i januar 2022 overtog posten som tillidsrepræsentant.
– Jeg kendte selvfølgelig godt til udfordringerne, men jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle blive udsat for sådan et forløb som det her. Jeg har næsten ikke prøvet andet end negativt, siger han.
Det var barskt, at vi skulle tage afsked med så mange kollegaer.
Allerede i september 2022 stod han over for sin første alvorlige opgave, da Danish Crown besluttede at nedlægge aftenholdet på slagteriet i Sæby. Et fald i antallet af slagtegrise betød, at 275 nordjyske kollegaer stod til at miste deres arbejde.
– Det var barskt, at vi skulle tage afsked med så mange kollegaer, siger Jens Erik Hansen og fortsætter:
– Det var svært at vide, hvilke beslutninger der var de rigtige. Det har generelt været en udfordring at finde balancen mellem, hvad der skulle til for at sikre slagteriets overlevelse, og hvad der var bedst for mine kollegaer.
Det lykkedes at nedbringe antallet af fyringer til omkring 120, men udfordringerne var langtfra slut.
Et kæmpe kulturchok
I februar 2023 måtte Jens Erik Hansen sende 50 kollegaer på arbejdsfordeling på grund af lavere efterspørgsel på skinke på det asiatiske marked. To måneder senere stod han ansigt til ansigt med alle kollegaerne i slagteriets kantine og var med til at overbringe dem nyheden om, at deres arbejdsplads var indstillet til lukning.
– Folk var i chok. Mange kollegaer havde været her i rigtig mange år og havde brug for at blive samlet op, siger Jens Erik Hansen.
Der blev iværksat en kæmpe indsats for at få så mange som muligt hurtigt videre i nyt job eller uddannelse, men for Jens Erik Hansen har det også været vigtigt fortsat at tage hånd om kollegaerne.
– Socialplanen fokuserer meget på, at vi skal hjælpe kollegaerne videre arbejdsmæssigt. Men folk skal også hjælpes følelsesmæssigt. Det har jeg talt med Fødevareforbundet NNF om, så jeg håber, der vil være større fokus på det, hvis en lignende situation opstår et andet sted, siger Jens Erik Hansen og fortsætter:
– Der er stadig mange, der har brug for hjælp. Nogen af dem, der kommer forbi mig herude, knækker helt sammen. Kollegaer, der er overflyttet til andre slagteriet, opdager, at det er for stor en omvæltning at skulle rives op fra sit netværk. Andre har rigtig svært ved at gå derhjemme og søge det ene job efter det andet, uden det lykkes. Det er hårdt, når man har været her i 15-20 år og aldrig har været ledig. Derudover har man måske ikke de kompetencer, der skal til, for at være attraktiv for arbejdsmarkedet. Det er et kæmpe kulturchok for mange.
Altafgørende opbakning
Selv har han haft for travlt med praktiske opgaver til at være påvirket. Men efter slagteriet er lukket, og kollegaerne er forsvundet, er der blevet mere plads til refleksion.
– Det har været en rigtig svær og barsk periode at være tillidsrepræsentant i, og indimellem har jeg ikke sovet så meget. Heldigvis havde jeg nogle gode tillidsvalgte omkring mig heroppe, og vi har altid været gode til at bruge hinanden. Det er grunden til, at jeg er kommet igennem det – at jeg har haft nogen omkring mig, der bakkede op om beslutningerne, og hele tiden kendte til de udfordringer, vi blev stillet overfor.
Det fællesskab vi har blandt kollegaer og tillidsvalgte, er helt unikt. Det er nok noget af det, jeg vil tænke tilbage på
Netop fællesskabet på slagteriet er noget af det, Jens er mest stolt af, når han ser tilbage:
– Det fællesskab vi har blandt kollegaer og tillidsvalgte, er helt unikt. Vi har altid haft et super godt samarbejde og været gode til at bruge hinanden. Det er nok noget af det, jeg vil tænke tilbage på, siger han.
Tilbud fra Danish Crown
Hvad fremtiden byder på for Jens Erik Hansen, ved han ikke endnu. Indtil videre skal han bestyre jobbanken frem til februar, og så afventer han, at Danish Crown kommer med et tilbud til ham.
– Det er lidt frustrerende, at jeg ikke har styr på, hvad der skal ske. Jeg havde nok regnet med, at jeg skulle have det her job i mange år, siger han og fortsætter:
– Sådan ved jeg, at mange af mine tidligere kolleger også har haft i løbet af de sidste seks måneder. De er kommet godt videre, og det tror jeg også, at jeg gør.
FAKTA: Sådan er det gået de fyrede slagteriarbejdere
693 slagteriarbejdere blev opsagt i forbindelse med lukningen.
468 er ikke længere ledige.
16 er gået på pension eller efterløn, mens 452 er i arbejde eller under uddannelse. Af dem er 141 fortsat hos Danish Crown.
225 er tilmeldt Jobcenteret og altså fortsat ledige.