”Alle skal have ret til en værdig tilbagetrækning"
Sådan lød Fødevareforbundet NNF’s slogan, da forbundet tilbage i 2017 skruede op for kampen for at sikre de lønmodtagere med de længste og hårdeste arbejdsliv ret til tidligere pension.
I oktober 2020 blev loven om Ret til Tidlig Pension vedtaget, og pr. 1. august 2021 har de lønmodtagere, der startede deres arbejdsliv allerede i teenageårene, kunnet søge om ret til at gå på pension optil tre år tidligere end deres fødselsattest tilsiger. Det har 80.600 indtil videre valgt at gøre, skriver Beskæftigelsesministeriet.
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast glæder sig over, at så mange har gjort brug af ordningen:
- Vi kunne se, at en stor del af vores medlemmer ville have rigtig svært ved at blive på arbejdsmarkedet frem til deres pensionsalder. Og vi mente, at en værdig og respektfuld afsked fra arbejdsmarkedet ikke burde være forbeholdt dem med lange uddannelser og hæve-sænkebord. At 80.600 lønmodtagere har søgt om ret til tidlig pension siger jo, at vi så rigtigt. Vores daværende pensionssystem manglede en rettighedsbaseret adgang til en lavere pensionsalder. Det har vi nu fået, og det er rigtig godt, forklarer Ole Wehlast.
Jeg kan umiddelbart se i hvert fald 80.600 gode grunde til at ordningen er en succes. Det må da feje kritikerne af banen.
Pensionssystemet til debat
Ret til tidlig pension er ikke blomst, der har groet i de borgerlige partiers baghave. Og lige siden Mette Frederiksen (S) første gang i januar 2019 præsenterede sine tanker om at realisere Fødevareforbundet NNF’s krav om at sikre alle ret til en værdig tilbagetrækning, har borgerlige politikere tordnet mod ordning. Men det må ophøre nu, mener Ole Wehlast:
- Når så mange lønmodtagere har ansøgt om ret til at trække sig lidt tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, så må kritikken af ordningen da forstumme. Jeg kan umiddelbart se i hvert fald 80.600 gode grunde til at ordningen er en succes. Det må da feje kritikerne af banen, konstaterer han.
Ifølge Beskæftigelsesministeriet var der pr. 1. juli 2023 58.700 borgere, der havde fået tildelt ret til tidlig pension, og 11.700 var på ydelsen.
- For mig at se cementerer tallene, at ordningen virker lige præcis, som vi ønskede. Det er et sikkerhedsnet for dem, der startede deres arbejdsliv i en tidlig alder. De kan blive på arbejdsmarkedet, så længe de ønsker det, men siger kroppen stop, eller drømmer de om at tage hul på deres pensionstilværelse, så har de retten til selv at bestemme. De skal ikke stå med hatten i hånden og håbe på en hjertevarm sagsbehandler – de kan selv træffe deres eget valg. Det er både værdigt og retfærdigt. Det er lige som det skal være.
FAKTABOKS
Hvert tredje medlem af Fødevareforbundet NNF’s a-kasse, der kan søge ret til tidlig pension, er blevet godkendt til ordningen
I alt er 80.600 borgere blevet tilkendt tidlig pension, siden det blev muligt at søge i august 2021 – heraf er 757 medlemmer af Fødevareforbundet NNF’s a-kasse. A-kassen har i alt 2.470 personer med alderen til at søge, så det betyder, at hvert tredje medlem med muligheden for at søge er blevet tilkendt ordningen.
- Det et højt tal, og det viser, at ordningen har ramt plet og er til stor gavn for vores medlemmer, siger forbundsformand Ole Wehlast.
Kun i Dansk Metals a-kasse er en større andel af de søgeberettigede medlemmer blevet tilkendt tidlig pension – nemlig 34,3 procent.