Nyhed

Knoglebrud i kølerummet: Måtte kravle efter hjælp

En almindelig arbejdsdag udviklede sig dramatisk, da lagermedarbejder Jan Rumpelthiin overså et hul imellem en lastbil og en læsserampe i kølerummet på Thise Mejeri. Han brækkede benet og var sengeliggende i fire uger, men med genoptræning og støtte fra Thise er han nu tilbage på fuld tid.

En dag i april 2022 er lagermedarbejder Jan Rumpelthiin på arbejde i kølerummet på Thise Mejeri. Han overser et hul imellem en lastbil og en læsserampe.

Først troede jeg ikke, jeg havde brækket noget, for jeg kunne gå. Men min kollega og jeg blev enige om at ringe til en ambulance.
- Jan Rumpelthiin

Da han falder, brækker han lårbenet og er med sine egne ord “noget hvid i hovedet”, da han kravler væk derfra.

- Først troede jeg ikke, jeg havde brækket noget, for jeg kunne gå. Men min kollega og jeg blev enige om at ringe til en ambulance. Så lå jeg på hospitalet i tre dage og blev sat sammen med metalskruer, siger Jan Rumpelthiin.

Allerede en uge efter Jans ulykke bliver han kontaktet af kommunen og Thise Mejeri. Sammen lægger de en plan for hans genoptræningsforløb.

- Der kom en fysioterapeut hjem til mig hver fjortende dag. I starten måtte jeg kun ligge i sengen. Jeg kom først op af den, da der var gået fire uger. Jeg var glad for, at det var forår, så jeg ikke skulle ligge og blive deprimeret i vintermørket, siger han.

Afdelingsleder bankede på

14 dage efter ulykken har Jan fået stillet sit behov for at se fjernsyn. Det er derfor god timing, da hans spritnye afdelingsleder banker på døren.

- Han var startet, efter jeg var kommet til skade, så vi kendte slet ikke hinanden. Jeg synes, det var rart, at han kom forbi. Han sagde til mig, at jeg også kunne hjælpe ham, fordi jeg er erfaren i kølerummet, siger Jan og fortsætter:

- Vi talte en del sammen igennem hele min periode hjemme, og det gav mig følelsen af, at jeg stadig var noget værd. , siger han.

Da der er gået otte uger, starter Jan langsomt op på sit arbejde i kølerummet igen. Han går med krykker, så meget af det, han skulle før, kan han ikke. Alligevel er det en god oplevelse at komme tilbage, for arbejdspladsen hjælper Jan med at finde opgaver, der passer til det, han kan.

- Der var mange nye, der startede i den periode, og dem kunne jeg hjælpe, siger han.

Var ikke nervøs for omskoling

Hver fjerde uge har Jan et møde på arbejdspladsen med en jobkonsulent fra kommunen, hans afdelingsleder, tillidsrepræsentant og ledelsen.

Hvis jeg skal på deltid en dag, skal det helst være noget jeg selv - og ikke en ulykke - bestemmer.
- Jan Rumpelthiin

Hver gang blev de enige om, hvad de mente, Jan kunne klare af arbejdstid og arbejdsopgaver for den næste periode.

- Det gav mig stor ro, at jeg hele tiden blev fulgt op på. Der er mange ting, man skal forholde sig til, når man bliver syg. Jeg har aldrig været bekymret for, om jeg nu skulle omskoles. Jeg har hele tiden vidst, at mejeriet ville gøre hvad de kunne for at få mig tilbage, siger han.

I dag er Jan endelig kommet tilbage på fuld tid. Det har været hans store ønske fra starten.

- Hvis jeg skal på deltid en dag, skal det helst være fordi, det er noget jeg selv, og ikke en ulykke, bestemmer, siger han.

Jan har nogle anderledes opgaver end før ulykken, og det passer ham godt.

- Jeg er meget nysgerrig af natur, og da jeg og arbejdspladsen ved, at jeg aldrig kan arbejde fuldtid i kølerummet igen, har jeg nu også en anden type opgaver. Jeg laver flere administrative ting og sidder mere på kontor, siger Jan.

Tillidsrepræsentant: "Vi vil gøre rigtig meget for at hjælpe kollegaerne tilbage"

Kaj Andersen er fællestillidsrepræsentant på Thise Mejeri, og han har mange gange været med i processen, når en langtidssygemeldt medarbejder skal retur på jobbet.

- Det er en stor prioritet for mejeriet, at det går ordentligt for sig. Vi vil gøre rigtig meget for at hjælpe kollegaerne tilbage, siger han.

Mejeriet vil gerne hjælpe de langtidssygemeldte med at finde opgaver, der passer til dem, hvis for eksempel deres fysik har ændret sig. Men medarbejderne har også selv en andel i at lykkes, når de kommer tilbage.

- Thise Mejeri vil ikke opfinde et job, men da eksempelvis Jan kom tilbage, var han også selv meget kreativ og god til at finde de arbejdsopgaver, han kunne løse, siger Kaj Andersen.

Thise Mejeri nomineret til pris for håndtering af langtid-sygemeldte 

I januar 2022 var Thise Mejeri nomineret til Skive kommunes CSR-pris ved Skive Business Award. Prisen gives til en virksomhed, der har udvist særlig rummelighed og samtidig opnået gode resultater med integration af personer i jobcentrets målgruppe. Det var en jobkonsulent, der havde indstillet Thise for virksomhedens indsats over for de langtidssygemeldte. Mejeriet fik en flot tredjeplads.

I sin indstilling skrev jobkonsulenten blandt andet:

  • Thise Mejeri udviser stor rummelighed og forståelse for den enkelte borgers situation.
  • De er gode til at tilpasse arbejdsopgaverne og arbejdstiden efter borgerens skånebehov.
  • Virksomheden er realistisk i de krav og forventninger, den stiller til borgerne
  • Borgerne føler sig utrolig godt behandlet og godt integreret arbejdsmæssigt og socialt på arbejdspladsen.