27. september 2022
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

Fra mælk til 30.000 tons salatost

På Kruså Mejeri producerer de udelukkende salatost. Op mod 95 procent af produktionen er til eksport, og især Tyskland er en stor kunde. Se, hvordan mælken bliver til 30.000 tons salatost om året.

30.000 tons. Så meget salatost producerer Arla Foods Kruså Mejeri om året. Mælken hentes hos landmændene, som ejer Arla Foods, og bliver kørt til indvejningen på mejeriet.

Her varmebehandles den, og mejerist Kevin Sjælland tager prøver, så mælken har det rette fedt- og protein-indhold. Langt det meste af arbejdet er automatiseret, og Kevin holder øje med processen via skærmene i skummesalen.

Klik gennem galleriet og blive klogere på, hvordan mælken bliver til salatost.

Når mælken er varmebehandlet, pumpes den ind i ostetankene, hvor mejerist-elev Cecilie Pedersen arbejder. Hun tilsætter kultur og calcium til ostemælken.

Når mælken er varmebehandlet, pumpes den ind i ostetankene, hvor mejerist-elev Cecilie Pedersen arbejder. Hun tilsætter kultur og calcium til ostemælken.

Processen, hvor mælken bliver til ost, sker i en af de seks ostetanke. Efter løben er tilsat, koagulerer mælken, og ostningsprocessen går i gang. Mejeristerne overvåger, at processen forløber som planlagt.

Processen, hvor mælken bliver til ost, sker i en af de seks ostetanke. Efter løben er tilsat, koagulerer mælken, og ostningsprocessen går i gang. Mejeristerne overvåger, at processen forløber som planlagt.

Meget af Cecilies arbejde som mejerist foregår via overvågning på computeren.

Meget af Cecilies arbejde som mejerist foregår via overvågning på computeren.

Osten skæres i stykker af røreværket. Der er skarpe knive på den ene side, og på den anden side er der runde kanter på stålet.

Osten skæres i stykker af røreværket. Der er skarpe knive på den ene side, og på den anden side er der runde kanter på stålet.

Salatosten skal have den rigtige konsistens. Det får den ved at syrne i forme inde i drænrummet, som har den rigtige temperatur.

Salatosten skal have den rigtige konsistens. Det får den ved at syrne i forme inde i drænrummet, som har den rigtige temperatur.

Efter seks timer tages pH af osten for at kontrollere forløbet af syrningen er optimalt.

Efter seks timer tages pH af osten for at kontrollere forløbet af syrningen er optimalt.

Når osten er drænet køres den over i pakkeriet, hvor Malu Bumpursun overvåger maskinerne

Når osten er drænet køres den over i pakkeriet, hvor Malu Bumpursun overvåger maskinerne

Efterfølgende skærer en maskine osten i skiver

Efterfølgende skærer en maskine osten i skiver

Når osten har den rette størrelse, suges den af en maskine over i forme og tilsættes saltlage.

Når osten har den rette størrelse, suges den af en maskine over i forme og tilsættes saltlage.

Til sidst bliver salatosten pakket i folie.

Til sidst bliver salatosten pakket i folie.