Foto af Rune Evensen
Nyhed

Nedslidte Lars har spist piller for at klare arbejdsdagen

61-årige Lars Søndergaard bider smerten i sig hver dag på slagteriet. Han ser frem til at gå på tidlig pension, men er bekymret for de unge, der skal knokle, til de er meget ældre.

– Aldrig i livet om jeg kunne finde på at fortsætte med at arbejde, til jeg er 67 år. Jeg vil have tid med mine børnebørn. Jeg vil passe dem, når de er syge, og jeg vil leve et godt pensionistliv.

61-årige Lars Søndergaard er helt klar i mælet. Han har snart 40-års jubilæum på Danish Crown i Horsens, og før det arbejdede han på fabrik.

Jeg kan snart ikke holde til det mere.
- Lars Søndergaard, slagteriarbejder

Lars har været i mange forskellige afdelinger på slagteriet, og selvom han har været glad for det, så fortæller hans krop ham tydeligt, at det snart er nok.

– Jeg kan snart ikke holde til det mere. Det er hårdt at stå på et slagteri, og man bliver slidt ned uanset hvad, man laver der. I dag går jeg rengøringstjek og sliber knive, siger han.

Smertestillende piller hver dag

For syv år siden fik Lars så ondt, at han ikke kunne sove på sin højre side. Der var ingen behandling, for hans kraveben er slidt i stykker, og hans nervesystem i højre arm fungerer ikke, som det skal.

– Lægerne siger, det er, fordi jeg har skåret skinker. Jeg gik til genoptræning, men til sidst fik jeg at vide, at de ikke kunne hjælpe mig. De sagde til mig, at jeg måtte passe så godt på mig selv, som jeg kunne, fortæller han.

Lars har længe holdt ud på trods af smerter, og han bider dem for det meste i sig. Tidligere har han i perioder spist ni smertestillende tabletter i døgnet for at kunne arbejde.

55% har spist piller på grund af smerter

Lars Søndergaard er ikke den eneste fødevarearbejder, der må spise piller for at klare arbejdsdagen.

Hele 55 % af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har inden for de seneste tre måneder taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling i forbindelse med smerter forårsaget af nuværende eller tidligere arbejde. Det viser en medlemsundersøgelse fra juni 2022. 

– Det kommer ikke bag på mig. Jeg ser jo også, hvordan mine kolleger bliver nedslidt. Mange af dem bliver opereret i håndleddet, for det er hårdt for armene og ryggen at stå på slagteri, siger Lars Søndergaard.

Han synes, at han holder godt ud ved at blive ved med at arbejde, til han er 64 år og benytter sig af retten til tidlig pension. Men han kan godt være bekymret for de unge mennesker på slagteriet, som med den stigende pensionsalder har udsigt til at skulle arbejde i over 50 år.

– Der er ingen, der kan holde til at arbejde som slagtere i så mange år, slutter han.