25. november 2022
Skrevet af Nikolaj Søndergaard
Foto af Rune Evensen
Reportage

- Vi har et ansvar for at lære folk at spise fisk

Joachim Boe Dahlerup er en af landets ganske få uddannede fiskehandlere. Han drømmer om at lære danskerne at vælge pigvaren frem for den røde bøf.

Han var en madglad folkeskolelærer, der besluttede at blive kok, inden de skæve arbejdstider fik ham til at skifte spor til slagter. Ved en tilfældighed havnede Joachim Boe Dahlerup dog i en fiskeafdeling i en periode af sin læretid, og her fandt han sin rette hylde: Han vil lære danskerne at spise fisk.

– Jeg fandt ud af, at der ikke er nogen, der ved alverden om fisk, siger han.

Man går gerne ud og bruger penge på en stor bøf, men man gør det ikke på fisk, selvom det er en delikat spise.
- Joachim Boe Dahlerup, fiskehandler

I april 2022 blev 33-årige Joachim Boe Dahlerup færdig som en af landets få uddannede fiskehandlere og dermed også en af de få med netop den faglighed i Fødevareforbundet NNF. Det tænder noget i ham, at kunderne ofte kun ved lidt om produkterne.

– Danskerne spiser hovedsageligt kun torsk, laks og rødspætter. Det er lidt svingende, om man kan sælge mørksej og kulmule, og hvis man får blæksprutter hjem, så skal man virkelig arbejde for at sælge det, siger han og fortsætter:

– Jeg synes, at vi som fiskehandlere har et ansvar for at lære folk at spise fisk.

Artiklen fortsætter under boksen.

FISKEHANDLEREN BUD PÅ OVERSETE SPISEFISK

Har du det også med at tage de velkendte fisk som torsk, rødspætte og laks, når menuen står på fisk derhjemme? Og er du nysgerrig på at prøve andre gode og måske billigere fisk? Joachim Boe Dahlerup har tre bud på gode spisefisk.

Skærising
– En fladfisk og et glimrende alternativ til rødspætten. Når vi når hen til foråret, bliver rødspætten kedelig at spise, fordi fisken har brugt al sin energi på at gyde. Der smager skærisingen meget bedre og er ovenikøbet ofte billigere.

Lange eller brosme
– Et godt alternativ til torsk. Både lange og brosme kaldes ofte for torskefisk, og minder rigtig meget om torsk, men er ofte at få til billigere penge, fordi efterspørgslen er lavere.

Sankt Peters fisk
– Man finder den sjældent, men hvis man gør, skal man bare købe den. De fleste, der arbejder med fisk, er enige om, at det er den absolut bedste spisefisk. Så den skal man købe, når det virkelig skal være godt.

Fisk kan godt være nemt

Uddannelsen som fiskehandler kan kun tages ét sted i landet på EUC Nordvest, og det meste af skoleforløbet foregår i dag på Mors. Her lærte Joachim om filetering, madlavning, kundebetjening og salg som den ene af blot to elever på sit hold. Det meste af læretiden tilbragte han i Salling Super i Aarhus, inden han tog det sidste halve år i fiskebutikken Flyvefisken i Aarhus-bydelen Risskov.

Siden august har Joachim arbejdet hos Mols Røgeri, der ligger idyllisk med udsigt til Kalø Vig tæt på Rønde. Udover, som navnet antyder, at sælge røget fisk har butikken også fersk fisk, specialiteter og færdigretter, som Joachim er ansat til at drive udviklingen af. Det kan være f.eks. være en fiskelasagne, som er lige til at putte i ovnen. På den måde håber Joachim at undgå, at kunder fravælger fisken, fordi de finder råvaren besværlig.

– Vi gør fisken mere ’spiselig’, kan man sige, siger han.

Bange for ben og manglende viden

Joachim er nemlig overbevist om, at mange danskere fravælger fisk på grund af benene eller manglende viden om, hvordan fisken tilberedes. Måske fordi der er for få af hans slags: De uddannede fiskehandlere, der virkelig kan rådgive i tilberedningen.

– Så får folk at vide, at de bare skal smide fisken i ovnen i 20 minutter på 180 grader. Så er den altså fuldstændig død, siger han.

Benene er heller ikke svære at komme udenom med mindre, man da spiser gedde, som han siger med et smil. Hvis man kaster sig ud i fisk og skaldyr, kan der være store kulinariske oplevelser, der venter.

– Man går gerne ud og bruger penge på en stor bøf, men man gør det ikke på fisk, selvom det er en delikat spise, siger han.

UDDANNELSEN TIL FISKEHANDLER

Uddannelsen tager op til tre år, hvor man lærer om fødevarer fra havet.

En vigtig del af uddannelsen er at lære om hygiejne, kvalitet og friskhed, samt hvordan fisk bliver udskåret og forædlet. Det kan f.eks. være røgning, saltning og marinering af fisk og skaldyr. Man lærer blandt andet også at rådgive kunderne i:

  • Sammensætning af menuer.
  • Opbygning af måltider med fisk og skaldyr.

Uddannelsen består af:

  • 3 skoleperioder af ti uger
  • Praktikforløb i en fiskebutik, specialbutik, fiskebil eller i et supermarked.

Kilde: EUC Nordvest