30. november 2022
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

“De unge kræver noget andet, end vi gjorde”

Fokus på et godt psykisk arbejdsmiljø har sneget sig ind i alle kroge af Danish Crown i Herning. Tillidsrepræsentant Vagn Olesen fra Retail byder de nye tider velkommen, selvom han indimellem kan savne de gamle.

“Kan du se at få fart på!”

Sådan kunne det meget vel lyde før i tiden på Danish Crown i Herning, hvis en erfaren slagteriarbejder synes, at tempoet hos den nye kollega var for langsomt.

I dag er ordlyden en anden:

“Jeg kan se, at du har lært det hele nu. Du mangler kun at få tempoet op, men det skal nok komme.”

Nok er budskabet det samme, men ordren er pakket væk og anerkendelsen fundet frem. Det er nødvendigt, mener tillidsrepræsentant Vagn Olesen:

- Vi har mange generationer her i afdelingen Retail, og vi skal alle sammen være her. Men de unge kræver noget andet, end vi gjorde. Det imødekommer vi, for det er en positiv udvikling. Tiden er simpelthen en anden, siger han.

Vil sikre, at nye kollegaer føler sig velkomne

Efter cirka fire og otte uger har Vagn samtaler med nye kollegaer. Afdelingen vil nemlig sikre, at de har det godt på arbejdspladsen.

- Jeg spørger dem til, om de er faldet godt til her, og om de er glade og har ro i maven, når de kommer på arbejde. Jeg hjælper selvfølgelig også, hvis de skal have hjælp til at forstå deres lønseddel eller har problemer med at finde rundt på vores store arbejdsplads. Jeg vil sikre mig, at de føler sig velkomne, siger han.

De nye kollegaer kommer også ind og taler med deres mester efter cirka 11 uger.

Vi skal lære at finde balancen i at have det sjovt og samtidig passe på hinandens forskelligheder.
- Vagn Olesen, tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Herning

Slagteriet har besluttet sig for, at det er den samme medarbejder, der lærer en ny kollega op, så han eller hun ikke bliver forvirrede under oplæringen.

- Selvom opgaverne udadtil ser ens ud, gør alle det lidt forskelligt. Derfor er det rarest, hvis det kun er én, der viser den nye, hvordan det skal gøres.

Plads til sjov og forskelligheder

Før i tiden var tonen grov på slagteriet, mener Vagn. Men han når hurtigt at rette sig selv, da han fortæller det, for han og kollegerne synes ikke, den var grov. I hvert fald ikke for grov.

- For os var det sjov og ballade. Det var den stil, vi havde sammen, og jeg kan godt savne, at alle har den samme stil og tone. Men det er også, fordi vi nu skal lære at finde balancen i at have det sjovt og samtidig passe på hinandens forskelligheder, siger han.

Vagn er derfor opmærksom på at fortælle de unge - og især kvinderne - at hvis de nogensinde oplever noget, de synes er det mindste ubehageligt, så skal de komme og fortælle det.

- Samtidig skal alle have lov til at lave jokes og have det sjovt - også med sarkasme og grove kommentarer. Men det vigtige er, at alle sikrer sig, at de involverede rent faktisk synes, det er sjovt, siger han.