Gennem de sidste tre år har medarbejderne hos Danish Crown i Rønne indbetalt 4,2% af deres løn til ”Medarbejderselskab 2” (MS2), men nu er pengene trukket for sidste gang.
De fleste kollegaer har sparet 50.000-60.000 kroner op gennem de sidste tre år.
Indbetalingsperioden begyndte ifølge aftalen den 15. april 2019 og udløber den 31. marts 2022, og derefter begynder medarbejderne at få deres penge tilbage.
– De fleste kollegaer har sparet 50.000-60.000 kroner op gennem de sidste tre år. Beløbet bliver delt op i 156 lige store portioner, og så får kollegaer en portion hver uge gennem de næste tre år, siger tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen og fortsætter:
– I teorien får vi en lønstigning på 8,4%. Vi skal ikke længere indbetale 4,2% af vores løn til medarbejderselskabet. De penge får vi i stedet ind på vores fritvalgskonto, og så får vi samtidig de 4,2%, som vi har indbetalt gennem de sidste tre år, tilbage hver uge.
Selv bestemme over fritvalgskonto
Indbetalingerne til medarbejderselskabet blev trukket fra medarbejdernes fritvalgsløn. Når indbetalingerne nu stopper, kan medarbejderne for første gang siden redningsplanen i 2014 selv bestemme, om de vil bruge deres fritvalgkonto på ekstra løn, frihed eller pension.
– Hvis man vælger at bruge sin fritvalgskonto som løn og lægger den løbende tilbagebetaling oven i, så får man i runde tal 400-500 kroner om ugen netto. Det kommer lidt an på, hvor meget man har tjent og indbetalt, siger Thomas L. W. Hansen.
– Jeg skal have noget sjov for dem. Det, synes jeg, vi har fortjent alle sammen, fordi det har været en hård omgang at skulle igennem.
Udsigten til at få penge tilbage glæder kollegaerne:
– Jeg har ikke mærket det helt store til, at pengene blev hævet. Det er 400-500 kroner om ugen, men det bliver da dejligt at få lidt ekstra. Med de udgifter, der er kommet i forbindelse med de høje priser på strøm, fjernvarme og benzin, så skal pengene skal nok få ben at gå på, siger 56-årige Knud Erik Mortensen, som er talsmand i udbeningen.
Skal have det sjovt for pengene
57-årige Susanne Hansen fra slagteriets pakkeri har andre planer med pengene:
– Jeg har tænkt mig at hæve dem hver uge og gemme dem, så jeg kan se dem vokse. Nu har de stået i firmaet i så lang tid, så nu vil jeg gerne se, hvordan det ser ud, når de ligger hos mig, siger hun og tilføjer:
– Jeg skal have noget sjov for dem. Det, synes jeg, vi har fortjent alle sammen, fordi det har været en hård omgang at skulle igennem.
Vi har ikke mærket på ugebasis, at pengene er blevet trukket, men hele tanken, om at vi skulle betale for at gå på arbejde, har været svær.
Også tillidsrepræsentanten er glad for, at indbetalingerne nu er et overstået kapitel:
– Jeg tror, at beløbet har handlet mere om et princip end om pengene. Vi har ikke mærket på ugebasis, at pengene er blevet trukket, men hele tanken, om at vi skulle betale for at gå på arbejde, har været svær, siger Thomas L. W. Hansen.
Faktaboks: Aftalen om ”Medarbejderinvesteringsselskab 2” (MS2)
I april 2019 indgik Fødevareforbundet NNF og DI en aftale om Medarbejderinvesteringsselskab 2 (MS2) for Danish Crowns slagteri i Rønne. Næsten 70% af medarbejderne på slagteriet stemte ja til aftalen.
Aftalen forpligtede medarbejderne til i tre år at indbetale 4,2% procent af deres løn til medarbejderselskabet. Halvdelen blev tilbagebetalt uden yderligere betingelser efter den treårige bindingsperiode. Den anden halvdel blev udbetalt på samme vilkår, men under forudsætning af en fleksibilitetsmodel, som betød 40 timer samt +/- 0,5 time pr. dag.
Medarbejderne fik også garanti for, at produktionen ikke rammes af nedskæringer fra 2019 og seks år frem.
Til gengæld forpligtede Danish Crown sig til at forsætte investeringerne i slagteriet på Bornholm. Blandt andet skulle slagteriet have ny gruppebedøver, ny køletunnel og pakkeriet skulle optimeres.
MS 2 erstattede "redningsplanen"
MS2 skulle erstatte redningsplanen, som blev indgået i 2014 mellem Fødevareforbundet NNF og DI for at redde det lukningstruede slagteri i Rønne.
Dengang sagde medarbejderne på slagteriet ja til at etablere et medarbejderselskab, hvor de indbetalte 3,5% af deres løn. Pengene skulle bruges til investeringer i slagteriet. Til gengæld fik medarbejderne en femårig garanti mod lukning og nedskæringer.
Målet med redningsplanen i 2014 var at forhindre en lukning af slagteriet og gøre det konkurrencedygtigt ved at nedbringe omkostningerne med 25 millioner kroner årligt.