Foto af Niels Hougaard
Nyhed

Kvindelig tarmrenserelev: "De fysisk hårde opgaver er jo også hårde for mændene"

Tarmrensereleven Charlotte Boetoft Nyrup lod sig ikke styre af fordomme om slagteriarbejde, og i dag nyder hun arbejdet på Danish Crowns slagteri i Herning og tarmrenser-uddannelsen, der kombinerer boglig viden med et teknisk og fintfølende håndarbejde.

20-årige Charlotte Boetoft Nyrup kan næsten ikke være en større modsætning til stereotypen på en dansk slagterimedarbejder. Som hun selv siger, så har hun ikke højden med sig, og overarmene peger heller ikke i den rigtige retning.

Jeg var også skeptisk som ung kvinde at skulle arbejde på et slagteri. Jeg valgte dog at tro på, at fordommene bare var fordomme. Det var de heldigvis.
- Charlotte Boetoft Nyrup, tarmrenserelev

Alligevel har hun været ansat i DAT-Schaub som tarmrenserelev på Danish Crowns slagteri i Herning i cirka et år. Hun var egentlig startet på pædagoguddannelsen, men fandt ud af, at hun gerne ville uddanne sig til noget, hvor man i højere grad kunne have et håndværk at kombinere med ens viden.

- Min storebror arbejder i slagteriets pakkeri, og han sagde, at tarmrenseruddannelsen måske kunne være et godt bud på det, jeg søgte. Jeg havde ikke hørt om det før, og jeg var også skeptisk som ung kvinde at skulle arbejde på et slagteri. Jeg valgte dog at tro på, at fordommene bare var fordomme. Det var de heldigvis, siger Charlotte Boetoft Nyrup.

Fysikken er underordnet

I starten tænkte Charlotte Boetoft Nyrup en del på, om hun med sin statur nu også kunne klare de samme opgaver som dem, der har flere centimeter og større muskler at gøre godt med. Hendes betænkeligheder blev dog gjort til skamme.

- Det gør ingen forskel om du er mand eller kvinde. Som tarmrenser er det afgørende, at du kan tilegne den nødvendige viden og lære håndværket. De fysiske aspekter udlignes i dag af vores værktøjer og teknologi. Selvfølgelig er det stadig et fysisk arbejde, og til tider også hårdt, men det er jo også hårdt for mændene, smiler Charlotte Boetoft Nyrup.

Alligevel løfter folk øjenbrynene, når hun fortæller, at hun arbejder på et slagteri som tarmrenser. Både på grund af folks forestillinger om et slagteri som en arbejdsplads for mænd, men også fordi, de ikke ved, hvad tarmrensere er for en størrelse.

- Næsten ingen ved, hvad en tarmrenser er, og endnu færre ved, at det er en 2,5 år lang uddannelse. Folk kommer tit til at grine, fordi de tænker, at det må være et ulækkert arbejde, og at det virker meget mandigt at arbejde med tarme og indvolde. Men det er jo faktisk ret teknisk og til tider et fintfølende håndarbejde at være tarmrenser, som lige så godt kan klares af en kvinde som en mand, siger Charlotte Boetoft Nyrup.

Viden frem for fordomme

For den unge tarmrenserelev er det bedste i hendes hverdag fællesskabet og sammenholdet på slagteriet, som du fra dag et er en del af. Og så kan hun godt lide håndværket og mulighederne for hele tiden at kunne udvikle sig og blive skarpere med kniven.

Jeg tror, vi kommer langt, hvis unge som mig selv i højere grad træffer valget af uddannelse ud fra viden i stedet for fordomme.
- Charlotte Boetoft Nyrup, tarmrenserelev

Hun kunne godt forestille sig, at endnu flere kvinder ville vælge at tage tarmrenseruddannelsen, hvis bare det var en mulighed, de kendte til.

- Ligestillingen er jo ikke nået til det punkt endnu, hvor der ikke er mande- og kvindejobs. Det kombineret med, at uddannelsen ikke alment kendt, tror jeg betyder, at unge kvinder som mig selv ikke ser det som en mulighed. Der ligger en opgave i at fortælle endnu mere om uddannelsen og arbejdet til både mænd og kvinder. Jeg tror, vi kommer langt, hvis unge som mig selv i højere grad træffer valget af uddannelse ud fra viden i stedet for fordomme, siger Charlotte Boetoft Nyrup.