Da regeringen fik opbakning til den nye ordning om tidlig pension, var målet at hjælpe de lønmodtagere, der har arbejdet længst og i de mest nedslidende brancher – herunder ikke mindst medlemmerne af Fødevareforbundet NNF. Og ordningen rammer i høj grad de, den er tiltænkt, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
- Af tallene kan man se, at der relativt set er flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har søgt og fået tildelt ret til tidlig pension, lyder det i en pressemeddelelse fra ministeriet.
I alt er 37.700 borgere blevet tilkendt ordningen, siden det blev muligt at søge i august 2021 – heraf er 476 medlemmer af Fødevareforbundet NNF’s a-kasse. A-kassen har i alt 1.853 personer med alderen til at søge, så det betyder, at hvert fjerde medlem med muligheden for at søge er blevet tilkendt ordningen.
- Det et højt tal, og det viser, at ordningen har ramt plet og er til stor gavn for vores medlemmer, siger forbundsformand Ole Wehlast.
Kun i metalarbejdernes a-kasse er en større andel af de søgeberettigede medlemmer blevet tilkendt tidlig pension – nemlig 29,5 procent.
Fødevareforbundet NNF og Ole Wehlast pressede i flere år på for at få en ordning for de nedslidte medlemmer, der blev ladt i stikken, da efterlønnen blev kraftig forringet.
Jeg er stolt over, at vi har været så meget på banen i denne her sag, og at ordningen så rammer så meget plet.
- Jeg er stolt over, at vi har været så meget på banen i denne her sag, og at ordningen så rammer så meget plet, siger Ole Wehlast.
Til sammenligning er det blot 0,1 procent, af medlemmerne i den søgeberettigede alder i Magistrenes A-kasse – der kalder sig ’a-kassen for højtuddannede’ – der er blevet tilkendt ordningen.
Minister: Ordningen hjælper også de, der ikke gør brug af den
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard glæder sig ligeledes over, at ordningen gør gavn der, hvor den var tiltænkt.
- Alene det at de nu har retten til at trække sig tilbage lidt før, giver dem en grundlæggende tryghed, som de ikke havde før
- Det vidner jo helt klart om, at der hos mange af dem med de længste og ofte mest slidsomme arbejdsliv har været et udtalt behov for at kunne trække sig værdigt tilbage, før de er helt slidt ned. De har nu fuldt fortjent fået mulighed for at tage hul på pensionstilværelsen lidt før, siger han i pressemeddelelsen.
Når man er blevet tilkendt retten til tidlig pension, kan man vælge at gøre brug af den, men man kan også vælge at lade være. Peter Hummelgaard tror at mange af de berettigede vil blive på arbejdsmarkedet, men derfor kan de alligevel have gavn af ordningen, mener han.
- Alene det at de nu har retten til at trække sig tilbage lidt før, giver dem en grundlæggende tryghed, som de ikke havde før, og som er rar at have, hvis kræfterne lige pludselig slipper op, siger han.