Foto af Rune Evensen
Nyhed

“Gode kolleger betyder så meget i hverdagen”

Et godt forhold mellem kollegerne har kæmpe betydning for arbejdsglæden på Arlas mejeri i Kruså. Medarbejderne i produktionen kender hinanden rigtig godt, og der er næsten ingen udskiftning i staben.

- Gode kolleger betyder så meget i hverdagen. Hvis jeg ikke havde gode kolleger, ville det blive nogle rigtig lange 12-timers vagter. Jeg kan godt forestille mig, at min arbejdsmoral også ville få et knæk.

Sådan siger 21-årige Cecilie Pedersen, der har arbejdet i to år på Arlas mejeri i Kruså. Cecilie er et af de mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som har et godt forhold til sine kolleger. Hele 86% af forbundets medlemmer har det godt med de mennesker, de hver dag arbejder sammen med. Det viser en medlemsundersøgelse.

Passer lidt ekstra på hinanden

Cecilie Pedersen er netop blevet uddannet mejerist, og til sin store glæde kan hun fortsætte med at arbejde på mejeriet.

Hvis nogen har en dårlig dag, gør vi andre, hvad vi kan for at passe lidt ekstra på kollegaen.
- Cecilie Pedersen, mejerist

Hende og kollegerne arbejder udelukkende 12-timers vagter, og typisk står de samme syv kolleger sammen.

- Vi lærer hinanden ret godt at kende. Det bliver tydeligt, hvis nogen har en dårlig dag, og så gør vi andre, hvad vi kan for at passe lidt ekstra på kollegaen, siger hun og tilføjer:

- Tit er det jo også bare de små ting. En af mine kolleger har for eksempel lige fået en hund. Så nu taler vi rigtig meget om hunde. Det er jo vigtigt for ham.

28-årige Mikkel Hansen er Cecilies kollega. Han har været på mejeriet i syv år, og for ham har kollegerne kæmpe betydning.

- De gør, at jeg har lyst til at stå op og gå på arbejde. Jeg tænker aldrig: “Ej, hende orker jeg ikke at være på vagt med.” Det, synes jeg, er ret stort, siger han.

En god eller dårlig dag

Medarbejdernes trivsel betyder rigtig meget for Leo Lund, som er chef for Cecilie og Mikkel og resten af afdelingen.

Hvis ikke det dur derhjemme, så dur det heller ikke på arbejdet.
- Leo Lund, afdelingschef

Derfor kan medarbejderne hver dag krydse af på en iPad, om de har haft en god eller dårlig dag, og hvad årsagen til det er. Svarene tages op på hvert møde i samarbejdsudvalget, så der kan findes løsninger på eventuelle udfordringer.

- Jeg synes, det er vigtigt at holde øje med og opfordre til, at medarbejderne er i trivsel både privat og i arbejdslivet. Hvis ikke det dur derhjemme, så dur det heller ikke på arbejdet, siger han.

Det kan Cecilie Pedersen nikke genkendende til. Hun og kollegaerne kan godt have travlt, men de er ikke under arbejdspres.

- Jeg synes altid, at vi har tid til opgaverne, og vi kan holde de pauser, vi har brug for. Det er også helt frivilligt, om vi vil have ekstra arbejde, siger hun.

Nemt at bytte vagter

Mejeriet benytter en app, hvor medarbejderne kan se deres vagtplan, så de hurtigt kan tjekke, hvem de skal på vagt med, eller hvem de eksempelvis kan bytte med.

- Det betyder helt vildt meget, at jeg kan se vagtplanen hjemmefra. Det fungerer bare. Det er næsten altid muligt at bytte vagter med kollegerne, og Leo hjælper også gerne, hvis jeg har behov for det. Jeg er sikker på, at de gode forhold betyder, at det er nemmere for os som kolleger at have det godt sammen, siger Cecilie og bliver suppleret af Leo Lund:

– Jeg har lige ansat den første medarbejder udefra i to år. Det, synes jeg, tyder på, at medarbejderne kan lide at være her.

Undersøgelsen er gennemført af Electica for Fødevareforbundet NNF i perioden 1.- til og med 13. april 2022. Der er i alt gennemført 1.198 interview blandt et repræsentativt udsnit af medlemmer af Fødevareforbundet NNF.