Slagterigiganten Danish Crown investerer 300 millioner kroner i en ny robotteknologi, der skal være med til at nedbringe nogle af slagteriernes tungeste løft. Det er en glædelig nyhed, siger næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen.
- Virksomheder har selvfølgelig altid et fokus på indtjening og økonomi, men her har Danish Crown også et stort fokus på at nedbringe nedslidning, siger han.
De mange millioner investeres i alle Danish Crowns svineslagterier, hvor der skal installeres nye robotter, der ophænger og nedtager delstykkerne fra grisen. Noget der hidtil er blevet gjort manuelt, og som slider hårdt på kroppen. Den nye teknologi testes netop nu på slagteriet i Blans.
Frygter ikke tab af arbejdspladser
Næstformanden frygter ikke for tab af arbejdspladser, selvom robotterne skal udføre et stykke arbejde, der hidtil er blevet udført ved håndkraft. Han glæder sig i stedet over, at slagterikoncernen investerer i produktionen.
- Vi vil hellere ville have otte gode fremtidssikrede arbejdspladser end ti dårlige usikre arbejdspladser. Så vi går ind for ny teknologi og mener faktisk, at det er en fremtidssikring af arbejdspladserne, siger Jim Jensen og tilføjer:
- Vi har så en fælles opgave med arbejdsgiverne om at sikre, at vores medlemmer kan betjene de her maskiner, så arbejdspladser bevares.
Ifølge Jim Jensen er investeringer i for eksempel robotter en god nyhed for medarbejderne, fordi det betyder udvikling og alternativet det stik modsatte.
- Hvis ikke virksomheder vedligeholder og også investerer i produktionen, er der tale om afvikling. Uden investeringer kan man ikke overleve på sigt, siger han.
Samtidig ser Jim Jensen investeringen fra Danish Crown som et stærkt signal fra virksomheden om, at man tror på sin produktion i Danmark og er villig til at investere i den.
NY ROBOT PÅ ALLE SVINESLAGTERIER
Den nye robot har været halvandet år undervejs og testes netop nu på Danish Crowns slagteri i Blans. Det er planen, at lignende robotter skal installeres på alle koncernens svineslagterier senest i 2026.
Robotten arbejder med 15 kilo tunge delstykker, der enten skal tages ned eller hænges op på stativer.
Udviklingen af robotten er en kompliceret affære, da den arbejder med kødstykker, der kan variere i størrelse, vægt og udformning, skriver Danish Crown i en pressemeddelelse. Dette er også årsagen til, at arbejdet hidtil er blevet udført manuelt.
- Den nye robot er et stort skridt i den rigtige retning, fordi den fjerner mange af de tunge løft, der belaster især skuldrene og albuerne hårdt, siger Rikke Dencher Aagaard, direktør for miljø og arbejdsmiljø i Danish Crown i pressemeddelelsen.